EROI NECUNOSCUTI…Ana-Maria locuieste în Husi si de câtiva ani salveazã toti câinii aflati în pericol, pe strãzi sau în alte locuri în care ajung dupã ce sunt alungati sau rãmân fãrã stãpân. Impresionant este cã a reusit sã le ofere conditii mai mult decât decente într-un spatiu special amenajat doar cu propriile eforturi. În plus, aceasta încearcã din rãsputeri sã le gãseascã stãpâni iubitori, asa cã multi cãtei recuperati în ultimul stadiu de boalã si subnutritie ajung sã aibã o viatã linistitã într-un cãmin primitor.
Hingherii sunt plãtiti de primãrii cu sume generoase, care pot ajunge sau depãsi suma de 1000 de lei. Acestia ajung în adãposturile primãriilor si, cel mai trist, dacã nu sunt adoptati si nu mai este loc pentru ei, ajung sã fie eutanasiati. Doamna Ana-Maria face doar voluntariat, adicã nu primeste nimic si se ocupã si de îngrijirea acestora. În plus, pentru cã face acest lucru, a devenit si tinta oprobiului public, având de îndurat umilinte si jigniri, consideratã fiind “ciudatã”. Tocmai de aceea, ne-a rugat sã-i protejãm identitatea realã.
“Îl cunosc pe fiecare de când si unde l-am gãsit”
În timpul vizitei la padoc, tocmai se efectuau lucrãri de amenajare si extindere. “Custile sunt mari si spatioase, dar unii cãtei, obisnuiti sã trãiascã în aer liber, nu se simt bine doar în custi. De aceea le construim câte un tarc la fiecare cuscã, sã se poatã juca si sã aibã mai mult spatiu”, ne-a explicat Ana-Maria. Ne-a arãtat pe rând fiecare încãpere din padoc cu povestea fiecãrui cãtel care a fost salvat. “Acum sunt toti bine, dar dacã vã arãt poze cum i-am gãsit pe unii, va speriati. Eu nu mã sperii pentru cã stiu din experientã cã oricât de rãu sau fãrã nicio sperantã aratã un cãtel, cu îngrjire si rãbdare toti pot fi sãnãtosi, pot fi adoptati si pot avea o viatã normalã si fericitã”, ne-a spus doamna Ana-Maria.
“N-as fi putut face asta singurã, asa cã multumesc tuturor celor care ne-au ajutat”
Întretinerea a peste 30 de cãtei nu e foarte usoarã si Ana-Maria a tinut sã multumeascã celor care o ajutã. “Nu sunt chiar singurã. Din când în când mai primesc ajutor de la cei care aflã despre ceea ce încerc sã fac aici. Chiar astãzi am primit 10 saci de hranã pentru cãtei si medicamente pentru cãtei din partea domnului medic veterinar Traian Petcu. Mai sunt oameni care aflã despre ceea ce fac eu aici si atunci când gãsesc un cãtel aflat în pericol îl aduc aici. Drept rãsplatã, vin si cu hranã pentru ceilalti cãtei. Asa ne-am descurcat pânã acum”, ne-a mai spus Ana-Maria.
Sunt și câini acolo, nu numai căței. Nu-i puteți numi numai căței sau numai câini, dacă doriți să vă exprimați la obiect. Dar e suficient numele generic de ”câini”. Cățeii de acolo pot deveni câini, invers nu, la o adică.
Nenea ai tras ceva pe nas?