spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Interlopii din Murgeni umblă cu săbii și bâte, iar Poliția cu sfaturi! (FOTO)

- Advertisement -

VORBE… În orașul care în 2019 a obligat Ministerul de Interne să-l declare „zonă specială de siguranță publică”, polițiștii compartimentelor de Proximitate și Investigații Criminale din cadrul Poliției Orașului Murgeni, au organizat și desfășurat o acțiune cu caracter preventiv. Acțiunea a vizat prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a absenteismului școlar, precum și de verificare a modului de respectare a prevederilor legale pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov-2. Acțiunea a fost desfășurată în orașul Murgeni, la Liceul Tehnologic „Coman Ghenuță” și a vizat siguranța elevilor la școală, acasă sau în comunitate, precum și metode de prevenire a victimizării. Desigur că interlopii periculoși din Murgeni nu sunt ei de găsit pe la Liceul Tehnologic „Ghenuță Coman” din Murgeni, dar  sunt binevenite și astfel de acțiuni de consiliere a puștilor care ar fi tentați să o ia pe căi greșite.

În timpul întâlnirilor au avut loc dezbateri privind prevenirea violenței în școli, comportamente antisociale generatoare ale delincvenței juvenile, consecințele comportamentului deviant și siguranța pe internet, fiind proiectate filme tematice pe problematica abordată.Totodată s-a discutat și despre ce este infracțiunea,  ce este contravenția, când survine răspunderea penală,  care sunt tipurile de pedepse aplicabile minorilor și  cum trebuie să acționăm când suntem victime ale unei infracțiuni.  Polițiștii vor continua activitățile de prevenire a delincvenței școlare și juvenile precum și a victimizării minorilor, în toate unitățile școlare de pe raza orașului Murgeni și a localităților limitrofe.

Recomandări ale polițiștilor pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli

Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii! Evitați prietenia persoanelor violente, sau conflictuale! Nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe! Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite.  Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale! Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.  Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora!

Recomandări pentru cadrele didactice

Identificați elevii cu potențial violent! Implicați-i în activitățile școlare sau de timp liber și încercați să le descoperiți interesele și aptitudinile!Evitați focalizarea doar pe sancțiune și excludere și mai mult pe prevenție și susținere a victimei și a celui violent! Introduceți, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică! Derulați programe și activități extracurriculare în unitățile de învățământ: concursuri tematice, prezentări interactive ale unor teme legate de violența școlară!

Recomandări pentru părinți

Comunicați cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înțeles și personalitatea lui trebuie respectată. Discutați la sfârșitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut! Uneori, copiii nu vor să spună dacă au probleme la școală. Începeți prin a-i întreba dacă la școală a văzut pe cineva hărțuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranță. Fiți atenți la unul sau mai multe din următoarele semne: scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte! Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observați că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenți ! Discutați deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră și, dacă această situație se confirmă, sesizați imediat poliția! Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavostră! Fiți fermi cu minorul, dar nu agresivi, violența nu este nicidecum o modalitate de soluționare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică! Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii copiilor dumneavostră! Asigurați în familie un climat afectiv de bună înțelegere!Controlați-vă limbajul și comportamentul în prezența copiilor! Aceștia vă vor imita, iar dacă vor avea o atitudine agresivă față de ceilalți, vor primi un răspuns cel puțin la fel de agresiv. Țineți minte: exemplul dumneavoastră personal impresionează mai mult decât sfaturile pe care le dați!Atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavostră, motivați-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă! Alegeți comunicarea, lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relația copil-părinți! Fiți permanent atenți la modul în care copiii dumneavoastră folosesc internetul acasă și la școală. Vorbiți cu ei despre ceea ce fac atunci când navighează pe internet, ce site-uri vizitează, cu cine corespondează prin email sau pe rețelele de socializare!  Când situația pare a scăpa de sub control, adresați-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvemamentale, asociații de tineret).  Aceștia vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor!

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.