spot_img
spot_img
-0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Începe bătălia pentru gradațiile de merit în învățământ: numărul de locuri s-a înjumătățit

- Advertisement -

COMPETIȚIE… Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a anunțat numărul de gradații de merit scoase la concurs în acest an. Consiliul de Administrație al instituției a aprobat, în ultima ședință, 104 locuri, jumătate din câte erau anul trecut. Dintre acestea, 90 de gradații sunt pentru personalul didactic de predare, 3 – gradații pentru personalul de conducere, îndrumare și control, iar 11 – gradații pentru personalul didactic auxiliar. Înscrierea la concurs poate fi făcută până pe 21 mai, iar rezultatele finale, după contestații, vor fi publicate în perioada 17 iunie – 28 iunie. Candidații trebuie să obțină minimum 75 puncte. Gradația de merit va fi acordată începând cu data de 1 septembrie 2024 și va reprezenta 25% din salariu.

La concursul pentru acordarea gradației de merit poate participa personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar de stat, precum și personalul didactic auxiliar. Ambele categorii de personal trebuie să fie angajate cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, să aibă o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin cinci ani, cu calificativul „Foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată și să fi dovedit performanțe deosebite. Cadrele didactice care, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2023, au îndeplinit și funcții de conducere, de îndrumare și control pot participa la concursul de acordare a gradației de merit fie ca personal didactic de conducere, de îndrumare și control, fie ca personal didactic de predare, iar evaluarea se realizează conform grilei specifice opțiunii exprimate în scris la depunerea dosarului.

Cum sunt evaluate cadrele didactice care vor să obțină gradații de merit

Cele mai multe gradații de merit le vor primi învățătorii (18 locuri) și educatoarele (13 locuri), iar cele mai puține, profesorii de Educație muzicală, Educație plastică, Învățământ sportiv integra și suplimentar – câte un loc pentru fiecare. Pedagogii școlari, precum și tehnicienii sau asistenții sociali nu au niciun loc pentru concursul de gradații de anul acesta. Potrivit metodologiei, pentru acordarea gradației de merit, „inspectoratul școlar evaluează activitatea candidaților înscriși, inclusă în fișa de (auto)evaluare, susținută prin documente doveditoare, din perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2023. Fișa în baza căreia se realizează (auto)evaluarea se elaborează ținându-se seama de criteriile generale care trebuie îndeplinite de candidat, pe baza fișelor sintetice de (auto)evaluare prezentate. Fișele de (auto)evaluare se elaborează de către comisia paritară de la nivelul inspectoratului școlar, cu respectarea criteriilor generale și a subcriteriilor din fișele sintetice de (auto)evaluare prezentate. Pentru personalul didactic de predare și personalul didactic de conducere, îndrumare și control, candidatul trebuie să îndeplinească următoarele criteriile generale: 1. Criteriul activităților complexe cu valoare instructiv-educativă; 2. Criteriul privind performanțe deosebite în inovarea didactică/management educațional; 3. Criteriul privind activitățile extracurriculare și implicarea în proiecte/programe de formare profesională; 4. Criteriul privind contribuția la dezvoltarea instituțională”, se arată în metodologia de acordare a gradației de merit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Pai, nu v-ati prins? Anul viitor se vor inscrie la gradatie de merit multi inspectori printre care si Botan. Si, veti vedea anul viitor cum va exploda numarul de gradatii. Ca sa nu fie emotii!

  2. Numarul de gradatii s-a injumatatit, numarul de documente false la dosar se va dubla. Mai ales ca acum nu mai trebuie stampila „conform cu originalul” pe fiecare document. Cu tehnologia de azi veti gasi in dosare si diplome de la concursuri desfasurate in Honolulu. Nu mai vorbesc de proiectele „internationale” cu R.Moldova. Vina este a ministerului, isj-urilor, ccd-urilor, directorilor care accepta si elibereaza documente false pe banda rulanta. Acum se falsifica deciziile CA din anii trecuti si se completeaza comisiile cu numele candidatilor din acest an. Auzi, ISJ acorda calificative de colaborare pentru personalul auxiliar. Dar nu asta e treaba acestui personal, de a colabora cu ISJ? Si, bineinteles ca toti cei care cer acest calificativ il vor primi, desi unii chiar nu il merita.

  3. Gradația de merit este o reminiscențe din vremurile apuse!…Nu are nici o relevanță privind calitatea profesionala a deținătorului…Sunt criterii care efectiv nu au tangenta cu actul pedagogic .Alergam după diplome de participare, ne zbatem sa facem parte din comisii, să scriem poezii, sa publicam articole, și tot așa!

  4. La minoritati/ rromi nimic nici o gradatiela cei 16 ( 12 mediatori si 4 prof.). Dar inspectorul are!!!! Cita nedrepate un insp.cu sute de profi . In domeniu sa fie pe acelasi nivel cu unul care..!!! Politica… dicteaza.. sa traiasca Psd… sau ajuns barladenii conduc juderul…

    • Asa este. Botan este o obedienta, Huiban un politruc care viseaza functii cat mai inalte. Uitati ce au facut la olimpiada de matematica. Au politizat un eveniment la care copiii care exceleaza la mate ar fi trebuit sa fie in prim plan si nu politicienii. Unde s-a mai pomenit in tara ca la olimpiade nationale sa inmaneze premii politicieni. Dar la noi slugile, raman slugi credicioase partidului care ii tin in frunte. Sa va fie rusine!
      Oamenii care muncesc cu adevarat va deranjeaza, in schimb va gadila orgoliul lingaii.
      Gradatiile de merit au ajuns o vanatoare greu de descris in cuvinte. Nu intereseaza ce se intampla cu adevarat la clasa, ci teancul de diplome. Cat mai multe diplome!! Eu as da gradatii de merit profesorilor care reusesc sa scoata la liman copii fara posibilitati, copii care din pragul corigentei ajung premianti. Profesorii care ridica acesti copii sunt cu adevarat merituoși. Toata stima pentru profesorii de la scoli/licee mici care reusesc sa ridice copii de 5 la 8-9… Pentru cei care lucreaza doar cu varfuri, mai usor cu laudele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.