VESTE… Din aceastã toamnã, ar putea începe lucrãrile la groapa de deseuri menajere de la Rosiesti. Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, crede cã, în câteva sãptãmâni, se va afla numele firmei care va executa lucrãrile de constructie, dupã ani de zile de tergiversãri si scandaluri. “Sper cã, de data aceasta, va fi bine si vom putea trece la treabã. Vom afla, în douã-trei sãptãmâni, cine este câstigãtorul licitatiei, iar din septembrie-octombrie sã ne apucãm de muncã, la Rosiesti. Va fi o sansã mare pentru toti constructorii din judet, care vor avea vreo doi ani de muncã acolo”, spune Mihalachi. În prezent, din cauza întârzierilor în amenajarea gropii ecologice de la Rosiesti, zeci de primari vasluieni sunt amendati de Garda de Mediu, în timp ce multi edili duc gunoaiele la gropile de gunoi în judetele limitrofe.
Proiectul de la Rosiesti va fi finantat în majoritate din fonduri europene. Valoarea totalã a proiectului este de 35,6 milioane euro, din care costurile eligibile se ridicã la peste 28 de milioane de euro. Contributia de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului este de 4,7 milioane euro, iar cea a Consiliului Judetean Vaslui de aproape 3,5 milioane euro. Pus în practicã, proiectul ar asigura 100% colectarea deseurilor din judet. Proiectul va fi împãrtit în cinci zone de colectare, dintre care patru vor fi statii de transfer. În ultima zonã – groapa de la Rosiesti – vor fi depozitate toate deseurile din cele patru zone. La Rosiesti va exista o statie de sortare, una de epurare a deseurilor, alta de alimentare cu apã, o statie de alimentare cu energie electricã, drum de acces si spatii administrative.
Vasile Mihalachi: “Jumãtate din constructorii vasluieni vor avea de muncã la amenajarea gropii”
Ani de zile, proiectul a stat sub semnul incertitudinii. Varianta finalã a proiectului realizat de un consortiu de firme europene a fost avizatã de Consiliul Judetean Vaslui si a fost trimisã la Ministerul Mediului pentru aprobare, cu mai mult de un an în urmã, însã rãspunsurile au venit foarte greu. Responsabilii cu implementarea proiectului la Vaslui au spus cã întârzierile au fost provocate chiar de cãtre consorțiul de firme franco-belgiano-german, Poyry Environment – Louis Berger SAS – C&E Consulting and Engineering, cu care Ministerul Mediului a încheiat contractul pentru realizarea întregii documentatii. Peste douã sãptãmâni, Consiliul Judetean va anunta numele firmei câstigãtoare, în acest proiect. “Sper ca în aceastã toamnã, în octombrie-noiembrie, sã ne apucãm de acest proiect. Ar fi bine sã începem cât mai repede, mai ales cã în toamnã va trebui sã finalizãm si proiectul de modernizare a teatrului din Bârlad. Pentru realizarea acestui obiectiv îsi vor gãsi de lucru mai mult de jumãtate din constructorii din judet, care vor putea lucra acolo mai mult de doi ani de zile. Ar fi o veste bunã pentru constructori, care ar putea trece mai usor peste criza economicã”, a spus presedintele CJ Vaslui.