spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

INTRÃ CRIZA ÎN PARLAMENTARI?

- Advertisement -

Parlamentarii vasluieni, trimisi sã-si caute gazdã în Capitalã

CRIZÃ LA PARLAMENT… Cei 13 parlamentari vasluieni riscã sã rãmânã fãrã bani de cazare la hotel, benzinã, iar diurnele ar putea fi diminuate sau chiar tãiate, conform unui proiect discutat în aceste zile în forul legislativ al tãrii. Numãrul mare de senatori si deputati alesi în 9 decembrie 2012, mai mare cu 117 fatã de vechea legislaturã, a creat o presiune suplimentarã asupra bugetului forului legislativ, astfel cã existã posibilitatea ca în negocierile viitoare cu Ministerul de Finante acesta sã fie diminuat. Unii senatori cer limitarea drasticã a acestor cheltuieli. „Cred cã, de exemplu, ar trebui limitat consumul de combustibil la un plin pe lunã, ar trebui limitate zborurile în teritoriu, limitarea sumei forfetare lunare ar fi altã mãsurã. Limitarea chiriei astfel încât parlamentarul sã stea într-o garsonierã, cu 1000 de lei pe lunã este, de asemenea, o solutie la problema cazãrii. În privinta indemnizatiilor, aceastã problemã s-ar putea rezolva dacã fiecare parlamentar ar primi indemnizatia egalã cu salariul pe care l-a avut în meseria sa de bazã. Cu astfel de mãsuri s-ar reduce din cheltuieli cu douã treimi”, a spus senatorul PDL Alin Tise. „Eu sunt de acord cu reducerea cheltuielilor la cazare. La o economie de 5.000 de lei de fiecare parlamentar pe lunã, ajungem la reduceri bugetare ale Parlamentului de 30 de milioane de lei pe an, ceea ce este destul de bine”, a spus deputatul de Negresti, Florin Ciurariu, presedintele organizatiei PNL Vaslui.

Pentru cã numãrul de deputati si senatori depãseste cu mult prevederile bugetare ale Parlamentului pe 2013, conducerile celor douã Camere cautã solutii de reducere a cheltuielilor. Asta, în conditiile în care bugetul alocat Parlamentului pentru acest an este egal cu cel din 2012, dar numãrul alesilor a crescut considerabil. Se estimeazã cã numai costurile lunare pentru cazarea la hotel a unui parlamentar se situeazã în jurul sumei de 9.000 de lei, de aceea prima solutie de reducere a cheltuielilor ar fi ca fiecare parlamentar sã primeascã o sumã cu care sã-si închirieze un apartament în Bucuresti, undeva în jurul sumei de 1.000 de euro. De altfel, s-a calculat cã închirierea unor locuinte este mult mai avantajoasã, mergând la aproximativ 4.000 de lei. „Mai tãiati salariile, mai tãiati suma forfetarã, mai tãiati alte cheltuieli. Important e cã bani în plus nu sunt pentru Parlament anul viitor doar pentru cã sunt mai multi parlamentari. si asa faptul cã avem mai multi parlamentari e un lucru rãu. Dacã dãm si mai multi bani, chiar cã oamenii se vor întoarce împotriva Parlamentului”, spunea, la finele anului 2012, premierul Victor Ponta, la Biroul Permanent National al PSD. În acest moment, diurna unui deputat este în prezent 1,2% din valoarea indemnizatiei, situatã în jurul sumei de 4.000 de lei. S-a propus si ca alesii sã suporte din resurse proprii întretinerea si reparatiile autoturismelor, ceea ce ar conduce la alte economii. Toate aceste propuneri vor fi incluse într-un document, care sã fie negociat cu Ministerul de Finante, altfel Parlamentul riscã sã intre în incapacitate de platã. Practic, dacã nu se vor tãia drastic cheltuielile, în câteva luni si Camera si Senatul vor rãmâne fãrã bani. Lucrul acesta se va întâmpla, probabil, începând cu luna februarie, iar pânã la punerea în practicã a modificãrii se ajunge în luna iunie. Un lucru este sigur: ca sã se modifice aceste cheltuieli, parlamentarii vor trebui sã-si voteze singuri aceste reduceri. Unii o vor face cu inima deschisã, altii nu prea. Cu sigurantã, însã, nu se vor tãia indemnizatiile actuale ale parlamentarilor.

Florin Ciurariu: „Sunt de acord cu tãierea cheltuielilor la cazare”

