spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
29-mart.-2025

Într-o comună vasluiană, din cauza crizei financiare, indemnizațiile consilierilor locali au fost diminuate cu 50%, iar programul iluminatului stradal scurtat

- Advertisement -

ÎN BEZNĂ, LA PROPRIU… Anul 2025 se anunță unul dificil pentru toate unitățile administrativ teritoriale din județul Vaslui, însă pentru cele din mediul rural va fi unul teribil. Și asta din cauza calculului prin care s-au stabilit bugetele locale, calcul în urma căruia sumele defalcate din TVA au scăzut considerabil. Zilele trecute am dat exemplul comunei Vulturești, unde sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor au scăzut de la aproape 1,2 milioane lei în 2023, la 400.000 de lei în 2025. Situația este aproape identică și la Ivănești, unde sumele defalcate din TVA au scăzut anul acesta la aproximativ 820.000 lei după ce în anul precedent au fost în cuantum de peste 2 milioane lei. Aceste diminuări l-au pus pe primarul Vasile Novac în situația de a face economii, pentru că instituția pe care o conduce mai poate asigura salariile angajaților doar până în luna aprilie. Din luna mai încolo, Dumnezeu cu mila! Pentru a mai face strânge ceva bani, conducerea primăriei a decis, printre altele, diminuarea indemnizațiilor consilierilor locali cu 50%. Tot în cadrul ședinței Consiliului Local Ivănești de miercuri, tot pentru a se mai economisi bani, s-a mai discutat și despre scurtarea orarului de aprindere a iluminatului public, dar și despre rezilierea contractului cu firma care asigura apa potabilă în primărie. “Nu sunt sume mari, dar puse cap la cap ne vor ajuta în perioada următoare, măcar pentru a putea plăti facturile la curent ale primăriei. Nu știm ce vom face anul acesta, sper ca bugetul să își revină la anul, astfel încât și indemnizațiile consilierilor să revină la valoarea la care a fost până azi. E un moment greu, cu toții trebuie să strângem cureaua, ca să trecem cu bine peste”, a declarat primarul Vasile Novac pentru Vremea Nouă. Nu toți consilierii locali au fost de acord cu propunerile acestuia. Cei din opoziție i-au cerut edilului să fie el primul exemplu dat comunității și, la rândul său, să își diminueze indemnizația cu 50%, așa cum a procedat în cazul consilierilor. “Așa ceva nu este posibil pentru că salariile din primărie au rămas înghețate la nivelul anului 2019. Acești oameni care lucrează în cadrul primăriei au și ei familii, au și ei rate la bănci, și salariile lor au fost afectate de inflație” a răspuns conducerea instituției.

Ivăneștiul este, probabil, prima și singura comună din județul Vaslui unde consilierii locali sunt “faultați” la indemnizații din cauza crizei financiare. Tot Ivăneștiul însă este și comuna cu aproape cele mai mari datorii înregistrate la finele anului 2024, în cuantum de aproape 7 milioane lei. Vorbim de cofinanțările unor proiecte care se vedeau bine la orizont, mai ales în perioada lui Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui aproape poruncind primarilor social-democrați să nu piardă nici un proiect pe fonduri europene, pentru că va avea el grijă să le asigure partea de cofinanțare. Numai că epoca Buzatu a apus, iar la Consiliul Județean Vaslui a venit o altă conducere, care cel puțin până în prezent a arătat că e mult mai chibzuită în a împărți banul public în stânga și în dreapta, în funcție doar de carnetul de partid. Astfel, proiecte care nu aveau niciun punct comun cu mediul rural vasluian, cum ar fi, de exemplu, construirea de stații de încărcare a mașinilor electrice, vor fi puse pe modul așteptare, nu se știe până când, pentru că perspectivele sunt sumbre. Azi, Uniunea Europeană pare să-și orienteze prioritățile spre planul de înarmare a continentului, asigurându-și banii necesari și din bugetele țărilor în curs de dezvoltare, cum este România.  

Contabila primăriei Ivănești a definit în câteva cuvinte situația financiară a tuturor UAT-urilor vasluiene: “Pe baza veniturilor înregistrate, nu acoperim absolut nimic”  

Înainte de a vota bugetul din acest an, care se ridică undeva la valoarea de aproape 13,5 milioane lei, consilierii locali ai comunei Ivănești au cerut o scurtă explicație cu privire la modul cum vor fi repartizați banii. Răspunsurile le-a oferit Camelia Prudeanu, contabila Primăriei Ivănești. “Veniturile prevăzute anul acesta, din taxele și impozitele locale, sunt puțin mai mari față de cele de anul trecut pentru că se preconizează și o creștere a încasărilor. Numai că banii pe care statul e nevoit să ni-i dea din TVA, aproape 800.000 lei, sunt deja cheltuiți, și mai sunt sumele din cotele pe impozitul pe venit, pe care nu ne prea putem baza. Vă întrebați ce acoperim cu banii din buget? Nu acoperim absolut nimic! Pe baza veniturilor înregistrate, conform adreselor de la Finanțe, nu acoperim mai nimic”.

