spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Interceptarile telefonice- proba 0 in dosarul “Gazolina”

- Advertisement -

Lasarea in libertate a invinuitilor din “dosarul Gazolina” ridica in continuare semne de intrebare, in conditiile in care “politistii benzinari” de la Bacau si-au petrecut Pastele dupa gratii u zece persoane, printre care si citiva oameni ai legii de la Adjud, sint suspectate ca au pus la cale o retea de scurgere a combustibilului pe piata neagra, cu 2,5 lei litrul u in interceptarile telefonice, gazolina era botezata “lichid cu bule” u desi sint suspectati ca au trecut in tabara hotilor, carora le tineau “de 6”, “vardistii” de la Adjud imbraca in continuare haina statului u procurorii spun ca politistii ii anuntau pe hoti cind sefii comandau actiuni in zona lor de actiune.

Convorbirile telefonice dintre invinuitii din dosarul “Gazolina”, interceptate la cererea procurorilor vrinceni, nu au fost luate in calcul de instanta la propunerea de arestare preventiva a lotului de zece persoane suspectate ca au facut trafic cu gazolina furata de la punctele de lucru ale companiilor Romgaz SA si OMV Petrom din zona Adjudului. “Sub aspect probatoriu, Tribunalul nu da eficienta juridica extraselor din interceptarile telefonice cuprinse in referatul de propunere a luarii masurii arestarii preventive intrucit nu au fost insotite de procesele verbale incheiate in conditiile art 91ind 3 C.Pr. Pen”, se arata in motivarea instantei vrincene care a acceptat doar luarea masurii de a nu parasi localitatea pentru cei zece barbati cercetati in dosar. Temeiul invocat de instanta se refera la certificarea interceptarilor, respectiv la modul in care acestea trebuie transcrise, continutul procesului verbal si modul de autentificarea a acestor inscrisuri de catre procurorul de caz. Mai exat, o chestiune de forma si nu de fond, potrivit unor surse din apropierea anchetei, care adauga ca la dosarul cauzei ar urma sa apara si interceptari ambientale, cu discutii purtate intre invinuitii din acest dosar, la locul de munca.

Prea ieftina e libertatea

Potrivit datelor de la dosar, in interceptarile telefonice gazolina era botezata codificat “lichid cu bule” sau “tarite”, unii dintre cei implicati fiind fermieri din zona Adjudului. Printre cei suspectati ca faceau parte din retea se numari si doi politisti de la Judiciar din cadrul Politiei Adjud dar si un jandarm. Procurorii nu au avut cistig de cauza nici la Curtea de Apel Galati, unde in recurs s-a mentinut masura dispusa de Tribunalul Vrancea. Acestia spun insa ca temeiul invocat de instanta, desi este legal, este mai mult o “gaselnita” a magistratilor. “Avind in vedere si imprejurarea ca fiecare inculpat desfasoara o munca pentru a realiza veniturile necesare propriei existente si a familiei, ca au un domiciliu stabil, Tribunalul apreciaza ca lasarea in libertate a acestora nu reprezinta pericol concret pentru ordinea publica”, se mai precizeaza in motivarea instantei vrincene. Cu alte cuvinte, cei implicati isi pot vedea in continuare de afaceri, ceea ce si fac. De altfel, politistii vrinceni cercetati in dosarul “Gazolina” continua sa-si desfasoare activitatea la IPJ Vrancea ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. “Atita timp cit nu sint invinuiti, isi pot desfasura activitatea normal”, ne-au transmis sefii lor din Politie. Cei doi politisti au fost retinuti de procurori, dar nu au fost arestati. Dupa cum se stie, circa 20 de persoane au fost ridicate la inceputul lunii aprilie de catre mascati, in urma unei actiuni a ofiterilor de la Directia Generala Anticoruptie- Serviciul Judetean Anticoruptie si Serviciului de Informatii si Protectie Interna, sub coordonarea Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea. Cercetarile efectuate au aratat ca din zona Burcioaia s-au sustras aproximativ 35.000 litri gazolina, iar la perchezitiile domiciliare efectuate in ziua de 6.04.2011, in 24 de imobile, a fost descoperita cantitatea de 7.822 litri gazolina. Totusi, dupa gratii nu a ramas nimeni.

Reteta magistratilor bacauani

Pentru a vedea cum actioneaza magistratii din judetul vecin Bacau, reporterii nostri au aflat ca cei doi agenti de politie bacauani cercetati in cazul “Gazolina” au ajuns dupa gratii pentru 29 de zile, dupa ce au fost retinuti de procurori pentru comiterea infractiunilor de furt, favorizarea infractorului si luare de mita. Judecatorii de la Tribunalul Bacau au emis pe numele celor doi agenti de politie mandate de arestare. Unul dintre ei lucra la Postul de Politie Gaiceana, iar celalalt era angajat la Postul de Politie Podu Turcului. Cel de-al treilea politist bacauan implicat in furtul de gazolina nu a fost arestat pentru ca in momentul in care a fost prins a facut o criza de pancreatita. Celelalte persoane cercetate in acest dosar au primit interdictia de a parasi tara. Este vorba despre 14 angajati ai SC Romgaz, cercetati pentru comiterea infractiunii de furt calificat de produse petroliere in forma continuata. În urma percheziþiilor, au fost indisponibilizate în vederea confiscarii aproape patru tone de gazolina si motorina, o cantitate mai mica decit cea confiscata in Vrancea. De altfel, potrivit procurorilor, citati in incheierea de sedinta a Tribunalului Vrancea, „din declaratiile inculpatilor rezulta ca au actionat atit de bine incit nu sint probe care sa dovedeasca faptul ca au savirsit infractiunile pentru care sint cercetati”. Declaratia vine parca sa umileasca oamenii legii, care sustin ca au supravegheat reteaua timp de 6 luni.

