spot_img
spot_img
5.5 C
Vaslui
22-ian.-2025

Într-un liceu din județul Vaslui, niciun elev nu a luat BAC-ul

- Advertisement -
SITUAȚIE INEDITĂ… Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” din Huși a avut doar doi candidați înscriși la BAC, ambii fiind din promoțiile anterioare, pentru că unitatea de învățământ nu a avut clasă de a XII-a în acest an școlar.

SLAB… Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” din Huși a înregistrat cele mai slabe rezultate la Bacalaureat. Unitatea de învățământ a avut doar doi candidați înscriși la acest examen, unul a lipsit, iar celălalt a picat, fiind notat de profesorii corectori cu 4,1 la Limba română, 6,4 la Matematică și 2,8 la Fizică. Cei doi candidații provin din promoțiile anterioare, liceul neavând anul acesta nicio clasă de-a XII-a. Potrivit planului de școlarizare 2020-2021, nici din toamnă nu va avea, următoarea promoție a acestui liceu, care va susține BAC-ul, va fi cea care va absolvi în anul 2025. Important de precizat este că în această unitate de învățământ funcționează școala profesională cu specializările Mecanică auto, Confecționer articole din piele și înlocuitor, comerciant vânzător și Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație. O altă unitate de învățământ care a înregistrat rezultate slabe la acest examen este Liceul Tehnologic “Petru Rareș“ Bârlad. Aici, doar 10 elevi din 60 au reușit să promoveze examenul. Cea mai mare medie obținută aparține unui elev care a urmat școala profesională la specializarea Coafor stilist. Acesta a obținut nota 8,75 la Limba română, 8 la Matematică și 9,35 la Logică, argumentare și comunicare, media fiind 8,7. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, elevii vasluieni au depus peste o mie de contestații la BAC, cele mai multe la Limba și literatura română.

Reamintim că rata de promovare în județul Vaslui, înainte de contestații, este 68,48 % – pentru toate promoțiile înscrise în sesiunea iunie- iulie 2023, respectiv 72,16 % – pentru promoția curentă. “Din totalul candidaților înscriși la examenul național de bacalaureat, au promovat 1645, în timp ce 756 au fost declarați „respinși”, dintre care 157 de candidați au obținut medii între 5,00 și 5,99. Au fost depuse 541 constestații la prima probă – Limba și literatura română, 245 contestații la a doua probă – cea obligatorie a profilului, și 272 contestații la proba la alegere a specializării”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. Nota acordată ca urmare a rezolvării contestației poate modifica nota inițială, după caz, prin creștere sau descreștere, reprezentând nota finală obținută de candidat la proba respectivă. Rezultatele finale vor fi afișate pe 7 iulie 2023, pe pagina de internet a Ministerului Educației și la avizierul fiecărui centru de examen.

Ce înseamnă să ai ghinion la BAC: să pici examenul cu 5.98, deși ai luat note de trecere la toate probele