Replică a la Buzatu: “Nu știu dacă am fost vreodată bogați”  

În urma prezentărilor făcute de contabila primăriei, consilierul Costantin Lazăr a tras o concluzie simplă și de bun simț. “Din ceea ne-ați spus dumneavoastră, înțelegem că suntem săraci și că avem nevoie de bani”. Inspirându-se, probabil, din Dumitru Buzatu, contabila Primăriei Ivănești a dat următoarea replică. “Nici nu știu dacă am fost vreodată bogați”. Însă Primăria Ivănești, ca foarte multe alte primării din județ, a avut ani când a gestionat bugete mult mai generoase, care permiteau comunității locale să se dezvolte, în adevăratul sens al cuvântului, în primul rând prin încurajarea antreprenorilor locali. Fie că vorbim de mici brutării, ateliere de tâmplărie sau mici făbricuțe de produse lactate, ruralul vasluian a avut în ultimii ani și potențialul și fondurile necesare să-și crească veniturile locale prin crearea de locuri de muncă. Unii primari au preferat însă să se concentreze pe părculețe, pe reabilitări de clădiri care nu au nicio utilitate și pe asfaltări care duc către nicăieri. Iar proiectele inutile vor continua și în periaoda următoare, pentru că aproape toate comunele din județul Vaslui și-au propus să construiască stații de încărcare a mașinilor electrice, în condițiile în care multe drumuri nu au fost nici măcar asfaltate.

Buget mai mic, indemnizații mai mici, dar doar pentru consilieri 

Tot în cadrul ședinței de ieri și tot din cauza crizei financiare, consilierii locali din comuna Ivănești au fost puși în situația de a vota diminuarea cu 50% a propriilor indemnizații, pentru a se face economii la bugetul local. “S-a venit cu niște măsuri concrete, bine analizate, din care să rezulte că nu doar „nenorociții” de consilieri locali provoacă gaură în buget, așa încât să nu mai poată funcționa primăria?” a întrebat consilierul Lazăr. “Acesta este doar una dintre măsuri. Pe lângă reducerea indemnizațiilor consilierilor, am trecut la reducerea perioadei de funcționare a iluminatului public, am oprit orice proiect de investiții pe care îl aveam în plan de realizare, am reziliat contractul cu firma care asigura apa potabilă în acele dozatoare de pe holurile primăriei. Am luat toate aceste măsuri pentru că reduceri de personal nu putem face. Noi, în prezent, lucrăm cu deficit de personal, exclus să mai dăm pe cineva afară. Nu vom umbla nici la diminuarea salariilor pentru că angajații au familii.Nu ne gândim la așa ceva pentru că salariile din primărie au rămas înghețate la nivelul anului 2019. Acești oameni care lucrează în cadrul primăriei mai au și ei rate la bănci, iar salariile lor au fost afectate de inflație. Încercăm să reducem de unde putem și ce identificăm”, a declarat primarul Ivăneștiului.

