Intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziarului de Iasi, fostul premier recunoaste ca au existat discutii privind candidatura sa la Primaria Iasi si admite ca sunt sanse foarte mari ca numele sau sa se regaseasca pe buletinele de vot de la parlamentare, intr-un colegiu din Iasi. Mihai Razvan Ungureanu vorbeste si despre recent anuntata platforma civica, pe care nu o vede transformata la un moment dat in partid.
In zona politica locala au existat zvonuri privind o eventuala candidatura a dumneavostra la Primaria Iasi. S-au purtat astfel de discutii?
A existat intr-adevar aceasta idee, in urma cu cateva saptamani, dar nu in desenul unui proiect definit, ci ca o potentiala valorificare a relatiei speciale pe care o am cu orasul meu de bastina. Timpul a trecut, iar astazi Iasul, in persoana lui Nicusor Paduraru are un foarte demn si profesionist candidat pentru functia de primar.
De ce nu s-au concretizat acele discutii?
Din foarte multe motive, printre care si unele de natura obiectiva. Era mult prea tarziu, depunerea candidaturilor se inchidea pe 1 mai si in al doilea rand pentru ca planurile generale pe care le am in momentul acesta vizeaza orasul Iasi ca beneficiar al activitatii mele in orice ipostaza as fi, nu neaparat cea de primar.
Dar excludeti pe viitor, intr-un orizont mai larg de timp o eventuala candidatura la Primaria Iasi?
Cine stie ce se va intampla, nimic nu poate fi exclus. E orasul inimii mele.
Despre candidatura la presedintie: „Imi cereti o concretete pentru care nu sunt suficient de pregatit”
Intr-un sondaj publicat recent de IRES, cu cifre dintre cele mai prietenoase pentru USL, sunteti cotat la nivelul electoratului iesean cu a doua sansa la alegerile prezidentiale din 2014, dupa Crin Antonesc). Care este mesajul dumneavostra pentru iesenii care va vad la Palatul Cotroceni?
Imi cereti o concretete pentru care nu sunt suficient de pregatit. Obiectivul meu imediat in acest moment, constient totusi ca exista multi care ma doresc candidat la presedintie, este acela de a fi util dreptei romanesti in asa fel incat la alegerile locale si mai tarziu, in toamna, politica romaneasca sa aiba sanse bune de reformare si de echilibrare. Astfel incat democratia sa nu sufere asa cum a suferit in acest an: de vicii profunde, de traseism, de imoralitate si de coruptie. Mesajul meu este implicit. Acestea sunt relele impotriva carora lupt.
Veti participa, fie ca lider al unei constructii politice, fie ca simplu candidat, la alegerile parlamentare din toamna?
E mult spus lider al unei constructii politice. Va pot raspunde simplu. Da, iau foarte serios in calcul o candidatura la alegerile parlamentare de la sfarsitul lui noiembrie si, evident, daca acest lucru se va intampla, nu se va intampla decat in orasul meu natal.
Din partea PDL sau din partea platformei politice pe care ati initiat-o?
Nu sunt lucruri care se exclud aici. N-am cum sa spun acum din partea cui pentru ca aceasta presupune o relatie acceptata de ambele parti. Dar pot sa va spun ceea ce voi reprezenta. Nevoia de schimbare a politicii in Romania.
Initiativa nu poate deveni un partid politic
Dar acestei candidaturi trebuie sa-i dati o formula juridica. Veti candida ca independent sau din partea Initiativei Civice de Centru Dreapta (ICCD), pe care ati anuntat-o recent,si care ar urma sa devina partid?
Nu, ICCD nu poate deveni un partid politic, nu vad momentan aceasta posibilitate. De altfel, Initiativa nu a fost inca lansata. A fost doar un anunt la care, observ, se raspunde cu un enorm interes, dovada fiind miile de mesaje pe care le-am primit de la cetateni dezamagiti de politica. In ce formula voi candida vom vedea, deocamdata suntem intr-o campanie locala. Dupa ce aceasta campanie locala se inchide ceva se va intampla.
Au aparut deunazi in presa informatii ca platforma de centru-dreapta pe care ati anuntat-o recent ar fi un raspuns la o anumita reticenta a greilor din PDL de a va promova ca unul dintre liderii de facto ai partidului. Este adevarat?