Din culisele discutiilor privind arestarea preventiva

Emil Avram, Ionel Boian, Ionel Cernat, Vasile Costache, Stelian Dragastan, Neculai Iordan, Neculai Lungu, Ioan Mares, Cristian Rades si Gabriel Danut Vlad sint cele zece persoane pentru care procurorii vrinceni au facut propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile pentru comiterea infractiunilor de furt in forma continuata. Ionel Boian si Ionel Mares erau angajati ai statiei OMV Petrom de la Burcioaia. In referatul procurorilor s-a indicat ca cei doi, impreuna cu inculpatul Ionel Cernat, „la sfirsitul anului 2010, in mod repetat, au sustras din cadrul statiei cantitati importante de gazolina ce a fost comercializata de inculpatul Cernat Ionel cu sume cuprinse intre 2 si 2,5 lei mai multor persoane printre care si inculpatilor Vlad Danut Gabriel si Lungu Neculai la domiciliul carora s-a gasit la perchezitie 460 litri gazolina respectiv 5.380 litri gazolina”. La Ionel Boian, anchetatorii au descoperit 50 litri gazolina. Stelian Dragastan si Vasile Costache sint angajati ai Statiei de Uscare a Gazelor de la Homocea-Lespezi apartinind Romgaz. Conform procurorilor, „la sfirsitul anului 2010, inceputul anului 2011 (n.r.- cei doi) au sustras in mod repetat din statie cantitati importante de gazolina pe care au vindut-o inculpatilor Rades Cristian, Neculai Iordan,si Avram Emil, cu sume cuprinse intre 2 lei si 2,5 lei. Acestia, la rindul lor, o comercializau altor posesori de vehicule”, mai indica procurorii in referatul inaintat instantei. In opinia organului de urmarire penala, pericolul concret rezulta din faptul ca sustragerile de produse petroliere au devenit un fenomen si au capatat amploare atit la nivelul judetului Vrancea cit si judetului Bacau, un numar insemnat de persoane fiind implicate in sustragerile de gazolina, in urma estimarilor facute pina in prezent fiind sustrasa o cantitate de aproximativ 35 de tone.

Cum actionau oamenii „legii”

Cel mai grav aspect retinut de procurori este ca reteaua in cauza era sprijinita chiar de oameni ai legii din zona care ar fi trebuit sa denunte fenomenul infractional dar care ii anuntau pe hoti cind se fac actiuni. Au fost de asemenea pusi sub invinuire patru agenti de politie. Printre acestia se afla si agentul de politie Jan Dabija, de la Politia municipiului Adjud, care este cercetat de procurorii de la Bacau sub aspectul savirsirii infractiunilor de luare de mita si favorizarea infractorului. „Agentii de politie, desi cunosteau activitatea infractionala, nu au luat masurile legale fata de membrii gruparii, acordindu-le sprijin prin informarea cu privire la actiunile desfasurate în zona de alti lucratori de politie sau firmele de paza specializate. În schimb, cei patru politisti (n.r. printre care se afla si agentul de la Politia Adjud) pretindeau si primeau cantitati din gazolina sustrasa de membrii grupului, pe care o utilizau în interes propriu”, sustine Directia Generala Anticoruptie. Desi nu au facut in prezent nici o propunere de arestare preventiva pe numele unui dintre cei doi oameni ai legii, procurorii vrinceni ii au in vizor pe agentul de politie Nelu Iacob, de la Postul de Politie Adjud si subofiterul Dumitru Dumbrava, de la jandarmi. Dumitru Dumbrava isi desfasura activitatea in detasamentul de jandarmi paza si interventie conducte transport produse petroliere. Politistul cercetat de procurorii bacauani se numeste Jan Dabija si este deasemenea angajat al postului de la Adjud. Conform procurorilor “subofiteri din cadrul Politiei municipiului Adjud si din cadrul Jandarmeriei Vrancea faciliteaza sustragerea de gazolina de la statia de extractie Burcioaia de catre angajatii acesteia, care actioneaza in complicitate cu mai multi localnici prin intermediul carora este comercializata gazolina”.

Politistii cercetati in dosarul “Gazolina” merg la serviciu

Politistii vrinceni cercetati in dosarul “Gazolina” continua sa-si desfasoare activitatea la IPJ Vrancea ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. “Atita timp cit nu sint invinuiti, isi pot desfasura activitatea normal. Noi am facut demersurile necesare catre Parchetul Vrancea si Parchetul Bacau, acolo unde cei doi sint cercetati, pentru a ne transmite oficial calitatea pe care o au cei doi in acest dosar. Pina in acest moment nu am fost informati ca impotriva celor doi a inceput urmarirea penala, fapt pentru care cei doi vin normal la serviciu. Daca acestia vor avea calitatea de invinuiti, atunci vor fi pusi la dispozitia inspectorului sef si vor indeplini doar anumite sarcini. Doar daca vor fi condamnati definitiv si irevocabil vor putea fi dati afara”, ne-a transmis inspectorul Bogdan Toader, de la Biroul de Presa al IPJ Vrancea. Cei doi politisti au fost retinuti initial de procurori, dar nu au primit mandate de arestare, facind parte din reteaua de 20 de persoane implicate in reteaua “benzinarilor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.