Deputatul de Negresti, Florin Ciurariu, spune cã este total de acord cu tãierea cheltuielilor la cazare, în special în cazurile în care parlamentarii stau în hoteluri de trei sau patru stele. „Eu cred cã, având 5.000 de lei pe lunã pentru cazare este o sumã mai mult decât suficientã. Gãsesti multe oferte în Bucuresti si variante destul de bune cu asemenea sumã, chiar si cu mai putini bani, deci nu se impun cheltuieli de 8-9.000 de lei la hoteluri. Fiecare parlamentar sã primeascã o sumã pentru cazare si sã-si gãseascã singur o cazare de acei bani, poate sã ia un apartament sau o garsonierã, e problema fiecãruia cum îsi chibzuieste banii. E o sumã mai mult decât decentã. Avem modele în Europa, unde parlamentarii primesc o sumã cu care trebuie sã se cazeze, deci nu vãd de ce ar fi o problemã reducerea cheltuielilor la cazare”, explicã liderul PNL Vaslui. Deputatul mai spune cã ar fi de acord si cu preluarea cheltuielilor la masina primitã de la Parlament, însã aceasta sã aibã o garantie tehnicã. „Sunt, poate, parlamentari care merg cu masinile prin toate gropile si acum, dacã ar fi sã preiau o astfel de masinã, as avea cheltuieli uriase cu întretinerea ei. Trebuie sã stiu cã am o garantie tehnicã a acestei masini, dacã mi se dã o masinã bine pusã la punct nu am ce sã mai comentez. Spun, însã, cã suma forfetarã trebuie pãstratã, pentru cã avem nevoie de personal, ne dorim ca parlamentarii sã fie bine reprezentati în teritoriu. Gânditi-vã la colegiul Negresti, unde sunt multe sate si îmi doresc ca eu, deputatul acestui colegiu, sã stiu care sunt nevoile oamenilor, de aceea am nevoie de personal care sã tinã legãtura cu cei care trãiesc pe aceste meleaguri”, mai explicã deputatul Ciurariu.

Deputatul Vizitiu: „Nu cred cã aceste reduceri salveazã economia nationalã”

„Sunt de acord cu unele reduceri bugetare, însã sã fim seriosi: aceste reduceri de cheltuieli nu salveazã economia nationalã. De exemplu, s-a tot vorbit de reducerea cheltuielilor la cazare si cã unii parlamentari plãtesc cam 9.000 de lei la hotel pe lunã. Nu stiu de unde ies asemenea calcule, de exemplu unde stau eu, la hotel, mã costa cazarea cam 3.800 de lei pe lunã, o sumã decentã. Cred cã subiectul este dus putin în derizoriu, mai ales cã ne asteaptã un an foarte greu, de austeritate în toate domeniile” – deputat PDL de Murgeni, Sergiu Vizitiu.

Ce va face deputatul Solomon, în aceste conditii?

În legislatura trecutã, parlamentarii vasluieni nici nu doreau sã audã de mutarea lor din camerele scumpe de hotel în banale apartamente din Capitalã, fie ele si modernizate. La un moment dat, deputatul de Bârlad, Adrian Solomon, comenta cã nu va pleca din hotel nici în ruptul capului. El spunea cã nu vede de ce ar trebui sã plece din hotel, întrucât de cazare se ocupã institutia Camerei Deputatilor. „Eu nu caut chirie cã nu este datoria mea sã fac asta. Ce, vreti ca un deputat sã stea în Gara de Nord?”, tipa isteric deputatul-trompetã, care mai spunea cã peste tot în Europa parlamentarii stau în hoteluri. „Întrebati-i pe cei care ne monitorizeazã, unde stau parlamentarii din Tanzania si apoi faceti comparatii”, spunea Solomon. Este interesant ce va face acum acelasi Solomon, când liderii sãi de la PSD îi impun sã facã reduceri de cheltuieli si sã se mute cu chirie, undeva în Capitalã. Si mai interesant este cã, în legislatura trecutã, din cei sapte deputati ai judetului Vaslui doar Dragos Iftime a renuntat la serviciile hoteliere. Fostul deputat a spus atunci cã a fost nevoit sã închirieze un apartament pentru a-si spori confortul personal.

Iatã ce beneficii au parlamentarii români!

Senatorii si deputatii români au un salariu lunar, numit indemnizatie, în valoare de aproximativ 5.000 de lei, dar care poate creste dacã parlamentarul are functii de conducere în comisii sau în Biroul Permanent. Indemnizatia se acordã indiferent dacã alesul vine la serviciu sau nu sau chiar dacã este la închisoare. Alesii nostri mai primesc si 10.000 de lei pe lunã pentru amenajarea birourilor parlamentare, iar cei care nu sunt din Bucuresti au dreptul la o diurnã de 100 de lei pentru fiecare zi pe care o petrec în Capitalã. Senatorii si deputatii au votat o lege prin care si-au asigurat bãtrânetea: ei beneficiazã de pensii speciale, similare celor ale magistratilor, si care sunt 80% din indemnizatie, adicã aproximativ 4.000 de lei pe lunã. Pentru parlamentari sunt gratuite cazarea la hotel (pânã acum!), 8.000 de lei pe lunã, transportul si comunicatiile, care sunt nelimitate. Dacã un senator sau deputat nu vrea masinã de serviciu cu sofer, primeste benzinã pentru autoturismul personal. În cazul în care nu mai este ales pentru un nou mandat, parlamentarul primeste trei salarii brute compensatorii, ca sã aibã din ce trãi pânã îsi va gãsi un nou loc de muncã. La finalul legislaturii trecute, 60 de deputati si 11 senatori au solicitat acest ajutor, motivând ca nu au nicio sursã de venit.

Drepturile salariale ale parlamentarilor:

– indemnizatie fixã: 4.000-5.000 lei

– indemnizatia de sedintã

– suma forfetarã: 10.000 lei

– diurnã: 100 lei/zi

Pensia unui parlamentar este 80% din ultima indemnizatie: aproximativ 4.000 lei

Parlamentarii primesc gratuit:

– cazarea: 8.000 lei/lunã

– transportul: nelimitat

– comunicatiile: nelimitat

Beneficii la final de mandat: dacã nu mai sunt alesi, parlamentarii primesc trei salarii brute compensatorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.