spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Internetul, prieten sau duşman?

- Advertisement -

■ copiii şi elevii de toate vîrstele folosesc calculatorul atît pentru cursuri, cît şi pentru joacă ■ pot exista şi expuneri la risc ale acestora în mediul on line ■ poliţiştii vin cu recomandări ■

Calculatorul ocupă un loc important în viaţa elevilor şi a copiilor în aceasta perioadă, atît pentru pregătirea pentru şcoală, cît şi pentru a suplini celelalte activităţi de petrecere a timpului liber, aceasta fiind una dintre principalele activităţile recreative atît timp cît nu pot ieşi afară la joacă. În acelaşi timp, accesul la tehnologie este, în multe situaţii, mai facil copiilor decît părinţilor.

Timpul disponibil şi capacitatea de a reţine informaţii constituie factori care favorizează într-o mai mare măsură prezenţa tinerilor pe internet. „În realizarea demersului informativ-preventiv împotriva victimizării tinerilor, sînt vizate două categorii sociale ca public ţintă: copiii şi părinţii. Recomandările preventive adresate minorilor utilizatori de internet trebuie însoţite de sfaturi destinate părinţilor, aceştia fiind cei care stabilesc regulile şi timpul pe care copiii pot să-l aloce utilizării internetului“, anunţă Poliţia Neamţ.

În ce-i priveşte pe părinţi, aceştia trebuie să conştientizeze existenţa riscurilor asociate navigării pe internet şi să cunoască în ce mod pot fi expuşi copiii lor la acestea. Adulţii trebuie să comunice deschis cu copiii lor despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală.

Comunicarea trebuie să îmbrace forma unui dialog între părinte şi copil, nu a unui monolog. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părintii despre orice aspect întîlnit în lumea virtuală. Să stabilească împreună cu copiii reguli de utilizare a internetului şi să urmărească respectarea lor de către aceştia. Să nu restricţioneze excesiv şi nejustificat accesul copiilor la internet. Să le prezinte copiilor riscurile la care se pot expune în mediul online.

Ei trebuie învăţaţi că, deşi utilizarea internetului are o multitudine de efecte benefice, nu este în totalitate lipsită de pericole. Să se asigure că ştiu parola/parolele de acces ale copiilor la contul de email, reţele de socializare etc. şi să fie atenţi la „prieteniile” on line pe care ei le întreţin.

De asemenea, să încerce să cunoască programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului. Există soluţii tehnice de control parental al posibilităţilor de navigare a copilului pe internet: soluţii complete de aplicaţii antivirus actualizate; programe de filtrare care pot bloca automat accesul copiilor către anumite categorii de site-uri; motoare de căutare pentru copii (ex. Google Search Engine for Kids) – acestea filtrează automat rezultatele căutarilor de pe internet, excluzînd paginile inadecvate minorilor.

Semne de recunoaştere a posibilei expuneri la risc în mediul online a copilului – acest subiect este unul extrem de sensibil, mulţi părinţi avînd tendinţa de a-şi „apăra” copiii, refuzînd nejustificat din necunoastere a fenomenului, pudoare excesivă etc.), discuţiile sau acceptarea existenţei unora din aceste semne: copilul petrece perioade foarte mari de timp singur pe internet, în special noaptea; începe să cheltuiască sume de bani mai mari decît cele puse la dispoziţie de părinţi sau, din contră, solicită acestora, în mod nejustificat, astfel de sume; copilul primeşte telefoane de la persoane necunoscute ori sună astfel de persoane şi se fereşte de părinţi cînd vorbeşte; are tendinţe de izolare faţă de familie şi prietenii apropiaţi; foloseşte conturi de internet (mail, reţele de socializare) care nu îi aparţin sau altele decît cele pe care le cunosc părinţii. …http://monitorulneamt.ro/internetul-prieten-sau-dusman/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.