spot_img
spot_img
-4 C
Vaslui
15-ian.-2025

Insule ecologice digitalizate la Vaslui, 100 de platforme pentru colectarea selectivă a deșeurilor vor fi amplasate în oraș

- Advertisement -
SELECTIV… În aceste insule ecologice se vor putea depune deșeuri reciclabile pe cinci fracții: sticlă, plastic, metal, hârtie și carton.

INVESTIȚIE… O sută de “insule ecologice digitalizate” vor fi realizate în municipiul Vaslui, printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Accesul la aceste puncte se va face prin intermediul unor cartele de acces. Fiecare apartament va fi arondat la câte o insulă, iar un astfel de punct va deservi un anumit număr de apartamente. În aceste insule ecologice se vor putea depune deșeuri reciclabile pe cinci fracții: sticlă, plastic, metal, hârtie și carton.

Proiectul, pentru care primarul Vasile Pavăl a semnat contractul de finanțare săptămâna trecută, are ca scop creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor în rândul populației orașului. S-a ajuns la această soluție deoarece autoritățile locale au o obligație pentru colectarea selectivă a deșeurilor, conform normelor europene. La ora actuală, ceea ce se colectează selectiv în municipiul Vaslui este departe de ținta stabilită de Uniunea Europeană. Asta înseamnă implicit costuri ridicate pentru municipalitate, deoarece pentru fiecare tonă nerealizată, trebuie plătită o anumită taxă la fondul de mediu, această problemă fiind la nivel de țară, nu doar în municipiul Vaslui.

Insule ecologice în 167 de orașe din România 

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) înseamnă o șansă importantă pentru implementarea unui management corect al tuturor tipurilor de deșeuri. Bugetul primit prin PNRR este de 1,2 miliarde de euro și necesită implementarea proiectelor asumate până în anul 2026. Pentru atingerea obiectivelor vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere și de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorități de la distanță. O cerere de finanțare poate include un număr maxim de insule ecologice digitalizate, corelat cu numărul de locuitori ai Unității Administrative Teritoriale (UAT) beneficiare.

În cazul UAT sub 20.000 de locuitori, pot fi solicitate fonduri pentru un număr de maxim 25 de eco-insule digitalizate. Pentru UAT cu până la 50.000 de locuitori, numărul maxim de eco-insule digitalizate este 50, iar pentru cele cu până la 100.000 de locuitori pot fi cerute fonduri pentru maxim 100 eco-insule digitalizate. Pentru orașele cu până la 200.000 de locuitori pot fi atrase fonduri pentru construcția a cel mult 200 de eco-insule digitalizate. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA. De exemplu, în cazul unui oraș precum Vaslui, cu o populație de aproape 65.000 de locuitori, autoritățile pot solicita fonduri pentru instalarea a maximum 100 de eco-insule digitalizate. Conform ghidului de accesare a fondurilor europene, valoarea maximă eligibilă este de 14.550 euro/eco-insulă, aceasta neincluzând eventualele lucrări de construcții-montaj necesare pentru înființarea insulelor, iar proiectele trebuie încheiate până în iunie 2026. Insulele ecologice digitalizate vor fi amplasate pe locul actualelor platforme de colectare a deședurilor și vor fi formate din 5 containere, fie supraterane, fie subterane. Astfel, deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale vor fi colectate separat. Locuitorii vor putea utiliza containerele cu ajutorul unui card magnetic sau a unei aplicații mobile. Fiecare gospodărie va primi un card electronic care va deschide depozitul, iar sistemul va înregistra cantitatea de deșeuri aruncate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Am si eu niste nelamuriri despre cum o sa functioneze aceste „insule” ecologice. Ce o sa se intample cu tariful de salubrizare? Ramane la fel, se mareste sau scade? Daca arunc prea mult gunoi, o sa platesc mai mult? Daca arunc mai putin, platesc la fel sau mai putin ca inainte? Daca nu arunc deloc gunoi intr-o luna, mai platesc ceva sau nu la salubrizare pe luna aia? Daca se plateste mai mult fiindca se arunca mai mult, e clar ca multi o sa runce si pe langa sau chiar la vecini. Cat despre sortarea deseurilor cum o sa se verifice daca sunt sortate? Le bagi pe toate intr-o punga si o pui unde-i mai aproape. Se uita cineva in punga sau cum?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.