spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Incep lucrarile la Stadionul copiilor

- Advertisement -

In sfarsit, spre bucuria a aproape 2.000 de copii din Iasi, astazi incep masuratorile. Aceasta este ultima etapa a campaniei demarate de „Ziarul de Iasi” inainte de Craciun, anul trecut. Lucrarile urmeaza sa dureze 50 de zile. De stadion vor beneficia peste 1.600 de copii institutionalizati, din sistemul de protectie al DGASPC, care nu au un teren de sport desi printre ei cresc adevarate talente sportive. Ei se vor bucura astfel de contributia mai mica sau mai mare a sute de ieseni care si-au manifestat generozitatea inaintea sarbatorii Nasterii Domnului.

Pe data de 8 decembrie 2011, „Ziarul de Iasi” demara campania in cadrul careia, pana de Craciun, in fiecare editie, circa 20 de copii institutionalizati dar talentati si-au spus povestea, care de care mai impresionanta. Campania a fost, in final, un real succes.

„Stadionul copiilor” e cu un pas mai aproape de realitate. Dupa mai multe luni in care s-au facut demersuri pentru obtinerea tuturor avizelor necesare, constructia stadionului destinat copiilor din centrele de plasament a intrat in linie dreapta. Astazi vor incepe masuratorile pe terenul destinat stadionului, iar saptamana viitoare va incepe constructia propriu-zisa. „Stadionul copiilor” este o initiativa a „Ziarului de Iasi” in colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi. In luna decembrie a anului trecut s-a desfasurat campania de strangere de fonduri si, cu ajutorul celor care au donat bani, materiale de constructie si echipamente sportive, copiii din centrele de plasament din Iasi vor avea in scurt timp un stadion doar al lor.

Sapte luni de hartii

Peste 1.600 de copii care in momentul de fata se afla in sistemul de protectie vor putea beneficia de un stadion modern pe care vor avea ocazia sa participe la concursuri si competitii sportive. Initiativa „Ziarului de Iasi” in colaborare cu DGASPC a dat roade si, dupa cateva luni in care s-au obtinut toate avizele necesare, in cateva zile vor incepe si lucrarile de amenajare. „Justificarea acestui proiect deriva din beneficiile numeroase pentru organism de care se bucura copiii care participa la activitati sportive organizate. Sportul intareste musculatura si oasele copiilor, reduce substantial riscul de obezitate si le completeaza educatia, dezvoltand disciplina si spiritul de echipa. Sportul este indicat si copiilor cu dizabilitati, constituindu-se in activitate cu valente terapeutice pentru deficit de atentie, autism in faza incipienta, dar si pentru cei care au dificultati de invatare. In cazul lor, sporturi precum fotbalul, baseball-ul, baschetul sau atletismul le vor imbunatati aptitudinile motorii, vor facilita interactiunea cu alti copii si vor creste increderea in propria persoana”, a declarat Marian Serbescu, sef serviciu proiecte si programe in cadrul DGASPC.

Campania de strangere de fonduri s-a desfasurat in luna decembrie a anului 2011 si la sfarsitul ei s-au adunat 31.700 de lei in numerar, 20.000 de lei in materiale de constructii si echipamente sportive, plus alti 20.000 de lei reprezentand proiectarea, studiile topo si geo, precum si toate avizele necesare. In perioada ianuarie – iulie 2012 au fost parcurse mai multe etape legale si obligatorii in vederea realizarii acestui proiect. Astfel, a fost finalizata lista tuturor donatorilor, a fost realizat studiul de fezabilitate si a fost intocmita documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire nr. 340/04.05.2012 si au fost obtinute toate studiile si avizele necesare. De asemenea, au fost aprobati indicatorii tehnico-economici ai investitiei de catre Consiliul Tehnico-Economic din cadrul Consiliului Judetean Iasi, a fost realizat proiectul tehnic de executie a lucrarilor de constructie si a fost prevazut acest obiectiv pe lista de investitii a CJ. „Acest teren va fi destinat tuturor copiilor din centrele de plasament din subordinea DGASPC Iasi. La ora actuala, DGASPC nu are niciun teren de sport, o astfel de suprafata de joc fiind de stricta necesitate pentru toti copiii institutionalizati”, a mai spus Serbescu.

