spot_img
16.6 C
Vaslui
25-sept.-2024
spot_img

Întâlnire cu crescãtorii de animale

- Advertisement -

INFORMARE Directia Sanitar – Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a organizat miercuri o întâlnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor de bovine, ovine si caprine, reprezentanti ai exploatatiilor comerciale de tip A, crescãtori de bovine, caprine si ovine. Peste 100 de crescãtori de animale sau reprezentanti ai asociatiilor de crescãtori au participat la aceastã sedintã. Întâlnirea a avut ca scop informarea crescãtorilor de animale cu privire la identificarea si înregistrarea animalelor, derularea programelor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, cât si oportunitãtile de care crescãtorii pot beneficia în vederea comercializãrii produselor de origine animalã obtinute.

În conformitate cu OUG 23/2010, începând cu luna aprilie 2010, exploatatiile non-profesionale de ovine si caprine, respectiv din 1 ianuarie 2011 în cazul bovinelor, pot sã efectueze identificarea animalelor si prin intermediul asociatiilor de crescãtori înregistrate legal. Totusi, la sediul DSVSA Vaslui, nici o asociatie nu a solicitat sau depus documentatii în vederea înregistrãrii ca utilizator în Sistemul National de Identificare si Înregistrare a Animalelor. „Desi existã baza legalã pentru ca asociatiile de crescãtori de animale sã efectueze identificarea si înregistrarea animalelor, acest lucru nu este posibil în zona noastrã, deoarece asociatiile nu au acoperirea necesarã la nivelul judetului, numãrul exploatatiilor nonprofesionale cu animale fiind de peste 54000. În aceste exploatatii care nu pot fi sau nu doresc a fi preluate de asociatiile de crescãtori, aceastã activitate va fi în continuare efectuatã de medicii veterinari de liberã practicã. Astfel, considerãm cã nu vor exista neajunsuri în ceea ce priveste activitatea de identificare, iar proprietarii de animale care vor colabora cu medicul veterinar vor putea beneficia, ca si pânã acum, de subventii pentru animalele identificate”, declara directorul executiv al DSVSA Vaslui, dr. Decebal Sãraru.

Aplicarea crotaliilor si identificarea animalelor – obligatorii

Începând cu 1 ianuarie 2011, detinãtorii animalelor atât din exploatatiile comerciale, cât si din cele non-profesionale, trebuie sã suporte costul crotaliilor care se aplicã animalelor proprii. Aceste crotalii se pot achizitiona de la orice furnizor primar sau secundar aprobat de ANSVSA, respectiv DSVSA, la nivelul judetului Vaslui fiind înregistrati 15 furnizori secundari de crotalii. Proprietarii exploatatiilor comerciale au obligatia identificãrii animalelor detinute prin aplicarea mijloacelor oficiale, precum si cea a înregistrãrii în Baza Nationalã de Date, a animalelor nou-nãscute identificate, miscãrile sau evenimentele suferite de animalele detinute si trecerea acestor evenimente în Registrul Exploatatiei. În termen de 14 zile de la data înregistrãrii animalelor din specia bovine, proprietarii trebuie sã-si ridice de la sediul DSVSA Vaslui pasapoartele acestora, achitând contravaloarea lor. Tot în cadrul acestei întâlniri, au mai fost prezentate conditiile pe care trebuie sã le îndeplineascã micii producãtori în vederea valorificãrii produselor obtinute de la animale, în conformitate cu prevederile Ord. 111/2008 privind procedura de înregistrare sanitar-veterinarã si pentru siguranta alimentelor, a activitãtilor de obtinere si de vânzare directã si/sau cu amãnuntul a produselor alimentare de origine animalã sau nonanimalã, precum si a activitãtilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimalã si Ord. 57/2010 pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitar-veterinarã a unitãtilor care produc, proceseazã, depoziteazã, transportã si/sau distribuie produse de origine animalã. S-au prezentat si conditiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directã a laptelui crud prin intermediul automatelor, pentru producãtorii care doresc sã implementeze acest sistem.

„În cursul anului 2011, specialistii DSVSA Vaslui vor continua sã se implice în derularea programelor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale. În acest scop, se vor desfãsura activitãti specifice: recoltãri probe sânge, vaccinãri, tuberculinãri. Va fi atent monitorizat statusul de sãnãtate al efectivelor de animale din toate exploatatiile din judet si vor fi investigate toate cazurile de îmbolnãvire si mortalitate la animale. În colaborare cu reprezentantii administratiei locale, se va continua actiunea de autorizare sanitar-veterinarã a târgurilor de animale din judet, în scopul facilitãrii comertului cu animale vii în conditii legale, conform prevederilor Ordinului nr. 45 din 2010”, a mai declarat Decebal Sãraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.