spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Începe marea bulibãsealã a gunoaielor

- Advertisement -

GUNOI SI TAXE…Peste câteva sãptãmâni, în jurul datei de 1 mai, conducerea Consiliului Judetean intentioneazã sã facã operationalã groapa ecologicã de gunoi de la Rosiesti. Operatorul care a câstigat licitatia, Romprest, este pe punctul de a finaliza toate documentele necesare deschiderii gropii, plus preluarea instalatiilor de acolo. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, i-a avertizat pe primarii de comune, orase si municipii cã trebuie începute formalitãtile de strângere a taxei de salubritate, care în mediul rural va fi de 2,36 lei de persoanã, în timp ce la orase si municipii va fi de 7,8 lei/persoanã. Taxele vor trebui virate celor de la Romprest, lunar, în caz contrar operatorul de salubritate nu va mai ridica deseurile menajere, ceea ce ar conduce la o situatie de crizã, avertizeazã presedintele CJ Vaslui. Acesta a criticat si modul în care a fost fãcut caietul de sarcini la nivel de sate, pentru cã vor fi situatii în care femei în vârstã vor trebui sã umble cu sacul de gunoi câte 3-4 km, prin tot satul, pânã la platforma stabilitã pentru localitatea respectivã.

„Nu vreau sã fac nicio apreciere asupra stãrii actuale din punct de vedere al deseurilor, la nivelul localitãtilor judetului, stiu cã este o situatie sublimã, dar vã rog sã începeti sã gestionati problema deseurilor, în perioada imediat urmãtoare”, a fost mesajul presedintelui CJ Vaslui, la întâlnirea cu primarii, de la finele sãptãmânii trecute. Fiecare primar de comunã, pentru cã acolo sunt cele mai mari probleme, va trebui sã înceapã colectarea taxei de salubritate, pentru cã, spune Buzatu, „din ziua în care sistemul de gestionare al deseurilor devine functional si se deschide groapa de la Rosiesti, trebuie sã curgã bãnutul cãtre operatorul care strânge deseurile în tot judetul”. În plus, odatã cu deschiderea gropii de la Rosiesti, primarii de comune nu mai pot invoca probleme de depozitare necontrolatã a deseurilor, deci riscã amenzi de mediu foarte mari.

Primarii de comune, avertizati sã facã mai multe platforme de colectare în sate.

O foarte mare problemã pentru mediul rural, din perspectiva deschiderii gropii de la Rosiesti, o reprezintã numãrul de platforme din fiecare sat în parte. „De la 1 mai, sper cã sistemul începe sã functioneze. Pânã atunci, trebuie sã vã gânditi bine dacã acolo unde ati spus cã este nevoie de o singurã platformã de colectare a deseurilor pe un sat este bine sau nu. Oare, mãtusa Ileana va merge 3 km cu sacul de gunoi în mânã, pânã la platformã, face vreun program de miscare în aer liber? La asta trebuie sã vã gânditi, si cât mai repede, acolo unde este nevoie sã faceti mai multe platforme. Nu vor putea oamenii sã meargã cu pubelele dintr-un capãt în altul al satului, sã ducã gunoaiele la platformã, nu e normal. Fiecare primar de comunã va trebui ca, în satele lor, sã identifice încã douã trei locatii, în care sã se facã platforme”, le-a mai transmis Buzatu primarilor. Taxa de salubritate va trebui si ea colectatã, încã din aceastã lunã, pentru ca, în mai, primarii sã aibã un fond la dispozitie, cu care sã achite operatorului judetean banii datorati pentru colectarea gunoaielor. „Sã fie clar: aceia care nu vor plãti taxele cãtre operator, se vor trezi cã nu li se ridicã gunoaiele, ceea ce va însemna cã vor fi probleme foarte mari. Nu este o taxã mare, cei 2,36 lei, asta a rezultat din aplicatie, oricine de la tarã poate plãti acesti bani, pentru a beneficia de o colectare a gunoaielor în mod corect, legal”, a mai spus presedintele C.J. Vaslui. De patru ani se discutã de aceastã taxã, însã primarii de la tarã au refuzat sã o colecteze, pe motiv cã sistemul de management al deseurilor nu functiona. Însã, acum, în momentul în care se pregãteste deschiderea gropii de la Rosiesti, trebuie sã devinã o normalitate si colectarea acestei taxe, în mediul rural. Buzatu mai spune cã, în cazul în care sistemul de management al deseurilor nu va functiona în judetul Vaslui, Consiliul Judetean ar putea fi obligat sã returneze cei 40 de milioane de euro primiti de la UE, cu consecinte catastrofale pentru judet.

Locuitorii judetului vor trebui sã stie mai multe despre colectarea selectivã a deseurilor.

Vor urma zile de negocieri si de discutii, pentru cã, din momentul în care primeste acordurile necesare pentru deschiderea gropii de gunoi, operatorul Romprest va discuta cu fiecare primãrie în parte programul de preluare a deseurilor. Pe scurt, urmeazã o perioadã extrem de agitatã, în care se vor pune la punct detalii despre modul în care va functiona sistemul de management integrat al deseurilor. „Pãrerea mea este cã nu vom putea prelua deseurile, pe baza platformei actuale, asa este când treburile nu sunt fãcute cum trebuie de la început. Trebuiau trecute în caietul de sarcini mai multe platforme. Vor trebui gãsite solutii locale. Ne va costa, pânã ce vom învãta populatia cu noul sistem, însã cred cã vom face fatã, într-un final. Trebuie sã terminãm toate discutiile, inclusiv cele legate de locatii si platforme, în maxim douã sãptãmâni de zile, pentru a începe discutiile cu operatorul care va rãspunde de colectarea deseurilor. Nu în ultimul rând, va trebui sã discutãm cu populatia despre colectarea selectivã a deseurilor”, a mai spus Buzatu, de fatã cu primarii vasluieni.

Reactia unor edili din comunele judetului: „O sã cumpãrãm pubele”

Am discutat cu mai multi primari din mediul rural despre posibilitatea de a începe colectarea deseurilor de pe platformele actuale si cât de pregãtitã este populatia pentru aceastã operatiune. „Va fi greu. Cred cã vom cumpãra pubele, de 120 de litri, pe care le vom da la fiecare gospodãrie în parte, urmând ca deseurile sã le colectãm noi, cu utilajele pe care le avem. Am fãcut un calcul si, la comuna mea, cu 3.000 de locuitori, costul cu pubelele pentru fiecare gospodãrie se ridicã la 1,5 miliarde lei vechi. Vom da bani de la Consiliul Local, sã rezolvãm problema”, a spus unul dintre primari. Alt edil ne-a spus cã operatorul de la Rosiesti va socoti fiecare comunã, functie de numãrul de locuitori de la recensãmânt. „Nu mai avem atâtia locuitori, multi sunt plecati afarã, la muncã. Dar, cei de la Romprest ne vor taxa la numãrul de locuitori de la recensãmânt. Ce înseamnã asta? Cã, din banii primãriilor, al contribuabililor, vom pune bani, pentru a acoperi diferentele”, a explicat un alt primar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.