spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Inspectorul Săndulescu de la RAR, închisoare cu suspendare după ce a beneficiat de acordul de recunoaștere

- Advertisement -

Trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție pentru constituire de grup infracțional organizat și luare de mită, inspectorul RAR Doru Săndulescu reușește să înduplece instanța de judecată și a beneficiat de acordul de recunoaștere. În loc de detenție, fostul inspector a primit o pedeapsă de 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare și a fost obligat să execute 60 de zile de muncă în folosul comunității. Sentința nu este definitivă. Săndulescu a făcut parte din lotul grupului infracțional organizat format din inspectorii trimiși în judecată prinși că efectuau inspeții periodice fără ca vehiculele să fie prezente. De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu se aflau țară. Conform procurorilor, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) și inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani ar fi fost în cuantum de 100 de euro și ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren.

După o serie de amânări repetate, inspectorul RAR Doru Săndulescu, trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat și luare de mită în formă continuată, reușește să convingă judecătorii Tribunalului Vaslui și își primește pedeapsa după prevederile acordului de recunoaștere. Acest acord reduce semnificativ pedeapsa unui inculpat, astfel că și inspectorul Săndulescu scapă cu închisoare cu suspendare. Judecătorii au decis condamnarea acestuia la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani și 3 luni și l-au obligat să efectueze muncă în folosul comunității. Mutat, din Vaslui, în județul Ilfov, Săndulescu poate executa cele 60 de zile de muncă la un liceu sau la primăria din Pantelimon. În plus, acestuia i-a fost interzis dreptul de mai profesa ca inspector ITP – SPNV în cadrul RAR și a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune Ilfov. De asemenea, judecătorii au păstrat sechestrul asigurator asupra sumei de 2.350 de lei și l-au obligat să achite și 1.200 de lei, cheltuieli de judecată.

Acuzațiile aduse grupului infracțional organizat

Întreaga poveste a început în aprilie 2021, odată cu descinderile procurorilor DNA și, conform acestora, bârlădeanul Verman Ionuț a fost cel care ar fi inițiat constituirea unui grup infracțional organizat care avea ca scop efectuarea de inspecții ITP nereale, autovehiculelor care, de multe ori, nici nu se prezentau în stații. Verman ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum și persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit și ar fi stabilit cum se împărțeau banii. Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, precum și reprezentantului RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian, cel care asigura protectia grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de neregulile constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice. Ceilalți inculpați aveau roluri clar stabilite în relația cu clientii care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspectii tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor. De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu se aflau țară. În plus, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) și inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani ar fi fost în cuantum de 100 de euro și ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activitățile de control desfășurate pentru ca aceștia să-și poate lua măsuri de precauție.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Spagarii scapa, cand noi stateam la rand pe acolo nu stiam de ce merge asa greu, de ce nu se respecta
    programarea, ei luau spaga si treceau masinile care nici nu erau pe acolo.
    Din pacate nu s-a schimbat mai nimic, cea mai dificila instiutie, stai cu orele pe acolo, de e-mail nu au auzit inca
    nu raspund niciodata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.