spot_img
spot_img
2.6 C
Vaslui
20-ian.-2025

Între acordarea grupelor de muncă şi pichetarea sediului PDL

- Advertisement -

Ieri, chiar înainte de ora 11.00, oră când trebuia să înceapă întâlnirea organizată de Alianţa Europensionarilor condusă de Toader Cristea, care avea ca temă prezentarea ultimelor noutăţi legislative legate de acordarea grupelor de muncă 1 şi 2, sala mică a Casei de Cultură era deja plină de pensionari, în timp ce alte câteva zeci de vârstnici aşteptau afară, chiar dacă era un frig pătrunzător. Oamenii cu care am vorbit nu ştiau prea bine ce este cu legea nouă dar erau mulţumiţi că în sfârşit li se dau grupele de muncă, deşi erau supăraţi în acelaşi timp că trebuie să plătească şi contribuţia de 5,5% la sănătate.
„Eu cred că este un lucru bun că ne dau grupele de muncă. Eu am lucrat la Combinat, la secţia Ajustaj de la LBC, şi am ieşit la pensie la 52 de ani, în anul 1996. După 29 de ani de muncă în grupa 1 am ieşit atunci cu o pensie de 40.000 de lei vechi iar acum am o pensie de 1.066 de lei”, ne-a spus Gavril Dumitru.
Un alt pensionar care a venit să afle care este treaba cu grupele de muncă a fost şi Nicolae Boncea, care ne-a spus că a lucrat în Combinat, de unde s-a pensionat în martie 1989. „Am lucrat 21 de ani la oţelărie. Am fost maistru. De câţiva ani mă judec cu Combinatul pentru a mi se recalcula pensia”, ne-a spus pensionarul.
Într-o sală supraaglomerată, Toader Cristea le-a spus pensionarilor care este scopul întânirii şi l-a prezentat pe directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii, Valentin Tatu, care a venit la invitaţia organizaţiei de pensionari să le explice care sunt noile prevederi legate de grupele de muncă. Toader Cristea a fost însă supărat foc şi pară pe conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, care nu a trimis pe nimeni la această întâlnire pentru a explica ce se întâmplă cu reţinerea celor 5,5% din pensiile care depăşesc 7,2 milioane de lei vechi, motiv pentru care i-a chemat pe pensionari ca săptămâna viitoare, mai exact vineri, să meargă să picheteze sediul instituţiei.
„Aceşti guvernanţi ne-au dat cu o mână dar ne-au luat cu alta, pentru că ne obligă să plătim cota de 5,5% la sănătate. Săptămâna viitoare, mai exact vineri, vă chem să pichetăm sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate în semn de nemulţumire că acea doamnă cu cocul de 2 metri nu a trimis pe nimeni să vorbească cu noi, cât şi în semn de protest faţă de reţinerea celor 5,5% din pensiile care şi aşa sunt mici. În situaţia asta se află 2,2 milioane de pensionari cărora li se reţin cei 5,5% şi trebuie să fim şi noi uniţi şi să reacţionăm, aşa cum au făcut şi cei care aveau pensii mari şi care au umplut ecranele televizoarelor”, le-a spus Toader Cristea celor prezenţi. Acesta i-a mai invitat pe pensionari să picheteze sediul PDL de pe str. Domnească, începând cu ora 15. Coincidenţă sau nu, exact la aceeaşi oră sediul PDL ar fi trebuit să fie pichetat de social-democraţii gălăţeni, asta dacă ne luăm după apelul public făcut dimineaţă de liderul PSD Victor Ponta, şi anume ca membrii de partid sau cetăţenii obişnuiţi să picheteze sediile partidului portocaliu din întreaga ţară.

Gălăgie, reproşuri şi multe întrebări

Directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii, Valentin Tatu, a încercat să le explice pensionarilor care sunt noile prevederi, spunându-le că nu este necesar să vină la Casa de Pensii pentru a depune vreun act. „Nu trebuie să faceţi nimic, recalcularea se face în mod automat. Drepturile care vi se cuvin în plus se vor acorda începând cu pensia lunii februarie, care va veni majorată cu influenţa din grupele de muncă iar alături vi se va da şi diferenţa pe luna ianuarie”, le-a spus Tatu celor prezenţi, după care a fost luat cu asalt de pensionari care doreau să îi adreseze întrebări legate de situaţia lor. Una peste alta, la un moment dat unii dintre pensionari au şi plecat, în timp ce în rândul celor care au rămas nu au întârziat să apară criticile sau săgeţile aruncate mai mult sau mai puţin întemeiat. De exemplu, unul dintre cei prezenţi în primul rând le-a reprosat celor din sală că nu au ieşit la acţiunile de protest organizate în ultimul an şi că pensionarii nu sunt cu adevărat uniţi atunci când este vorba să lupte pentru drepturile lor.

Ce spune legea

În comunicatul de presă transmis recent de conducerea Casei Judeţene de Pensii Galaţi se arată că pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupele I sau a II-a de muncă, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade. Practic, este vorba despre o creştere cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă şi despre creşteri cu 25% pentru perioadele de grupa a II-a, creşterile de punctaj neaplicându-se în situaţia în care, la recalcularea pensiilor pentru determinarea punctajului mediu anual, s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului de pensie prevăzută de acte normative cu caracter special. Mai exact, este vorba despre HG nr. 267/1990 privind pensionarea personalului din unităţile miniere, HG 114/1990 privind pensionarea personalului artistic şi a personalului din aviaţia civilă şi Legea nr. 57/1992 privind protecţia persoanelor cu handicap”, se mai arată în documentul citat. CJPAS anunţă că şi gălăţenii care s-au pensionat în perioada 1 aprilie 2001 – 2 noiembrie 2008 au dreptul să obţină creşterile de punctaje dar numai în situaţiile în care la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevăzute de legislaţia în vigoare în perioada respectivă. Majorările se realizează prin acordarea diferenţei dintre creşterea punctajului mediu anual rezultată prin creşterea punctajelor aferente perioadelor lucrate în grupa I şi/sau a II-a de muncă cu 50% şi respectiv cu 25% prevăzută de Legea nr. 296/2010 şi OUG nr. 100/2008.

monitoruldegalati.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.