*Circa 2.000 de oameni au asistat ieri la funeraliile preotului Tudor Marin, ucis în biserică, sambătă dimineaţă, de un fanatic religios *peste 50 de preoţi au purtat pe umeri sicriul colegului lor *preotul Marin a fost înmormantat în spatele altarului, unde a slujit în ultimii 21 de ani * ÎPS Epifanie Norocel a spus că o tragedie asemănătoare, cu un preot ucis în biserică, s-a întamplat şi în Franţa în urmă cu caţiva ani * un coleg de Seminar teologic a povestit despre preotul Marin că era mereu printre muncitori, dornic să-şi înfrumuseţeze lăcaşul de cult
Preotul Tudor Marin a fost înmormantat ieri în prezenţa a zeci de preoţi din toată arhiepiscopia, în frunte cu ÎPS Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În ciuda temperaturilor foarte ridicate, peste 35 de grade Celsius, aproape două mii de oameni, unii învoiţi de la muncă, au venit să-şi ia rămas bun de la unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi din oraş. „Este greu de crezut ca cineva care vine la biserică, măcar o dată pe an, să nu-l fi cunoscut pe părinte. Tot l-a văzut o dată, la o slujbă de Înviere, în Piaţa Unirii”, spuneau cei adunaţi la faţa locului. De altfel, poliţiştii şi jandarmii şi-au luat măsuri speciale, ştiind că mulţi credincioşi vor dori să-l conducă pe preot pe ultimul drum. Au deliminat zona folosindu-se de benzi speciale. În locul unde a fost săpat mormantul nu au avut acces decat preoţii şi membrii familiei preotului Tudor Marin. Lumea a fost ţinută la distanţă pentru a nu se crea înghesuială sau incidente nedorite. Slujba de înmormantare a durat două ore, timp în care cei peste 50 de preoţi prezenţi la momentul trist au stat langă sicriul fostului lor coleg. Epifanie Norocel a vorbit de tragedia de la Focşani, cerand reacţii rapide autorităţilor pentru siguranţă. „Autorităţile ar trebuie să intre în alertă, dacă s-a ajuns la aşa ceva! Nu este posibil ca acest om să intre în biserică şi să omoare un preot. Un astfel de caz, s-a întamplat doar în Franţa, în urmă cu caţiva ani”, a spus Epifanie Norocel. Pe parcursul slujbei, atmosfera a fost una încărcată de emoţie, solemnitate şi evlavie, clericii încercand să mangaie suferinţa familiei şi enoriaşilor.
„Nu ştiam cine-i preotul şi care-s muncitorii, el era pe schele”
Protopopul Nicuşor Cobzaru, de la Protoieria 1 Focşani, a izbucnit în lacrimi atunci cînd a început să vorbească despre preotul Marin, spunand că „nimic nu este întamplător pe lume” şi că preotul nu va pleca ci îşi va dormi somnul de veci în spatele bisericii unde a slujit vreme de 21 de ani. Se ştie că din perspectivă creştină, moartea nu este un sfarşit, ci doar o trecere spre un nou început, autentic şi veşnic. Ultimul discurs susţinut ieri i-a aparţinut unui preot din Mizil, fost coleg de seminar şi de facultate cu Tudor Marin. Acesta a apreciat munca „fratelui” Tudor Marin, cu referire la felul în care arată biserica din centrul oraşului. „Se vede tot ce a făcut pentru biserică în cei 21 de ani cat a slujit aici. Nu cunosc Focşaniul foarte bine, dar sunt sigur că este una dintre cele mai frumoase biserici, nu numai din oraş. Îmi aduc aminte, că în anii trecuţi, veneam la Focşani şi în faţa bisericii întrebam unde este preotul. Nu-l găseam, pentru că era pe schele, muncea cot la cot cu muncitorii. Nu ştiai cine-i preotul şi care sunt muncitorii”, a spus fostul coleg al preotului Marin.
Îşi doarme somnul de veci langă biserica pe care a slujit-o
După slujba religioasă, toţi cei prezenţi au fost rugaţi să facă un pas înapoi, astfel încat cortegiul funerar să poată înconjura biserica. Soborul de preoţi, veniţi din multe localităţi din ţară, au purtat pe braţe sicriul. Familia preotului a fost singura care a avut acces în zona respectivă. Soţia lui Marin Tudor, cei doi copii, dar şi ginerele acestuia, sindicalistul Vasile Marica, şi-au luat adio de la părintele lor. Lacrimile au fost prea puţine faţă de durerea suferită. De altfel, mulţi dintre cei aflaţi pe margini, deşi nu l-au cunoscut pe preot, au vărsat lacrimi multe pentru acesta, impresionaţi de tragedie. Colegii lui Vasile Marica, de la sindicatul SED Lex, au venit la Focşani în mod special pentru acest eveniment trist. În jurul pranzului, sicriul a fost coborat în mormantul din spatele bisericii. După acest moment, mulţi dintre cei adunaţi în Piaţa Unirii au trecut în mod civilizat de forţele de ordine şi au aruncat o ultimă privire spre sicriu. La înmormantare au luat parte funcţionari din instituţiile publice, însă cei mai mulţi erau oameni simpli, enoriaşi din parohia preotului ucis sambătă dimineaţă.
Fiica preotului Marin, doborată de durere şi căldură
Autorităţile municipale au fost nevoite să înfiinţeze un punct de prim-ajutor ad-hoc în Piaţa Unirii, acolo unde s-a adunat un număr consistent de credincioşi pentru a asista la funeraliile preotului Tudor Marin. Pentru că afară era foarte cald, iar printre participanţii la slujbă se aflau foarte multe persoane de varsta a treia, Crucea Roşie a intervenit cu caţiva voluntari pentru a distribui apă. Printre cei care au avut nevoie de ajutor s-a aflat şi fata preotului Teodor Marin, doborată de durere şi căldură. Aceasta s-a retras la umbră şi a cerut ajutor de la voluntari, care i-au dat apă. De asemenea, în Ateneul Popular „Gheorghe Pastia” a fost înfiinţat un punct de prim-ajutor. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe dreptul preot Tudor Marin şi să-i întărească familia greu încercată în aceste zile!
www.ziaruldeiasi.ro