În prima zi a acestei sãptãmâni, pompierii au intervenit pentru localizarea si lichidarea a patru incendii, cauza principalã fiind focul lãsat nesupravegheat. Pagubele au fost destul de importante, mai multe tone de furaje si materiale lemnoase fiind distruse din cauza neglijentei.
Incendiu depozit de furaje în comuna Pungesti
În jurul orei 13.26, pompierii militari au intervenit pentru localizarea si stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în localitatea Pungesti. La locul interventiei s-a deplasat un echipaj de stingere din cadrul Detasamentului de Pompieri Vaslui, Punctul de lucru Ivãnesti cu o autospecialã de stingere, care a actionat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã din localitate. În urma incendiului, au ars aproximativ trei tone de furaje si adãpostul de animale aflat în apropiere pe o suprafatã de patru metri pãtrati. Cauza probabilã a incendiului a fost jocul copiilor cu focul.
Incendiu în comuna Fruntiseni
În jurul orei 03.40, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui a fost solicitat sã intervinã pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodãrie din localitatea Fruntiseni, comuna Fruntiseni. Pentru localizarea si lichidarea incendiului, la fata locului s-a deplasat Detasamentul de Pompieri Bârlad cu o autospecialã de stingere. În momentul sosirii pompierilor militari, incendiul se manifesta cu flacãrã deschisã la un depozit de material lemnos din gopodãrie, cu posibilitate de propagare la locuintã si la depozitul de furaje din apropiere. Flãcãrile au distrus doi metri cubi lemne de foc si aproximativ doi metri acoperis din azbociment pe asterealã din lemn. Se pare cã incendiul a fost generat de un foc deschis lãsat nesupravegheat pe timpul noptii.
Douã incendii de vegetatie uscatã
În jurul orei 12.24, Detasamentul de pompieri Vaslui a fost solicitat sã intervinã la marginea municipiului Vaslui, pe strada Decebal, pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscatã, ce se manifesta pe o suprafatã de aproximativ 200 mp. Pompierii militari vasluieni au intervenit cu o autospecialã de stingere cu apã si spumã. În aceeasi zi, în jurul orei 20.39, pentru stingerea unui alt incendiu de vegetatie uscatã Garda Negresti a fost solicitatã sã intervinã pe strada George Cosbuc din orasul Negresti. Incendiul se manifesta pe o suprafatã de aproximativ 500 mp, iar pompierii militari au intervenit cu o autospecialã de stingere cu apã si spumã. Cauza probabilã a acestor incendii o reprezintã un foc deschis în spatii deschise.
Mãsuri de prevenire ale incendiilor la arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale
Tinând cont de faptul cã nu a mai plouat de multã vreme, iar vegetatia este uscatã, orice foc putându-se extinde foarte repede, pompierii militari reamintesc regulile de bazã ce trebuie respectate la arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale. Astfel, trebuie avut în vederea ca arderile sã fie fãcute în conditii meteorologice fãrã vânt, cu colectarea în grãmezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale în cantitãti astfel încât arderea sã poatã fi controlatã. Executarea arderii trebuie sã se facã în zone care sã nu permitã propagarea focului la fondul forestier sau constructii si sã nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, în acest scop curãtându-se în prealabil de vegetatie suprafata din jurul fiecãrei grãmezi pe o distantã de 5m. Desfãsurarea arderii trebuie sã se facã numai pe timp de zi, cu supravegherea permanentã a arderii si cu asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii. Ulterior, se impune stingerea totalã a focului înainte de pãrãsirea locului arderii, interzicându-se acoperirea cu pãmânt a focarelor.