spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Înfrãtirea dintre Cahul si Vaslui, exemplu pe frontiera româno-moldoveneascã

- Advertisement -

Relatiile excelente dintre orasele Cahul si Vaslui au atras atentia conducerii Ministerului de Externe. Conducerea MAE urmãreste cu atentie derularea proiectelor transfrontaliere dintre cele douã tãri surori, iar cel mai bun exemplu este caracterizarea fãcutã de consulul general al României la Cahul, d-na Gentiana Serbu, într-o comunicare cãtre Ministerul de Externe: „Este prima localitate din Republica Moldova (cu exceptia capitalei), care acceseazã forduri de peste 1 milion Euro.

Zilele urmãtoare vor fi anuntate public si proiectele câstigate de Vaslui cu Leova si Cimislia. Când te gândesti cã, acum doi ani, nu exista niciun studiu de fezabilitate în sudul Republicii, care sã corespundã standardelor europene. Deci, se poate!”. „Este si meritul nostru, 1-2%, cã am reusit sã înfrãtim cele douã orase, care au accesat un proiect atât de important. Ne îndreptãm acum atentia spre orasul Cernãuti si sper cã, în scurt timp, vom putea ajuta la înfrãtirea si a celor douã orase, mai ales cã avem de partea noastrã sprijinul doamnei consul general de la Cernãuti si a viceprimarului, care este român la origini”, a spus Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui. În ceea ce-l priveste pe primarul orasului Cahul, acesta este încântat de parcul Copou si de noua înfãtisare a Centrului Civic, astfel cã va aduce în Vaslui o delegatie a primãriei, în luna octombrie.

Pentru primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, faptul cã s-a semnat deja un proiect de anvergurã pe cooperarea transfrontalierã, de peste 1,4 milioane de euro, alãturi de autoritãtile de la Cahul, este un pas important în dezvoltarea relatiilor româno-moldovenesti. „Dupã înfrãtirea si schimbul de delegatii, iatã cã a venit rândul acestui proiect foarte important, de peste un milion de euro, care deschide calea spre alte proiecte importante. Eu sunt decis sã continui pe linia cooperãrii transfrontaliere, vom anunta si alte proiecte importante în perioada imediat urmãtoare. Pot sã anunt cã am câstigat un proiect si cu Lãpusna, prin care Lãpusna devin centru istoric iar noi vom îmbrãca în marmurã mausoleul lui Penes Curcanu din Parcul Copou. E importantã pentru noi cooperarea cu fratii din Republica Moldova, existã deschidere de ambele pãrti ale Prutului. Am pierdut startul cu ceva timp în urmã, dar sunt convins cã vom recupera pe accesarea acestor proiecte”, explicã primarul Vasluiului. Unul dintre cei care au contribuit la înfrãtirea dintre Vaslui si Cahul, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã, Ionel Constantin, anuntã cã sunt toate conditiile pentru un alt acord important de înfrãtire, între Vaslui si orasul Cernãuti. „Am fost printre cei care au pus umãrul la înfrãtirea dintre cele douã orase. Dupã acest moment, am început discutii cu presedintele Camerei de Comert de la Cernãuti, dl. Leahovici, cu doamna consul general al României de la Cernãuti si cu viceprimarul orasului, care este de origine românã pentru un viitor acord de înfrãtirea între Vaslui si Cernãuti. Sper cã, la începutul lunii octombrie, vom continua discutiile la Cernãuti si, pânã la finele anului, se vor pune în discutie în cadrul celor douã consilii locale un proiect de înfrãtire. Nu trebuie sã ne gândim cã Vaslui este un oras mai mic si Cernãuti un oras mare, este visul istoric al românilor de a se întregi, de a fi aproape. Suntem vremelnic la conducerea unor institutii, însã în urma noastrã rãmân momente care intrã în istorie. Ce face primarul Vasile Pavãl este un petic de istorie, iar ceea ce va urma va fi istorie. Sper cã vom vorbi în scurt timp de proiecte mari, de 5 milioane de euro, poate si mai mari”, a spus Constantin.