SPERANȚE LA CONTESTAȚII… Emoții mari pentru șapte candidați din județul Vaslui, care au susținut Bacalaureatul în această sesiune. Deși au luat note de trecere la toate cele trei probe, au picat examenul la o distanță incredibil de mică. Aceștia au obținut media 5,98, situându-se la doar două sutimi de nota minimă – 6. Candidații care se află în această situație sunt de la următoarele unități de învățământ: Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad (n.r. – doi candidați), Liceul „Mihai Eminescu” Bârlad, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși, Liceul „Ștefan cel Mare” Codăești, Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui și Liceul cu Program Sportiv Vaslui. Cei șapte candiați au, totuși, șanse mari să treacă examenul după contestații, întrucât au nevoie doar de o sutime. Metodologia de organizare a Bacalaureatului prevede că în situația în care un candidat obține media generală 5,99, media lui se rotunjește la 6, dacă îndeplinește celelalte condiții – să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să susțină toate probele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Mulți de pe aici, scrieți doar pentru a vă afla în treabă, unii dintre dumneavoastră sunteți niște frustrați care își varsă lăturile gândirii, neîmplinirile și insatisfacțiile, ținta predilectă și vinovații de serviciu fiind, bineînțeles, profesorii, oricine ar fi aceștia. Cei mai mulți nu cunoașteți absolut deloc sistemul de învățământ, nu cunoașteți legislația subsecventă, îngrădirile pe care le au profesorii la clase, dar țineți neapărat să vă dați cu părerea. Credeți că din fața tastaturii, ascunși în spatele unui nickname sunteți mai deștepți, că doar jignind schimbați lucrurile fără însă a face nimic concret, fără a vă demonstra utilitatea socială și abilitățile intelectuale.
    Din cauza legislației actuale, foarte mulți elevi care obțin note de 1, 2 și 3 la Evaluarea Națională ajung în licee, la clase unde este extrem de greu să predai materia conform programei. Suntem într-un sistem absurd în care, uneori, copiii care au ales școala profesională au note de întrare cu mult mai mari decât cele ale omologilor „admiși” în unele licee.
    Domnilor și doamnelor care nu aveți nimic mai bun decât a vă da cu părerea despre ceea ce nu cunoașteți cu adevărat, cum credeți că este posibil, că în patru ani, o clasă în care majoritatea elevilor au intrat cu note între unu și trei, poate fi ridicată la nivel de minim șase. Domnilor și doamnelor care vă dați cu părerea, în medie, un profesor excelent, aplicând cele mai inovatoare metode pedagogice, nu poate ridica o clasă cu mai mult de două puncte oricât ar încerca. Uneori, extrem de rar însă, din aceste clase poate răsări câte un vlăstar care poate ajunge la medii finale (în cadrul examenelor, desigur) de șase ori șapte. Credeți sau nu, acestea chiar sunt niște minuni.
    Cel care a scris articolul a precizat care a fost situația de la acel liceu, s-au înscris doi candidați, dar a participat la examenul de Bacalaureat doar unul. De reținut, că ambii înscriși rataseră și în trecut acest examen. Suntem într-un absurd grotesc, elevul înscris la examen a ratat bacalaureatul, astfel că promovabilitatea este, oficial, 0%. În schimb, dacă acel elev reușea să treacă examenul de bacalaureat, promovabilitatea ar fi fost de 100%, ducând astfel în în derizoriu rezultatele celor mai bune licee și colegii din județ: L.E.R. și L.M.K. Vaslui, „Roșca Codreanu” Bârlad și „Cuza Vodă” Huși.
    Când împroșcați cu noroi, când vă revărsați frustrările, treceți mai întâi, totul prin filtrul gândirii, dacă este posibil.
    Înainte de a vă da cu părerea vă rog să cereți celor pe care i-ați votat (oricine ar fi aceștia) să facă tot ceea ce este omenește posibil pentru a schimba în bine legislația în domeniul educației, și anume:
    – să existe cel mult trei tipuri de manuale;
    – să se permită lăsarea unor elevi repetenți încă din ciclul primar (nu este nicio rușine să repeți o dată sau de două ori un an școlar, important este să înțelegi la nivel mediu materia școlară din anul de studiu respectiv);
    – acolo unde profesorii au „tupeul și nesimțirea” de a lăsa mai mulți corigenți și eventual repetenți, acele cadre didactice să nu fie chemate în fața conducerii pentru a da explicații, dar mai ales, să nu li se arate într-un fel sau altul ușa, dacă există repetenți;
    – atunci când progeniturile nu sunt interesate de școală, iar unii profesori îi lasă corigenți/repetenți, cadrele didactice să nu fie lăsate să înfrunte singure nesimțirea și furia unor părinți, de cele mai multe ori, acei părinți plini de bani fiind la rândul lor foști corigenți;
    – să se reducă până aproape de zero puterea de decizie a părinților în școli;
    -cadrelor didactice să li se deconteze și să li se faciliteze pregătirea continuă, participarea la cursuri, seminarii etc.;
    – examenele psihologice să fie realizate pe bune , să fie unele corecte;
    – să nu se permită să profeseze în sistem persoanelor cu studii medii ori celor care, în mai puțin de doi ani nu au parcurs cel putin un curs de pregătire (curs de cel puțin două luni);
    – să nu li se permită a intra în învățământul liceal, elevilor care au luat note sub cinci la Evaluarea Națională, dar mai ales, celor care nu au participat la acest examen;
    – să fie remunerați corect acei profesori care vin și fac ore suplimentare în weekend, pentru a-și ajuta cât mai mult elevii (în municipiul Vaslui știu mulți profesori care își rup din timpul lor liber și vin la școală pentru a face ore suplimentare cu elevii);
    – înainte de a cere înaltă calitate și competențe asemenea, să se asigure o bună dotare a școlilor, inclusiv un program așa-zis after school, o bună salarizare a personalului didactic, nedidactic și auxiliar.
    Pentru a vedea rezultatele concrete și a putea lua măsuri punitive în caz de eșec, trebuie să așteptați cel puțin un deceniu după ce au fost îndeplinite aceste câteva cerințe.
    Pentru cei care aduc în discuție sistemele de învățământ finlandez, danez, suedez, olandez ori britanic, îi rog să se intereseze unde erau aceștia în urmă cu 30-40 ani, ce măsuri au luat, cât au investit, cât au așteptat pentru a apărea primele rezultate palpabile și cum caută să îmbunătățească în continuare lucrurile.

