INTERES ASCUNS … Atunci când zici Berezeni zici performantã în agriculturã. Iar când zici performantã în agriculturã zici Agroind Berezeni. Ferma e perla comunei, iar în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare galopantã, datoritã noii conduceri manageriale. S-au cumpãrat utilaje agricole performante, s-au pus la punct sistemele de irigatii, iar acest lucru a dus la cresterea productiei, fie cã vorbim despre grâu, lapte sau struguri. Principalii beneficiari sunt actionarii, adicã oamenii locului, care primesc arende mai mari si produse de mai bunã calitate. Asta nu l-a împiedicat pe candidatul PSD la primãria Berezeni sã declare cã Agroindul se aflã, de fapt, în colaps, iar el va salva situatia. Probabil acesta încã mai crede cã ferma a rãmas asa cum a lãsat-o el, adicã cu un picior în groapã, aproape de faliment. În spatele acestui mesaj se aflã însã un alt interes. Oamenii vorbesc despre o datorie pe care Agro-Vin-Prod, firma lui Toader Dima si a fratelui sãu, o are cãtre Agroind Berezeni, datorie care va dispãrea odatã cu instalarea actualului deputat în scaunul de primar al comunei. Cititi mai jos adevãratele motive pentru care un deputat în Parlamentul României este pregãtit sã renunte la scaunul de demnitar pentru functie de primar al comunei. Si nu, nu o face din grijã pentru oameni, cã dacã ar fi avut-o ar fi fãcut ceva pentru comunitate în acesti patru ani, cât timp a fost în Parlamentul României.
Într-o tarã aproape dependentã de alimentele din import, ce lucruri bune s-ar putea spune despre agricultura autohtonã? Existã totusi, în judetul Vaslui, o poveste de succes într-un domeniu care, la scarã nationalã, este neperformant. Agroind Berezeni se numeste si îi are ca actori principali pe oamenii gospodari din comuna Berezeni. Acestia au refuzat sã desfiinteze, la revolutie, fostul CAP din localitate si au înteles cã agricultura nu poate avea un viitor decât prin unitate. Azi, Agroind Berezeni este „closca cu puii de aur” a comunei, iar oamenii locului se mândresc cu acest lucru peste tot pe unde merg. E si normal sã o facã, pentru cã nici o altã comunã din judetul Vaslui nu a stiut sã-si valorifice mai mult comoara cea mai de pret, pãmântul. În ultimii patru ani, de când Toader Dima a plecat de la conducerea societãtii, Agroind Berezeni a cunoscut cu adevãrat dezvoltarea, gratie proiectelor puse în aplicare de actuala conducere. S-au cumpãrat utilaje agricole de aproximativ 600.000 de euro si s-au implementat proiecte privind sistemul de irigatii în valoare de un milion de euro. Asta a însemnat cresterea productiei la hectar. De la 3000-3500 kilograme de grâu pe hectar, cât obtinea Agroindul pe timpul lui Dima, s-a ajuns azi la o productie si de 5000-6000 de kilograme la hectar. Ce a însemnat acest lucru pentru oamenii din comunã, actionarii societãtii? „Pe timpul lui Dima, ne duceam cu o gãleatã si cu doi trei saci sã ne luãm arenda. Azi luãm în jur de o tonã de grâu la hectar. Se vede diferenta”, ne spune Cezar G., unul din actionarii la Agroind. Productia de struguri a crescut de asemenea, de la 4-5 tone la hectar pe timpul lui Dima, la 8-9 tone în prezent. Productia de lapte, dat de cele 360 de vaci ale societãtii, aproape cã s-a dublat în acesti ultimi patru ani, de când Dima a plecat la Bucuresti.
Vrea sã jumuleascã din nou „closca cu puii de aur” a comunei
Parlamentarul vrea acum sã punã din nou ghearele pe „perla” comunei, candidând pentru functia de primar al Berezeniului. Prin comunã au apãrut însã niste zvonuri deloc linistitoare. Potrivit lor, dacã va ajunge pe scaunul de primar, Toader Dima îsi va pune fratele la conducerea Agroindului. Instalarea acestuia la sefia societãtii n-ar fi însã deloc întâmplãtoare. „În campania asta electoralã, interesele lui Toader Dima sunt pur economice, nu are de-a face nici cu politicul si nici cu grija fatã de locuitorii comunei. S-a vãzut ce grijã a avut el de berezeneni cât timp a fost deputat. El cu fratele lui si cu vechea conducere vor sã preia din nou Agroindul pentru cã, în 2012, când a plecat în Parlament, Toader Dima si fratele sãu aveau, prin firma lor Agro-Vin-Prod Berezeni, o datorie de 14 miliarde cãtre Agroind. Au mai plãtit din ea, dar e în continuare dator. Lumea din Berezeni trebuie sã stie cã în momentul când a plecat în Parlamentul României, Toader Dima a lãsat Agroindul cu o datorie de 40 de miliarde de lei vechi, 9 miliarde la bugetul de stat si aproape 31 de miliarde la distribuitorii de pesticide si îngrãsãminte. Bãiatul ãsta care conduce acum Agroindul a mai reusit sã plãteascã din ele, dar situatia e grea în continuare. Fãcând o glumã în legãturã cu ce spune Dima acum, cã vine sã salveze Agroindul, pot sã zic cã el a salvat într-adevãr Agroindul, dar când a plecat în Parlament si a lãsat pe altii sã conducã societatea, pentru cã dacã era el sef în continuare, ferma dãdea faliment”, ne-a spus o persoanã care a lucrat la Agroind pe timpul lui Toader Dima.