Lucrarile incep luni

In momentul de fata, in sistem rezidential sunt ocrotiti peste 1.600 de copii, dintre care 400 sunt ocrotiti in patru centre de plasament clasice, iar alti 1.078 de copii sunt in centre destinate copiilor cu handicap. Ceilalti copii se afla in locuinte speciale. De asemenea, in judet mai sunt inca peste 1.200 de copii aflati in grija asistentilor maternali si tot peste 1.200 de copii ocrotiti in sistemul de plasament familial. Viitorul stadion va putea fi folosit pentru practicarea mai multor sporturi, respectiv fotbal, rugby, volei sau atletism. Stadionul va fi construit in cartierul Galata, Strada Azilului nr. 1, in incinta Centrului de plasament Galata, teren care se afla in proprietatea DGASPC Iasi. Terenul de sport multifunctional va avea o suprafata aproximativa de 1.027 metri patrati si va beneficia de un sistem de evacuare a apelor meteorice din teren prin rigole de scurgere, precum si de un gard de protectie de 5,10 metri inaltime. In acelasi timp, se va amenaja si o suprafata din alei betonate si parcaje de 179 de metri patrati si un numar de sase locuri de parcare. Terenul propriu-zis va avea 48 de metri lungime si 21,40 metri latime. Construirea lui presupune nivelarea si compactarea pamantului, un strat compactat de balast sau piatra sparta, un strat compactat de nisip, turnarea unui strat de beton, strat de suport, un strat de gazon artificial si imprejmuirea cu un gard inalt de plasa a intregii suprafete. Gazonul va fi realizat din fire de polietilena de culoare verde, cu inaltimea firului de 60 de milimetri. Stratul suport, protejat cu latex impotriva putrezirii, va fi prevazut cu gauri de drenaj pentru evacuarea apelor meteorice de pe suprafata de joc.

Dupa terminarea masuratorilor, la inceputul saptamanii viitoare vor incepe lucrarile de amenajare a terenului de sport multifunctional. „In data de 6 august 2012 vor demara lucrarile de constructie, cea mai importanta etapa, dar si cea mai grea din acest proiect. Se estimeaza o perioada de aproximativ 50 de zile calendaristice pentru executia lucrarilor. Sa dea Dumnezeu sa finalizam acest proiect de suflet, atat de asteptat de toata lumea, dar mai ales de copiii din centre. Sportul practicat in copilarie inseamna sanatate, disciplina si fair-play si formeaza adevaratele caractere puternice de mai tarziu”, a adaugat Marian Serbescu, coordonatorul acestui proiect din partea DGASPC.

20 de povesti uimitoare

In cadrul campaniei de Craciun, timp de doua saptamani in jur de 20 de copii din mai multe centre de plasament din Iasi si-au spus povestile si au incercat sa-i convinga pe ieseni ca sunt pasionati de sport si isi doresc sa faca performanta, insa au nevoie de ajutor. Printre donatori s-au numarat politicieni ieseni, reprezentanti ai autoritatilor locale, manageri de spital, medici, oameni de afaceri, profesori universitari, rectori si firme importante din Iasi. De asemenea, si-au manifestat dorinta de a-i ajuta pe copii si persoane care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Chiar daca s-a terminat campania de strangere de fonduri de Craciun, cei care vor sa-i ajute pe copiii care iubesc sportul dar nu au unde sa-l practice pot face in continuare donatii in lei in contul RO07TREZ4065007XXX000512, codul SWIFT este TREZROBU, adresa fiind str. Anastasie Panu nr. 25. De asemenea, pentru donatii in euro se poate folosi contul RO32RNCB017503360643004, cod SWIFT este RNCBROBU, adresa filialei Iasi a BCR fiind str. Palat nr.11. Se pot face si donatii in echipamente sau alte materiale necesare construirii acestui teren de sport. Donatiile se pot face si la casieria DGASPC, strada Vasile Lupu nr. 57A. Persoana de contact este Marian Serbescu, sef serviciu proiecte si programe.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.