PREMIERÃ… Medicii sectiei Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui au efectuat, în premierã pentru unitatea sanitarã, o nouã interventie chirurgicalã. Acestia au folosit un sistem nou la noi în tarã, adus special din SUA, pentru a opera un pacient diagnosticat cu osteomielitã, afectiune caracterizatã printr-o inflamatie osoasã, cauzatã de bacterii. Sistemul folosit de dr. Rãzvan Tudor se numeste RIA2 si a constat în recoltarea de os si mãduvã osoasã din anumite zone sãnãtoase ale pacientului (femur, gambe), au fost amestecate ulterior cu un substituent osos, cu factori de crestere, si apoi, inserate în zona lipsã, adicã în locul celor 22 de cm tãiati din femur, ca urmare a curãtãrii de infectie. Astfel, s-a dat sansa formãrii propriei grefe osoase. Colegul doctorului Tudor, dr. Armand Puiu ne-a declarat cã înaintea operatiei pacientul nu avea prea multe optiuni, tratamentul de electie fiind amputatia de coapsã. „Imaginea radiologicã post-operatorie aratã cã grefã osoasã plombeazã tot defectul osos, iar evolutia pacientului e bunã. Dupã opt-nouã luni, maximum un an de zile, va putea sã meargã din nou”, a declarat dr. Armand Puiu. Interventia chirurgicalã a fost o muncã în echipã, bazatã pe colaborarea multidisciplinarã dintre dr. Razvan Tudor si Armand Puiu de la Ortopedie, dr Emanuel Toma si dr. Ursu Vlad de la Chirugie Generalã si dr. Candrea Adrian de la Anestezie Terapie Intensivã, precum si echipã din sectia de Boli infectioase
Sãndel Climescu are 50 ani, iar primele semne ale osteomielitei le-a simtit în urmã cu peste 20 ani. „Undeva prin anii ’95-’96 m-am trezit din senin cã mi s-a umflat piciorul. A început sã mã doarã si am venit la spital, unde mi s-au fãcut niste incizii, pentru eliminarea infectiei. Un timp am fãcut tratament, iar apoi l-am întrerupt. La un moment dat am cãzut, m-am lovit si am ajuns, din nou, la spital, iar domnul doctor Bobicã m-a operat. Mi-a rãmas o fistulã, din care, din când în când, mai curgea puroiul… O bunã perioadã de timp nu am mai avut probleme mari, dar vara asta s-a întâmplat sã cad de pe scarã si sã mã lovesc în zona respectivã fãcând fractura de femur în zona infectata”, a povestit bãrbatul. Primul medic care l-a vãzut a fost dr. Rãzvan Tudor. Acesta a decis sã elimine, din start, varianta de amputare a piciorului. „Pacientul ne-a explicat de la început cã îsi doreste sã lucreze în continuare si cã, dacã existã o altã variantã, în afara celei de amputare a membrului inferior, e dispus sã lupte si sã colaboreze cu noi”, a declarat dr. Puiu.