  2. Eu stiu asa, pe vremea lui nea Nicu, cine avea liceul cu bacul luat, era baiat de baiat. Inainte de comunism era si mai si, adica era ca si cum aveai facultate. Vremuri apuse. Cine avea 7 sau 10 clase, traiau si aia ca se gaseau meserii in campul muncii si pentru ei. Acu, hairstilist, alias frizer sau alte meserii zau daca necesita bac sau macar liceu, urmaresti cateva tutoriale pe youtube si deja stii ce sa faci. E ok ca nu se mai ia acu bacul ca se ajunsese ca pentru secretara vanzatoare sau lucrator la ghiseul de informatii din gara iti trebuia facultate. Poate se rearanjeaza cerintele de studii proportional cu cerintele postului.

  3. invatamant cu forta? sa fie amendati parintii ca nu si trimit copii la scoli ? Nu nu nu !!!!! dar cu ce? o familie cu 3 copii la 30 KM de Birlad trebuie sa scoata lunar din buzunar pentru naveta la liceu / IP de 3 ani 15 mil. lei vechi. de unde . Scoala centralizeaza si deconteaza …. nici o data intreaga suma data pe abonament . dragii nostri alesi de ce nu dau gratuit abonamente la elevii, si sa si rezolve treaba cu transportatorii?????? iar scoala anunta si anuleaza abonamentul elevilor care nu frecventeaza scoala . si gata .
    Vaii vai pentru votantii cum gasesc bani …?
    CJJJJJJJJ, BUZZZZZ,,

    • SI…. MESERIILE DIN Liceele tehnologice i si mai au cautare,, ce salarii primesc ,, 20 mil/luna ???? care din taoate structurile politice aflate in conducere discuta de infiintarea de locuri de munca? nici una, nici una… si atunci … ce vina au profesorii ?
      Vai de mine vilva mare ,, ca nu se ia bacul,,, vilva ca nu mai sint candidati la facultati,,,, dar de stau in Romania lucreaza cot la cot cu cei care nu au 8 clase, si pe un salar de mizerie,, ROMANIA EDUCATA ======= rOMANIA FARA TINERET.. ( toti cind fac 18 ani pleaca) Pacaaaaat

  4. Afara din invatamant toti profesorii, dupa o evaluare profesionala. Nu se desfiinteaza liceul fiindca niste profesori, platiti ca un profesor de la un colegiu din Bucuresti, nu sunt in masura sa atraga elevii spre studiu si sa-i educe pentru a trece examenul maturitatii.

    • nea Vasileeee! -crezi ca se mai face scoala cu arcanu sa te duci dupa copii prin sat sa-i rogi frumos sa pofteasca la scoala ? Ce vrei sa le faca profesorii daca elevii nu invata? Sa ii lase repetenti, nu ? Pai sa vezi tu atunci scandal in sistem daca toti profesorii ar pune note pe bune si ar trece clasa doar cine merita. Treci tu vo doi ani la catedra si te lamuresti repede cam cine e vinovat de notole proaste de la bac.

  5. Desfiintati liceul ! Din lipsa de interes a elevilor , inseamna ca nu are cautare ! Si nici nu mai cheltuiti atatia bani pe salariile mari ale unor profesori ineficienti !

  6. Dragi profesori va invit la grevă. Rezultatele extraordinare ale elevilor la examenul de capacitate ai bacalaureat va îndreptățesc sa va revoltați. Cum este posibil ca munca dumneavoastră să se fi dus pe apa sâmbetei? Ați depus atâta efort iar elevii nu au fost în stare să asimileze materia!
    In altă ordine de idei sa va fie rușine!
    Managerii sistemului de învățământ ar trebui să facă o analiză și să tragă niste măsuri. După astfel de catastrofe nu se iau măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.