Pelerinajul de la Iași, dedicat Sfintei Paraschiva, este un eveniment religios major în România. Deși sărbătoarea religioasă are loc pe 14 octombrie, activitățile de pregătire și pelerinajul încep cu mult înainte, reunind oameni din diverse comunități și întărind legăturile spirituale ale națiunii.
Moaștele Sfintei Parascheva / Paraschiva sunt păstrate la Catedrala Mitropolitană din Iași și sunt considerate a avea puteri miraculoase. Din acest motiv, credincioșii din întreaga lume vin să se roage aici, sperând să obțină vindecări și ajutor pentru diverse probleme.
„Și în această toamnă, pelerinii români și credincioșii ortodocși, dar nu numai, sunt binecuvântați de prezența binefăcătoare a sfinților în viața noastră prin acest pelerinaj. Sfânta Mare Cuvioasă Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei, este prăznuită anul acesta pe 14 octombrie, dar pelerinajul se va desfășura în perioada 8 – 15 octombrie”, a menționat părintele paroh al Mănăstirii Cașin, Gabriel Cazacu, pentru „Adevărul”.
Sărbătoarea dedicată Sfintei Parascheva vine în acest an cu noutăți: „În mod deosebit, acest moment este încununat și prin venirea moaștelor Sfântului Mucenic Pantelimon – Mare Tămăduitor – care provin din Muntele Athos (de la Mănăstirea Sfântul Pavel – n.red.). Moaștele vor aduce un plus de har, sfințenie și binecuvântare. Spun aceasta deoarece anul 2024 a fost declarat «Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți». Sfântul Sinod a gândit această inițiativă ca sprijin, pentru că avem nevoie de vindecare trupească și sufletească”…https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/incepe-pelerinajul-la-moastele-sfintei-parascheva-2392989.html