O datorie imensă, care nu poate fi plătită din bugetul local  

Primăria Ivănești a ajuns în situația de a face economie la iluminatul public pentru că în ultimii ani, primarul Vasile Novac a accesat tot ce se putea accesa din fondurile guvernamentale și europene, și pe baza unor promisiuni de la CJ Vaslui, care au rămas neonorate. La un moment dat, în comuna de pe Valea Racovei se implementau nu mai puțin de 12 proiecte mari, finanțate prin PNDL, proiecte pentru care primăria trebuia să asigure partea de cofinanțare. Azi, Ivăneștiul are peste 7 milioane de lei datorii, iar șansele să iasă cu bine din această încurcătură sunt mici dacă Guvernul și Consiliul Județean Vaslui nu sar în sprijinul comunei. “Eu știu aceste datorii pe de rost, pot vorbi despre fiecare în parte. Pe programul Anghel Saligny am făcut o investiție prin care am asfaltat 6 km de drumuri. De la Guvern am primit 11 milioane lei, urmând ca noi să asigurăm cofinanțarea de 3 milioane lei. Avem drumul făcut, factura dată la plată, nu avem încotro decât să plătim această cofinanțare, însă din bugetul local nu avem nicio șansă. Putem noi să ne dăm și peste cap, nu avem acești bani. Mai avem o datorie de 1,4 milioane lei, stabilită prin decizie judecătorească, pentru ultima școală pe care o construim prin POR. Mai avem un proiect la care trebuie să asigurăm o parte de cofinanțare de aproximativ 2 milioane lei. Avem datorii pentru că am realizat niște investiții. Avem toate școlile modernizate, avem drumuri, avem finalizată alimentarea cu apă în trei sate. Nu s-a stat degeaba, nu s-au făcut cheltuieli pe proiecte imaginare, ci pe realizări cât se poate de concrete în infrastructura comunei noastre”, a declarat primarul Vasile Novac. Pe lângă datoria de aproape 7 milioane de lei, Primăria Ivănești mai are o rată trimestrială la bănci, de aproape 200.000 de lei, făcută pentru a putea asigura o parte din cofinanțări. Cam așa arată drumul lung și sigur spre faliment al unei primării dispusă să facă investiții peste capacitatea ei de a asigura partea de cofinanțare. În ultimii ani, comuna Ivănești și alte câteva comune din județ deveniseră abonate la fondul de rezervă al Consiliului Județean Vaslui, cel care a încurajat maniera asta de lucru fiind Dumitru Buzatu. Fostul președinte al CJ Vaslui a recurs chiar el la împrumuturi bancare pentru a putea asigura partea de cofinanțare pentru Drumul Strategic Bârlad -Laza Codăești, lucrări despre care aveam să aflăm în urmă cu doi ani că fuseseră intenționat întârziate pe motive de șpagă. Revenind la ședința de CL de ieri, după dezbaterile pe proiectul privind indemnizațiile, 9 consilieri au votat pentru diminuarea lor, doi consilieri s-au abținut și unul a votat împotrivă. “Ni s-ar fi părut corect ca dumneavoastră, în calitate de primar, împreună cu angajații din cadrul primăriei, să dați primele exemple și să vă diminuați salariile și indemnizațiile. Dacă e greu pentru toată lumea, haideți să tragem cu toții la aceeași căruță și să facem economii reale, nu de formă”, au cerut reprezentanții opoziției. În urma votului de ieri, începând de luna viitoare, consilierilor locali din comuna Ivănești li se vor diminua indemnizațiile de la 640 lei la 320 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. Un nesimțit acest Vasile novac primar pe moșia lui. Nu spun mai multe că nu are rost. Înainte de a fi primar, nu avea terenuri agricole etc. Cum a devenit primar , sute de hectare, numa el știe cum le-a concesionat, ferme , plus mașina primăriei folosită non-stop in scop personal. Și se plânge că nu sunt fonduri. Pai dați demisia și mergi in privat, sa vedem dacă te ține cineva . Când o primărie nu are bani, o mare parte din vină e primarului, de bun gospodar ce e. Salar enorm, și-a angajat neamurile prin primărie , tot timpul își vede doar de afacerile lui….e și normal că primăria nu are bani.

  2. Se simte ca nu mai merge ciordeala….. în forță…. foame mare de cyoarda…. lipsește felul principal…… loveaua… foamea de lovele.. . Cyoarda cu belele….. foamea

  3. Șefa consiliilor locale in Cj de 20 ani este și a fost ținută în brațe de Buzatu și de clanul lui, prieteni de familie și cu multe tabele excursii la turci

  4. Și-au pus salarii de nesimțiți. Un primar, nu are voie mai mult de 5000 lei pe lună. Nu i convine, sa plece, că nu îl ține nimeni cu forța. Și așa nu fac nimic. La fel și angajații primăriei, la căpșuni in Spania, daca nu va convine. Că nu v-am ales că sa luati doar salar și să dormiți pe voi.

  5. La cate ore prestează consilierii ăștia e mult si atât, se duc o dată sau de doua ori pe săptămână la vreo ședință, nici atunci nu stau 8 ore si pa, vrem bani

  6. CUM SA NU FIE BANI !!!!!!!!!!??????????????? La ROSIESTI de exemplu , mult prea competentul primar DORESTE SA ANGAJEZE UN CONSILIER PERSONAL !!!!! A ,,, TERMINAT „” CU ASFALTATUL , APA CURENTA , GAZUL , CANALIZAREA …..ETC SI ,, TRECE „‘ LA ALT NIVEL !!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.