spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ingredientul secret care mentine limpede zeama de la varza muratã toatã iarna.

- Advertisement -

SECRETE…Vremea Nouã v-a prezentat o retetã traditionalã de a mura varza si am descris de ce aceste murãturi sunt importante pentru sezonul rece, dar mai ales efectele benefice ale moarei de varzã. Totusi, pentru a avea o zeamã de varzã limpede si frumos mirositoare, este important sã stiti un truc. Este vorba de un ingredient secret care trebuie adãugat în butoi la o sãptãmânã dupã ce varza s-a pus la murat. Luna octombrie este luna în care se fac aceste operatiuni si gospodinele se întrec în cele mai iscusite retete de murãturi care sã umple rafturile din cãmarã. Varza muratã este cap de listã atunci când vine vorba de murãturile de pus pentru iarnã. Dar zeama de la varzã se tulburã imediat dacã nu stii micile secrete. Iatã, asadar, ingredientul care trebuie adãugat în butoi pentru a evita acest lucru.

Important este momentul în care pui varza la murat. Gospodinele au un adevãrat ritual în acest sens. Operatiunea se face dupã ce cade bruma, în octombrie, în jurul sãrbãtorii Sfântului Dumitru. Dar secretul pentru ca varza muratã sã reziste toatã iarna nu este legat doar de reteta folositã, ci si de folosirea anumitor ingrediente care sã îi pãstreze gustul si prospetimea. Pentru început, este important sã stim cum se aleg cãpãtînele de varzã pentru murat. Astfel, trebuie sã tinem cont sã fie bine coaptã, albã si sã aibã foile subtiri. De asemenea, ele trebuie sã fie îndesate, iar frunzele ferme si neafectate de insecte.

Ce ingredient trebuie sã adaugi în butoi. Pânã si esenta de lemn din care sunt confectionate doagele este important


Un alt sfat important de care sã tii cont atunci când pui varza la murat este adãugarea unui ingredient special care va împiedica moarea sã se tulbure si sã prindã floare. Acesta ajutã foarte mult ca varza sã se pãstreze crocantã si bunã cât mai mult timp. «La varza muratã, pãstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilã dacã adãugãm din când în când câte o bucatã de zahãr. Varza nu se acreste tare în cazul în care în butoi se pune o bucatã de lemn de mesteacãn, explicã bucãtarul buzoian Cristi Dobre. De asemenea, este recomandat ca dupã aproximativ una-douã sãptãmâni, atunci când a început sã se acreascã bine, sã dizolvãm în putinã zeamã din butoi un plic de conservant si sã-l turnãm peste varzã, pentru a nu prinde floare. Un alt aspect important de care ar trebui sã tinem cont este alegerea tipului de butoi. Multi fac greseala de a pune varza la murat în butoaie de plastic, însã recomandat este ca acestea sã fie puse în butoaie din lemn.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. În primul rand trebuie sa ai varza de toamna asa cum se găsește în sud cu frunze subțiri nu varza cum găsești în vest cel puțin în Baia Mare. A apărut un soi de varza care se produce în scurt timp dar frunza este groasa și se mulează mai greu. Cică pastratori de obiceiuri și tradiții mult și prost.Producatori din Buzău aduceți și pe la noi niște varza TRADITIONALA pentru murat.

  2. Cum sa faci un articol care pare interesant dar in care sa nu spui nimic…zahar ,mesteacan…total neadevarat..zaharul duce la o alta fermentatie ce ,,baloseste ” iar de mesteacan nu am auzit ..desi nu m-am nascut ieri..voi scoate din feed acest site care cauta doar clickuri fara sa spuna ceva util.

  3. Vă mulțumesc pentru acest articol care consemnează aceste mici secrete ale unei bune conservări, secrete culese de la bucătari cu experiență și dedicați profesiunii. Normală este totuși murarea in butoaie de lemn.,Plasticul induce moarei un miros caracteristic. Nu se poate ca sarea să nu acționeze negsativ asupra plasticului. E suficient să observăm câțr de rău se păstreează apa potabilă sau vinul sau orice alt lichid alimentar, in recipiente de plastic. Eu am borcane mari de sticlă, de exemplu, in care pun varză. Dacă ar fi nevoie de mai multă varză, aș căuta o putină mică de lemn, de mrime potrivită, in niciun casz recipient de plastiuc. Dar…fiecare cu ideile și experiența proprie.

  4. Unde găsești lemn de mesteacăn ,, o bucata de zahar ( e tos) și unde mai auzi pe la tara ca se pune var,a în butoi de lemn. Nici vinul nu se mai pune în butoaie de lemn. Butoaiele de lemn au dispărut chiar și căzile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.