Primarul de la Cahul s-a îndrãgostit de Parcul Copou!

Petru Burlacu, primarul orasului Cahul, a fost sãptãmâna trecutã în Vaslui, pentru o serie de discutii cu primarul Vasile Pavãl si oficiali din partea Uniunii Europene, privind realizarea proiectului de 1,4 milioane de euro. „Este important pentru noi si ne încântã faptul cã suntem orasul care a accesat cel mai important proiect transfrontalier, dupã capitalã, Chisinãu, alãturi de prietenii nostri de la Vaslui. Pentru mine, ca primar, este important si prin aceea cã vom putea achizitiona utilaje moderne pentru preluarea gunoiului menajer, masini cu care sã mãturãm strãzile si alte echipamente. Acum avem ceva utilaje, dar este nevoie de o modernizare si proiectul câstigat alãturi de primãria Vaslui ne-a ajutat foarte mult. Cred cã în douã-trei sãptãmâni ne vom întoarce la Vaslui pentru a continua discutiile, mai ales cã vrem sã facem proiecte si pe mediu si pe turism. Cred cã am spart gheata prin accesarea acestui proiect si vom dezvolta în continuare relatiile dintre Vaslui si Cahul. Am o colaborare foarte bunã cu dl. primar Pavãl, cred cã face lucruri foarte bune pentru Vaslui, am fãcut schimburi de delegatii, îl asteptãm pe dl. Pavãl la Cahul, cât de curând”, spune primarul Petru Burlacu. Acesta a rãmas încântat de imaginea parcului Copou. „Îmi place parcul Copou de la dumneavoastrã, îmi place si Centrul Civic. În octombrie, voi veni cu o delegatie din care fac parte oficiali de la primãria Cahul, pentru a vizita obiectivele importante ale Vasluiului, sã învãtãm din experienta primãriei si a domnului primar Pavãl”, a mai adãugat primarul Cahulului.

Firmele agricole vasluiene, interesate sã investeascã peste Prut

De mai multi ani, România se angajeazã sã sustinã Republica Moldova pe lungul drum al integrãrii europene, în special în agriculturã, domeniul principal de activitate al tãrii vecine, în timp ce firmele de pe ambele maluri ale Prutului se strãduiesc sã stabileascã o serie de contacte durabile. Aceasta a fost deviza primului Forum Agricol Transfrontalier România-Republica Moldova, din mai 2011, organizat la Cahul, din initiativa Consulatului General al României în acest raion din sudul R. Moldova. Vasluiul a fost un partener serios de discutii si colaborare, pentru cã, prin eforturile conducerii Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã, au fost prezenti la Cahul în jur de 40 de manageri de firme din judet, pornind de cultivarea cerealelor si livezi si pânã la industrializarea legumelor sau abatorizare. Forumul s-a bucurat de o largã participare, la reuniunea în plen fiind prezenti peste 200 de participanti, iar la dezbaterile din cadrul grupurilor de lucru, peste 150 de participanti din cele douã tãri. „Aici, în R. Moldova, agricultura este preocuparea principalã a oamenilor si, de aceea, s-a impus organizarea unui astfel de forum, în care sã se discute despre agriculturã si despre posibilitãtile de colaborare. Existã douã cadrane în lume: cel al majoritãtii, în care se aflã oamenii care nu dispun de fonduri suficiente, si cel al minoritãtii, oamenii cu bani multi. Pentru a ajunge în acest ultim cadran, este nevoie de multã muncã, în special în domeniul agriculturii, unde trebuiesc folosite tehnologii moderne, cercetare si, nu în ultimul rând, disciplinã financiarã”, a spus consulul general al României la Cahul, doamna Gentiana Serbu, adresându-se oamenilor de afaceri prezenti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.