MODIFICĂRI… Au intrat în vigoare noi modificări privind protecția animalelor. Astfel, se poate ajunge și la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid animale. De asemenea, cuantumul amenzilor a fost modificat. Până acum, amenzile erau cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei dar, conform noilor modificări, amenzile se situează acum în cuantum de 3.000 – 12.000 de lei. Se fac pasibili de amenzi cei care nu oferă animalului un adăpost corespunzător, hrană și apă suficientă, posibilitatea de mișcare, îngrijire și asistență medicală. De asemenea, în noul act normativ este introdus un text în care zoofilia este considerată cruzime împotriva animalelor și pedepsită ca atare.
Vești bune pentru iubitorii de animale și cei care luptă împotriva schingiurii sau uciderii animalelor. Ieri, au fost publicate, în Monitorul Oficial, noile modificări legislative aduse Legii privind protecția animalelor. De reținut este și faptul că noua lege pedepsește inclusiv zoofilia, considerată acum cruzime împotriva animalelor. De asemenea, uciderea animalelor poate fi pedepsită cu închisoare de până la 7 ani. De asemenea, modificări importante au fost aduse și în ceea ce privește cuantumul amenzilor. Dacă, până acum, limitele amenzilor erau cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, acum amenzile sunt cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei. Pot fi pasibili de amenzi cei care nu oferă animalului său un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare, îngrijire, atenție și asistență medicală.
Iată ce cuprind noile modificări legislative
Conform actului normativ adoptat de Camera Deputaților și publicat în Monitorul Oficial, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
a)intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
b)despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
c)folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.
De asemenea, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:
a)folosirea animalelor sălbatice aparținând subâncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
b)folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
c)practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- d) rănirea cu intenție a animalelor.
(3) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:
- a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
- b) schingiuirea animalelor;
- c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- d) zoofilia.
„Polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredințarea lui unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede proiectul. În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracțiuni, instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.