Oficial de azi, cadrele didactice din mai multe unitati scolare botosanene sunt in greva generala. Neacordarea salariilor aferente lunii februarie este motivul pentru care dascalii refuza de azi sa mai intre la ore. Intr-o scrisoare semnata de Maria Tiprigan adresata Comisiei de Invatamant din cadrul Camerei Deputatilor se mentioneaza ca Inspectoratul scolar foloseste orice metoda pentru a opri aceste proteste.
Primii care au intrat in greva generala inca de saptamana trecuta, respectiv de joi, au fost cadrele didactice ale Colegiului National „Grigore Ghica” din Dorohoi.
De azi nu este exclus ca si celelalte cadre dorohoiene sa intre in greva generala.
„Luni ne asteptam la proteste spontane in marea majoritate a scolilor. Colegii din scoli sunt nemultumiti, discuta ce sa faca, nu au bani. Sunt decisi sa inchida scoala”, a declarat Liviu Romanescu, liderul Sindicatelor Libere din Invatamant.
La nivelul municipiului Botosani, au anuntat ca de luni vor intra in greva generala si cadrele didactice de la colegiile Mihai Eminescu si Laurian. Conform celor declarate de liderii sindicali a celor doua Colegii majoritatea membrilor sindicali au semnat pentru greva generala de luni. Conducerile unitatilor scolare au fost anuntate de liderii sindicali de protestul ce va incepe azi.
Astfel, la Colegiul National „Mihai Eminescu”, din cele declarate de Alina Voinea Axinte, liderul SIP din scoala, toate cadrele didactice au semnat pentru greva generala de luni. „Am instiintat conducerea scolii despre intentia noastra pentru luni. Vom veni la scoala dar nu vom intra la ore, daca nu vor intra salariile pe card”, a spus Alina Voinea.
Si la Colegiul National A.T. Laurian, conform celor spus de Corneliu Popescu, liderul SIP al unitatii, cea mai mare partea a cadrelor didactice au ales pentru luni varianta grevei.
„Din cei 48 de membri pe care ii avem in scoala 42 au semnat pentru greva. Doi din cei ce nu au semnat sunt inspectori scolari, doi au foarte putine ore la noi in unitate si nu au putut fi contactati, in timp ce un altul nu a vrut sa semneze. Din partea celuilalt sindicat 58 au semnat pentru greva si zece sau 11 nu. Vom veni luni la scoala dar nu vom intra la ore. Domnul primar ne-a spus clar ca nu sunt bani”, a spus liderul SIP de la Colegiul Laurian. (Petronela Rotariu)
Se incearca inabusirea acestor proteste
Intr-o scrisoare redactata de Maria Tiprigan, lidera Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Botosani (SIP), se mentioneaza starea tensionata din scoli pe motiv ca nu se platesc salariile.
„Sunt scoli care pot acorda doar un procent: 20-50 la suta din salarii pentru luna februarie 2011, alte unitati de invatamant nu mai au nici un leu in buget”, se mentioneaza in scrisoare.
Sindicatul a mai precizat ca a avut o intalnire cu conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani, in urma careia s-a hotarat transferul sumelor necesare din trimestrul IV in trimestrul I de catre Ministerul Finantelor Publice. Dar acest transfer se poate face doar cu acordul Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, raspuns care nu a venit nici in ziua de astazi.
„Asa stand lucrurile, salariatii unitatilor scolare au refuzat procentele oferite drept salarii si au protestat impotriva acestui abuz, considerand ca trebuie sa-si primeasca drepturile salariale pentru munca depusa in proportie de suta la suta, nicidecum procentual (explicatia ISJ Botosani – «Nu sunt bani!»)”, se arata in scrisoare.
In aceste conditii, protestele s-au amplificat si vor lua amploare incepand din 14 martie 2011, cand salariatii Colegiului National „M. Eminescu” Botosani, cei ai Colegiului National „A.T. Laurian” Botosani, ai Colegiului Economic „O. Onicescu” Botosani, cei ai Colegiului National „Grigore Ghica” Dorohoi, salariatii Gradinitei de copii nr. 10 Dorohoi, etc., refuza sa lucreze. Mai mult, conducerile tuturor acestor institutii de invatamant au fost instiintate in mod oficial din partea liderilor de sindicat SIP si FSLI de organizarea acestor proteste.
Liderii de sindicat implicati in aceste proteste sunt deja tracasati cu tot felul de cereri din partea directorilor de scoli, care cer diverse documente cum ar fi copii de pe procesele-verbale din cadrul sedintelor de sindicat, care au desemnat liderii de organizatii. Astfel, SIP se declara revoltat de aceste cereri, mai ales ca adresele oficiale au fost expediate la momentul de dupa alegerile din 2008, prin care institutiile scolare au luat la cunostinta, la momentul cuvenit cine este liderul de sindicat nou-ales, cat si calitatea acestuia in cadrul Consiliilor de Administratie.
„In opinia noastra, aceste solicitari implica angajatorul in probleme sindicale si se cauta intimidarea oamenilor care au curajul sa-si ceara drepturile de care au fost frustrati. Mai consideram ca nu traim intr-o societate democratica si intr-un stat de drept, din moment ce se procedeaza la intimidarea si inabusirea starilor de manifestare decise in unanimitate, la un moment crucial din viata fiecarui om, pus in situatia extrema de a actiona la disperare. Va rugam sa atentionati MECTS si pe domnul ministru, caruia ISJ Botosani i-a raportat aceste revolte si care, probabil, a dat indicatii «pretioase» in a se proceda dupa cum v-am explicat. Condamnam atitudinea indiferenta a MECTS, modul de a-si trata salariatii, in speta pe colegii nostri aflati in aceasta situatie nedorita, considerand ca, prin indiferenta, se doreste perturbarea procesului de educatie si sfidarea dascalilor. Daca MECTS infirma aceste acuzatii, ii dam sansa sa rezolve imediat problema ivita, ca sa nu se ajunga la miscari radicale de protest, adica la greva generala”, se incheie scrisoarea semnata de Maria Tiprigan.