spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Informator valoros al Politiei, arestat de DIICOT

- Advertisement -

Greseala de risul curcilor, rafuiala intre procurori si politisti sau un caz iesit din comun? Un important informator al Politiei iesene a fost retinut de catre procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Potrivit datelor detinute, informatorul era unul dintre oamenii de baza ai Politiei, fiind decisiv in destramarea a mai mult de zece retele de trafic de droguri, in decursul ultimilor ani. Procurorii, care il acuza tocmai de trafic de droguri, ridica din umeri si spun sec: „Oricine incalca legea trebuie sa plateasca!”.

Surpriza imensa la Iasi, intr-un dosar cu informatii clasificate. Unul dintre informatorii de baza ai Politiei a fost retinut de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Ulterior, acesta a fost arestat preventiv de catre judecatori, in ciuda faptului ca avea o intelegere cu Politia, in conformitate cu reglementarile legale
din care deriva statutul informatorului. Cum s-a putut intimpla un asemenea eveniment
rarisim, tinut acum in mare secret in rindul anchetatorilor?

A vindut mai multe droguri decit avea voie?

Conform afirmatiilor facute de unele surse apropiate anchetei, informatorul a fost prins impreuna cu citiva traficanti de droguri, dupa care a fost retinut si arestat. Aceleasi surse afirma ca, in fapt, procurorii au comis o eroare si ca ar fi trebuit sa stie faptul ca persoana in cauza colaboreaza de mai mult timp cu anchetatorii.

Pe de alta parte, surse din cadrul DIICOT sustin ca, desi era informatorul Politiei, a participat la trafic de droguri fara acordul anchetatorilor, acesta fiind, de fapt, motivul incatusarii.

Pe de alta parte, acestia sint contrazisi, afirmindu-se ca, odata ce o persoana devine informator al oamenilor legii, ar trebui sa fie protejat de acestia, nicidecum arestat, mai ales daca nu i s-au intocmit documente care sa stabileasca incetarea colaborarii.

Referitor la acest caz, oamenii legii s-au ferit sa faca afirmatii transante, multumindu-se doar sa explice in termeni generali faptul ca un informator, o persoana care i-a ajutat cu date in diverse anchete, a ajuns sa fie arestat. „Oricare cetatean ce incalca legea trebuie tras la raspundere. In cazul unui informator sau colaborator, daca acesta depaseste indicatiile anchetatorilor si savirseste infractiuni, i se intocmeste dosar penal”, a declarat comisarul sef Gheorghe Zbarnea, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Sa fie aceasta explicatia, sau a fost vorba de o greseala, iar acum alta varianta de lucru ar fi ridicola pentru DIICOT? Cert este ca, in cazul in care ar fi vorba de o eroare, aceasta este dificil de reparat, cita vreme o eventuala eliberare a informatorului l-ar deconspira in fata celorlalti traficanti arestati odata cu el.

„Informatiile sint clasificate”

Procurorii din cadrul DIICOT Iasi au refuzat sa comenteze acest caz in amanunt, invocind faptul ca astfel de date sint secrete. „Informatiile de acest gen sint clasificate, conform Legii 182/2002. Nu stiu ce spune persoana in cauza, despre ce anume si in ce context. Personal, nu cunosc informatorii Politiei, pentru ca nu este atributul unui procuror sa aiba contact cu acestia. Afirmatiile persoanei ii apartin si poarta intreaga responsabilitate pentru acestea. Astfel de informatii nu pot fi comentate in nici un caz public”, a declarat Daniel Horodniceanu, procuror in cadrul DIICOT Iasi.

Astfel, in vreme ce unele surse apropiate anchetei sustin ca procurorii au comis o eroare grava, incatusind o persoana care a reusit pina acum sa destabilizeze citeva retele
de traficanti de droguri, anchetatorii se scuza, mentionind ca nimeni nu este mai presus de lege. Acestia au precizat ca o persoana care colaboreaza cu oamenii legii, dar care actioneaza pe cont propriu, raspunde pentru faptele sale.

Deocamdata nu se stie cu certitudine daca a fost vorba despre o greseala, o rafuiala intre procurori si politisti sau pur si simplu un caz iesit din comun. Avocatul informatorului (al carui nume, din cauza datelor clasificate din dosar, nu-l vom dezvalui), a refuzat sa ofere detalii, indicindu-ne doar sa cerem alte informatii de la procurori. Vom reveni cu amanunte.

–––

Informatorii au statut legal si sint remunerati

Legislatia din Romania reglementeaza atit statutul informatorilor, al celor care ajuta anchetatorii sa descopere infractorii, cit si modul in care acestia sint recompensati. Astfel, potrivit Legii nr. 39 din 21 ianuarie 2003, privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, informatorul este acea persoana care „are cunostinta despre un grup infractional organizat si furnizeaza organelor judiciare informatii sau date relevante pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea savirsirii unor infractiuni grave de unul sau mai multi membri ai acestui grup”.

Aceeasi lege prevede ca, in situatii exceptionale, daca exista indicii temeinice ca s-a savirsit sau ca se pregateste savirsirea unei infractiuni grave de catre unul sau mai multi membri ai unui grup infractional organizat, care nu poate fi descoperita sau ai carei faptuitori nu pot fi identificati prin alte mijloace, pot fi folositi informatori in vederea stringerii datelor privind savirsirea infractiunii si identificarea faptuitorilor.

In plus, legea face referire si la recompensarea informatorilor. La articolul 22 se mentioneaza ca „informatorii pot beneficia de recompense financiare
, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului de Interne si al procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie”. De asemenea, „informatorul si membrii de familie ai acestuia pot beneficia de masuri specifice de protectie
a martorilor, potrivit legii”.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.