Dupã o viatã muncitã la Agroind, multi sãteni s-au trezit cu pensii foarte mici
Pentru fosta conducere a fermei din Berezeni, patronatã pânã în 2012 de Toader Dima, plata cãtre bugetul de stat a fost o optiune si nu o obligatie. Consecinta faptului cã, pe atunci, nu se achitau cãtre stat impozitele si taxele aferente se vede azi, când foarte multi fosti angajati ai Agroindului, care acum sunt pensionari, s-au trezit cu pensii foarte mici. Paruschi Iordan, Costicã Arhire, Tãtãrus Dumitru sunt doar câteva nume din lunga listã a celor nedreptãtiti de fosta conducere. În ultimii patru ani, actuala conducere a achitat toate datoriile cãtre stat, astfel cã muncitorii care azi lucreazã la Agroind pot sta linistiti în privinta contributiei la fondul de asigurãri sociale.
Masina de serviciu, utilajele cu care îsi lucreazã pãmântul, spatiul unde are cabinetul de parlamentar, toate sunt ale Agroindului
Calitatea de „mosier” pe care Toader Dima o are în comuna Berezeni îi nemultumeste pe oamenii locului, mai ales cã actaulul deputat nu a renuntat nici acum la beneficiile functiei de director al Agroindului. „În momentul când a plecat în Parlament, deputatul si-a retras partea sa de actionariat, adicã si-a scos din Agroind aproape 40 de hectare de pãmânt. Asta nu l-a împiedicat sã foloseascã în continuare utilajele Agroindului pentru a-si lucra pãmântul personal. Masina pe care o foloseste acum este tot a Agroindului. A folosit-o si în timpul cât a fost director la Agroind si dupã ce a plecat la Bucuresti. În plus, cabinetul lui de parlamentar este în fostul birou al presedintelui asociatiei, birou care stã încuiat de 4 ani de zile. El nu a înteles nici acum cã Agroindul este o societate pe actiuni, care apartine oamenilor din Berezeni si nu jucãria lui personalã. Vine sã salveze Agroindul? Întrebati-l pe actualul director ce supãrat era Dima când a aflat cã oamenii primesc arendã o tonã de grâu la hectar. Fãcea ca toti dracii, nu i-a convenit deloc acest lucru”, au mai spus fostii angajati ai fermei. L-am sunat pe actualul director al Agroindului, Sorin Talmaciu, însã nu ne-a rãspuns la telefon.
Toader Dima a „teleportat” 5 ha de pãmânt. Instantele l-au gãsit vinovat
În iulie 2013, Toader Dima a fost gãsit incompatibil de cãtre Agentia Nationalã de Integritate (ANI). întrucât în perioada 20 decembrie 2012 – 14 martie 2013 a detinut, simultan, calitatea de deputat si functia de administrator al SC Ecoplant SRL, firmã care se ocupa cu importul si distributia de seminte. Nu este singura abatere de la lege a candidatului Toader Dima. În urmã cu câtiva ani, acesta, ajutat de fostul secretar al primãriei Berezeni, Aurel Paruschi, a cumpãrat un teren de 5 hectare de pe o tarla, aflat la mare depãrtare de ferma Ecoplant, la care era actionar. Pentru cã a avut nevoie de el lângã fermã, Toader si secretarul au întocmit un plan parcelar prin care au suprapus pãmântul cumpãrat peste rezerva de douã hectare a primãriei, rezervã aflatã exact acolo unde Toader avea nevoie, lângã fermã. Cum au „teleportat” si suprapus cei doi o suprafatã de 5 hectare peste una de 2 hectare ? Simplu. Au intrat pe pãmântul vecinului, mutându-i acestuia „hotarele” cu forta. Evident, aceste ilegalitãti s-au lãsat cu procese, proprietarul dat la o parte de cei doi câstigând pânã acum în toate instantele.
Agroind si comuna Berezeni trebuie sã meargã spre viitor, nu sã se întoarcã în trecut
Agroindul este povestea de succes a comunei Berezeni, a oamenilor locului, iar ea trebuie sã continue cu fata spre viitor, scrisã de oameni capabili, care în ultimii ani si-au demonstrat dibãcia cu vârf si îndesat. Productiile tot mai mari, utilajele din ce în ce mai moderne, angajatii tot mai bine plãtiti si arendele tot mai multumitoare aratã cã, la Berezeni, agricultura poate face performantã. Iar meritul nu apartine unui singur om, asa cum unii încearcã sã insinueze, ci întregii comunitãti.