GRAV… Odată cu introducerea stării de alertă epidemiologică la nivelul țării, privind numărul tot mai mare de infecții respiratorii, Spitalul Județean de Urgență Vaslui ia măsuri pentru limitarea răspândirii bolii. Astfel, programul de vizită a fost modificat, iar aparținătorii nu pot sta în incinta unității medicale mai mult de 15 minute. De asemenea, aceștia sunt obligați să poarte mască, botoși și halate de unică folosință (UF). Ieri dimineață, erau internați în secția Boli Infecțioase, în stare gravă, 8 copii și 14 adulțI, dar numărul de îmbolnăviri este în creștere. Pentru a opri răspândirea infecțiilor respiratorii, cadrele medicale dau câteva sfaturi populației. Printre acestea se numără spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strǎnutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea nasului și a gurii în plica cotului în timpul tusei.
Spitalul Județean de Urgență Vaslui se aliniază unităților medicale din întreaga țară și instituie starea de alertă epidemiologică. Au fost luate măsuri suplimentare în ceea ce privește igiena, dar și limitarea accesului aparținătorilor în câteva secții ale spitalului. Amintim aici secția Boli Infecțioase, Pediatrie, Oncologie, ATI, pneumologie sau neonatologie. În aceste secții, accesul se face, atât al cadrelor medicale, cât și al pacienților sau aparținătorilor, cu mască, halate de unică folosință și botoși și doar cu aprobarea medicului curant sau al șefului se secție. De asemenea, perioada de vizită este limitată la cel mult 15 minute. Mai mult, directorul Spitalului Județean, Irina Ciobanu, face apel la medicii de familie pentru a oferi tratament pacienților fără a-i mai trimite la spital, iar acest lucru să se întâmple doar dacă este nevoie. “La Spitalul Județean am luat măsuri încă de acum două săptămâni, ținând cont de faptul că numărul de cazuri este în creștere. Duminică dimineață, în secția Boli Infecțiose erau internați 8 copii și 14 adulți, iar un adult este cu HIV/SIDA. În acest caz, infecțiile respiratorii pot fi fatale. Am limitat accesul vizitatorilor pentru a încerca stoparea răspândirii bolii. De asemenea, facem un apel și către medicii de familie, să ofere tratament pacienților înainte de a-i trimite către unitatea medicală. Acest lucru ar trebui să se întâmple doar în cazurile grave”, spune Irina Ciobanu.
Sfaturi pentru prevenirea infecțiilor respiratorii
Pentru a opri răspândirea bolii, cadrele medicale dau câteva sfaturi populației. Printre acestea se numără spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strǎnutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea nasului și a gurii în plica cotului în timpul tusei. De asemenea, este importantă aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate. În plus, bolnavii ar trebui să se adreseze medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili tratamentul și măsurile necesare și este necesară evitarea intrării în colectivitate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora. Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție față de gripă și față de formele clinice severe ale acesteia este vaccinarea antigripală, care poate fi făcută cât mai rapid. De asemenea, în unitățile de învățământ este necesar realizarea triajului observațional zilnic, informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome și contactarea medicului de familie. În plus, este recomandată asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor și respectarea igienei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.