Întreaga interventie a durat, în total, 8 ore
Interventia chirurgicalã s-a desfãsurat în douã etape: prima operatie a avut loc pe 19 iulie si a durat trei ore jumãtate, iar cea de-a doua, pe 7 septembrie si a durat peste patru ore. În toatã aceastã perioadã, pacientul a rãmas în spital, unde i s-a administrat un tratament antibiotic. „Pacientul s-a prezentat la noi cu fracturã de os patologic, osteomielita cronica fistulizata din care curgea puroi cu miros fetid. Toatã pielea din zona respectivã era necrozatã. A trebuit sã realizãm o debridare radicalã a pãrtilor moi pânã în tesut sãnãtos, sã rezecãm portiunea afectatã de femur în limite oncologice si a rezultat un defect osos 22 cm din femur. S-a prezervat vascularizatia membrului, ca sã aibã în viitor o alimentare cu sânge cât mai bunã si s-a stabilizat femurul o placã din titan, cu suruburi blocate si un spacer cu antibiotic realizat dintr-un ciment special, care i-a înlocuit bucata de os lipsã, iar pielea a fost acoperitã cu grefã de piele. Aceasta a fost prima etapã, apoi a început un tratament cu antibiotic”, a povestit dr. Puiu. Pentru cã totul a decurs bine, medicii vasluieni au putut sã realizeze a doua parte a interventiei: „Adevarata provocare a fost grefarea defectului osos urias pentru care grefa recoltatã din zonele de electie-crestele iliace ar fi fost insuficientã, s-a folosit un sistem de recoltare de grefã osoasã, intramedularã, adicã din centrul oaselor, un sistem pe nume RIA2, adus din SUA special pentru acest caz. Cu ajutorul acestuia s-a recoltat os si mãduvã osoasã din femurul sãnãtos, gamba dreaptã sãnãtoasã, gamba stângã. Tot acest os a fost amestecat cu un substituent osos de ultima generatie care are în componentã factor de crestere. S-a schimbat placa cu una anatomicã cu suruburi blocate poliaxial deoarece cea implantatã în prima operatie era consideratã contaminatã si s-a pus acel amestec de grefã si substituent osos în locul femurului lipsã, dupã ce spacerul din ciment a fost scos si în jurul sãu s-a creat o membranã ce va hrãni viitorul os. Întreaga operatie a avut nevoie de un planning operator riguros realizat de dr. Tudor Rãzvan, de o bunã relationare cu firmele importatoare de materiale de osteosintezã si de o bunaãpregãtire logisticã realizatã cu succes de cãtre asistent Monica Mihalache, asistent Gianina Perju si asistent instrumentist Stefania Bocãnet. Echipa chirurgicalã, formatã din dr. Toma Emanuel si dr. Vlad Ursu, a realizat rezectiile de pãrti moi si lambourile cutanate, intraoperator si postoperator, pacientul a fost supravegheat de dr. Candrea Adrian, medic specialist ATI, iar echipa de medici de la boli infectioase au realizat schemele de antibiotice dupã ultimele protocoale europene. A fost o adevaratã muncã de echipã pentru salvarea piciorului pacientului. Imaginea radiologicã post-operatorie aratã cã acolo avem acum o grefã osoasã, iar evolutia lui e bunã. Dupã 8-9 luni, maximum un an de zile, va putea sã meargã din nou”, a povestit dr. Armand Puiu.
Costurile de achizitie a sistemului RIA2, destul de mari. Casa de Asigurãri deconteazã partial interventia
Întreaga interventie nu ar fi fost posibilã fãrã o colaborare multidisciplinarã. „Am lucrat într-o echipã mixtã. A fost o colaborare directã între Ortopedie, Chirurgie generalã, Boli infectioase, ATI si Radiologie. Pentru noi, dar si pentru zona Moldovei, folosirea acestui sistem RIA2 si a substituentului osos a fost o premierã. În România, doar Spitalul Clinic de Ortopedie din Timisoara mai lucreazã cu el. De ce doar acolo? Pentru cã presupune o interventie complexã si riscantã, iar costurile nu sunt chiar mici. Sistemul de recoltare e de unicã folosintã si costã în jur de 22.000 lei, substituentul osos – o singurã dozã costã 2.500 lei, noi am avut nevoie de cinci-sase. Nu este, evident, nici o sumã enormã, dar trãim vremuri în care spitalele suferã din cauza fondurilor”, a mai explicat dr. Puiu. Costurile interventiei au fost suportate atât de Casa de Asigurãri de Sãnãtate, cât si de Spitalul Judetean Vaslui.
Dr. Toma emanuel e criminalul ce mi-a distrus viața. Nu a fost in stare sa faca o operatie simpla.
Bravo! Se poate! Ne bucură știrile astea, mai ales că este vorba de o echipă tânără. Sper sa rămâneți la fel de uniți, sunteti un exemplu pt celelalte secții!
SINCERE FELICITARI INTREGII ECHIPE ,SUNTETI NISTE PROFESIONISTI ADEVARATI!
FELICITARI !