Nu pot comenta speculatii de presa, pot sa va spun insa ca relatia mea cu PDL, indiferent ca vorbim de varf sau de organizatii locale, este o relatie de parteneriat. Eu n-am incalcat niciodata acest parteneriat. Este raspunsul meu la felul in care PDL, alaturi de alte partide din fosta coalitie de guvernare, a inteles sa sprijine Guvernul. Este un parteneriat care se poate dezvolta dar care trebuie sa aiba ca scop dreapta unita, cu raspuns unic in politica romaneasca.
Ati auzit banuiesc declaratia de astazi (n.r. – ieri) a lui Cezar Preda (deputatul a catalogat ICCD drept o „imixtiune” in treburile PDL). Cum o comentati?
Am auzit, dar nu vreau sa comentez ceea ce spune domnul Cezar Preda. Va pot spune doar ca Cezar Preda a fost si imi este apropiat. Am contat pe sprijinul domniei sale si este un om onest. El ce crede si spune, ceea ce este o mare calitate in politica. Sunt convins ca dialogul intre noi doi poate lamuri orice intrebare.
„Intentiile mele, niciodata ascunse”
Dar ati mai auzit de alte astfel de nemultumiri din interiorul PDL vizavi de anuntul dumneavoastra?
Dimpotriva. Eu cred ca sunt foarte multe semne imbucuratoare care vin din interiorul structurilor de conducere ale PDL si le multumesc celor care au inteles cu precizie intentiile mele, altmiteri niciodata ascunse.
Ati avut discutii cu liderii PDL anterioare anuntului privind lansarea platformei civice?
Cred ca raspunsul pe care vi l-am dat anterior este lamuritor.
„Ponta sa nu faca un secret din faptul ca a adoptat programul de guvernare al Cabinetului Unugreanu”
Ati avut unul dintre cele mai scurte mandate la Palatul Victoria. N-ati regretat nici un moment ca ati acceptat functia de premier?
Nu. E de neconceput asa ceva. In primul rand, este o mare onoare sa-ti reprezinti tara din orice pozitie de demnitate publica. In al doilea rand, fiecare zi este o experienta extraordinara si alaturi de echipa pe care am avut-o acolo si in care am in continuare deplina incredere, perioada aceasta a fost o perioada in care intr-adevar Romaniei i s-a dat directia de care avea nevoie. Incerc sa va readuc aminte faptul ca, la scurt timp dupa ce am ocupat pozitia de prim-ministru, am spus ca sunt la Palatul Victoria pentru a construi, nu pentru a petici. Si va zic si care este bucuria mea secreta, care vine sa intareasca ceea ce va zic. Cam tot ce face Guvernul care a succedat Cabinetului Ungureanu, nu ma refer aici la masurile de politizare sau la declaratiile politice, dar proiectele Cabinetului Unugreanu sunt in continuare parte din proiectele pe care Guvernul Ponta trebuie sa le puna in aplicare. Si mai in gluma, mai in serios, ii sugerez primului ministru in functie sa nu faca un secret din faptul ca a adoptat programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu. Sunt convins ca va intelege adevarul din spatele spuselor mele.
Ca fost premier, familiarizat cu prevederile constitutionale, cine considerati ca trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul Europei? (Cunoasteti presupun disputa dintre presedinte si premier)
Este o discutie cu totul accesorie politicii externe romanesti pentru ca denota un fapt, pentru mine, neobisnuit. Un fel de teritorializare a politicii externe a Romaniei. Constitutia este interpretabila pana la un punct. Pe articolul 80 si pe cele care urmeaza este limpede ca presedintele Romaniei are capacitate constitutionala de a reprezenta Romania. Problemele care se discuta la Consiliul European pot fi interpretate ca probleme interne ale UE dar sunt probleme care intereseaza in egala masura politicile interne ale Romaniei in relatia cu politicile externe ale tarilor din cadrul UE, unde vorbim tot de cadre multilaterale sau bilaterale. Presedintele este in opinia mea pe deplin indreptatit sa participe la Consiliul Europei si dintr-un alt motiv. Romania este o republica semi-prezidentiala, aidoma Frantei, si cazurile sunt comparabile. Si in Franta tot presedintele reprezinta tara in Consiliul European. E adevarat ca nu sunt multe state cu o astfel de arhitectura constitutionala.
www.ziaruldeiasi.ro