spot_img
spot_img
11 C
Vaslui
05-apr.-2025

Întâlnire de gradul zero la Primăria Vaslui: taximetriștii față în față cu boltiștii

- Advertisement -

DISCUȚII… După ani întregi de conflict, culminat cu invective și amenințări între taximetriștii și șoferii de Bolt din municipiul Vaslui, războiul a bifat în această săptămână o etapă pe care toată lumea și-o dorește, cea a reconcilierii, asta după ce, la nivel de legislație națională, taximetriștii se pare că au înregistrat o mică victorie. Joi, la Primăria Vaslui, au participat la discuții reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul transportului de persoane în regim de taxi și transport alternativ: Camera taximetriștilor Vaslui, serviciul de transport alternativ BOLT, Agenția Teritorialǎ ARR Vaslui, Registrul Auto Român -Vaslui, Poliția Locală Vaslui, Poliția municipiului Vaslui prin Biroul Rutier, toți cei prezenți analizând provocările din acest domeniu, modalitățile de monitorizare a respectării reglementărilor locale precum și măsurile necesare pentru îmbunătățirea activității.

 După mii de reclamații privind concurența neloială și un cadru legislativ favorabil transportului alternativ, guvernul a acceptat, la începutul acestui an, limitarea drastică a numărului de mașini pe platformele de ride-sharing și obligativitatea introducerii unor ecusoane de identificare. Practic, miza acestei lupte prin proteste și lobby făcut de sindicatele din taximetrie nu a fost doar piața, ci și regimul fiscal și cadrul de reglementare, în condițiile în care taximetriștii au acuzat că sunt supuși unor reguli mult mai stricte, în timp ce platformele de transport alternativ au fost tolerate în zone gri legislative, permițându-le să crească rapid și să ocolească numeroase obligații birocratice.

 Taximetriștii vasluieni au solicitat respectarea legii

Întâlnirea de joi, de la Primăria Vaslui a avut loc la inițiativa Camerei Taximetriștilor Vaslui, reprezentată de Marian Birta și de alți doi taximetriști. De partea cealaltă, boltiștii au fost apărați de un reprezentant care a vorbit în numele a 40 de colegi de-ai săi, dovadă că acest tip de transport ia din ce în ce mai mult avânt în municipiul Vaslui, chiar unii taximetriști alegând să se mute la Bolt în ultima perioadă. Cei care au rămas fideli breslei au cerut reprezentaților Poliției Municipale și ai Poliției Locale să se asigure ca stațiile de taxiuri sunt doar la dispoziția taximetriștilor, din moment ce aceștia plătesc taxe uriașe în fiecare an pentru locurile respective. S-a mai solicitat, din partea taximetriștilor, ca boltiștii să nu le mai fure clienții prin nerespectarea aplicației, dar și mai multă clemență din partea instituțiilor de control ale statului, care de multe ori suspendă autorizațiile taximetriștilor de la prima abatere constatată, ceea ce în cazul boltiștilor nu se întâmplă.

 Lucian Braniște: “Un dialog constructiv, în urma căruia s-au rezolvat unele probleme

Lucian Braniște, primarul municipiului Vaslu a jucat rolul de gazdă a întâlnirii dintre taximetriști și boltiști. „Ne bucurăm că am ales să organizăm această ședință pentru că doar așa putem găsi rezolvare la problemele cu care comunitatea se confruntă. A fost un dialog constructiv, în urma căruia sunt convins că s-au rezolvat câteva din aceste probleme. Fiecare parte și-a expus punctul de vedere, noi, cei care trebuie să asigurăm cadrul ca acest tip de trasport persoane să se desfășoare în condiții cât mai bune pentru locuitorii municipiului, am luat la cunoștință ceea ce ei doresc, și sunt încrezător că pe viitor vom găsi și alte soluții care să vină în sprijinul taximetriștilor, dar și al celor care practică transportul alternativ”, a declarat primarul municipiului Vaslui.

Competiția acerbă dintre cele două variante de transport

 România nu este, nici pe departe, prima țară în care să se fi iscat acest război dintre taximetriști și șoferii de ride-sharing, situația începând să se tensioneze în anul 2015, odată cu intrarea pe piață a Uber. Considerată o  amenințare directă la adresa taximetriei tradiționale, această platformă oferea o alternativă mai flexibilă și digitalizată pentru transportul urban. O mare contribuție în escaladarea acestei situații tensionate au avut-o și autoritățile din domeniu, care timp de mai mulți ani au asistat passive la războiul dintre taximetriști și cei care practicau transportul alternativ. Nu de puține ori, primii au acuzat statul că permite concurența neloială și că aceste platforme, Uber și Bolt, funcționează fără reglementări clare, fără licențe și fără obligațiile fiscale. Situația s-a tensionat și mai mult în perioada 2017-2019, când mii de taximetriști au organizat în diferite momente proteste în București și în marile orașe ale țării, cerând autorităților să reglementeze serviciile de ride-sharing. Patronatele și sindicatele din transporturi au susținut că, în timp ce taximetriștii sunt obligați să îndeplinească cerințe stricte, inclusiv licențierea de la primării, verificări metrologice pentru aparatele de taxare și obligații fiscale clare, șoferii Uber și Bolt nu respectau aceleași reguli și plăteau taxe mai mici, ceea ce le permitea să perceapă tarife competitive, uneori mai mici decât cele practicate de taxiuri. Dincolo de competiția de pe străzi, o altă problemă semnalată de taximetriști a fost și opacitatea fiscală a companiilor de transport alternativ, care nu raportau clar veniturile obținute în România. Conform unui raport al Consiliului Concurenței din 2022, Uber nu a obținut venituri din servicii de transport în România, ci a colectat comisioane prin intermediul unor entități înregistrate în Lituania și Olanda. Cel mai puternic argument în favoarea neregulilor semnalate de către taximetriști a fost dat chiar de ANAF, într-un comunicat remis presei chiar luna trecută, în care inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au descoperit un prejudiciu de peste 3 milioane de lei creat de un operator economic din București care opera prin platformele de ride-sharing. Conform Finanțelor, firma în cauză “utiliza forța de muncă fără întocmirea documentelor legale de angajare și fără plata contribuțiilor la bugetul de stat”, iar sumele încasate de la platformele Uber și Bolt erau transferate în conturile personale ale administratorului, în loc să fie declarate oficial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.