Alpiniştii care se pregăteau în deceniile trecute în masivul Retezat erau printre cei mai buni din România, iar secretul lor erau antrenamentele extrem de dure.
În deceniile trecute, cluburile de alpinism din judeţul Hunedoara se numărau printre cele mai puternice din România. Alpiniştii hunedoreni cucereau titluri naţionale şi balcanice şi erau selectaţi în echipele care participau la expediţii în Himalaya, Caucaz şi Pamir.
Unul dintre secretele performanţelor acestora a fost pregătirea intensă, în condiţii extreme, pe care o făceau în munţii Retezat.
O serie de imagini din arhiva personală a fostului alpinist hunedorean Dan Vifor Pichiu arată modul în care oamenii înfruntau muntele, în anii ´60 şi ´70, când clubul de alpinism din Hunedoara era în topul celor mai bune din România.
Una dintre metodele prin care alpiniştii se căleau şi îşi creşteau rezistenţa fizică era schiul de tură. Oamenii parcurgeau zeci de kilometri pe schiuri, prin munţii înzăpeziţi, iar uneori, aşa cum o arată imaginile din arhiva fostului antrenor de alpinism, renunţau complet la haine. Schiatul la pielea goală avea şi alte utilităţi. În timp ce schiorii se bucurau de soare, echipamentul lor era pus la uscat, relata Dan Vifor Pichiu.
Citeste mai mult: adev.ro/r3xml7