spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

ÎNCEP CONCURSURILE PENTRU DIRECTORI

- Advertisement -

STOP NUMIRILOR POLITICE SI NEPOTISMULUI… Profesorii vasluieni care doresc sã ocupe functii de conducere în scoli trebuie sã se grãbeascã sã îsi depunã dosarele în vederea participãrii la concurs, cãci marti, 13 septembrie, încep înscrierile. Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordin, metodologia de organizare si desfãsurare a concursului de director si director adjunct, care se va desfãsura în aceastã toamnã în toate unitãtile din învãtãmântul preuniversitar, de la grãdinite, la licee. În ultimii ani, inclusiv la nivelul judetului Vaslui, managerii au fost numiti prin detasare în interesul învãtãmântului pe perioadã determinatã. Acest fapt a stârnit nemultumiri si controverse în scoli, ajungându-se în unele cazuri chiar la bãtãi si jigniri între cadrele didactice. Pãrintii si elevii s-au arãtat, de asemenea, deranjati de faptul cã nu întotdeauna au fost promovati cei care meritau. Toate aceste nereguli ar trebui sã ajungã la final, din moment ce, pânã la începutul lui 2017, cel putin teoretic, posturile vor fi ocupate doar de profesorii capabili. Concursul are douã pãrti: proba scrisã, organizatã la nivel national, cu subiecte de timp test grilã elaborate de minister, si douã probe la nivel judetean, monitorizate de observatori de la minister.

Dascãlii care au fost directori în ultimii ani în scolile vasluiene pot sã demonstreze cã au meritat sã conducã unitãtile de învãtãmânt respective, înscriindu-se la concursul care va fi organizat pentru ocuparea posturilor de manageri. Dacã vor promova cu cel mai mare punctaj, ei vor putea sã îsi pãstreze scaunele, dacã nu, vor iesi pe usa din dos. De asemenea, profesorii care cred cã au calitãtile necesare pentru a exercita o functie de conducere se pot înscrie si participa la concursul care se va organiza în perioada septembrie – decembrie 2016. Este cunoscut faptul cã politizarea numirii directorilor de scoli a fost o chestiune intens dezbãtutã în ultimii ani, mai ales cã de multe ori unii manageri numiti în interesul învãtãmântului pe perioadã determinatã au dezamãgit. Tocmai de aceea, vestea cã, în sfârsit, un profesor va trebui sã dovedeascã mai întâi cã este capabil sã preia frâiele unei scoli a fost foarte bine primitã de majoritatea cadrelor didactice, de pãrinti si elevi. Chiar Consiliul National al Elevilor a fost cel care, în repetate rânduri, a atras atentia cã numirile politice nu fac bine sistemului de învãtãmânt. “Solicitãm demararea concursurilor pentru ocuparea functiilor de directori ai unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar, eliminând astfel interesele tendentioase si numirile prin detasare în interesul învãtãmântului. Acestea au ca fond culoarea partidului din care cadrul didactic face parte. Astfel, nu se încurajeazã meritocratia, iar aceastã practicã nu poate fi nicidecum <<în interesul învãtãmântului>>“, se aratã în comunicatul elevilor semnat de Vlad Stefan, presedintele CNE.

Concursul are douã componente, una nationalã si una localã:

I. O probã scrisã, la nivel national, care constã în rezolvareaa unui test-grilã, cu subiecte elaborate de minister. Vor fi evaluate aptitudinile cognitive si competentele manageriale ale candidatilor, ambele cu o pondere de 50%. Timp de lucru: maximum 120 de minute.

II. Douã probe la nivelul comisiilor judetene si cu monitorizarea observatorilor desemnati de minister: analiza CV-ului – realizatã în plenul comisiei de concurs, în prezenta candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor si punctajelor prevãzute de metodologie si pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV; interviu în fata comisiei de concurs – în care se apreciazã scrisoarea de intentie, calitatea si sustinerea de cãtre candidati a ofertei manageriale si a unui plan operational pentru un an. Desfãsurare: maximum 30 de minute. Toate probele sunt obligatorii. Pentru fiecare probã de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declarati “admisi” candidatii care au realizat un punctaj de cel putin 35 de puncte pentru fiecare probã si din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel putin 105 puncte. Este declarat “promovat” la concurs, candidatul “admis” care a obtinut cel mai mare punctaj total. În cazul egalitãtii de punctaj, este declarat “promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisã. Dacã si în aceastã situatie egalitatea se pãstreazã, pentru unitãtile de învãtãmânt cu filiera tehnologicã, este declarat “promovat” candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., dupã caz, iar la filiera vocationalã, cel care are specialitatea corespunzãtoare profilului predominant al unitãtii de învãtãmânt, iar pentru celelalte unitãti de învãtãmânt este declarat “promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Dacã si în aceastã situatie egalitatea persistã, este declarat “promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a Curriculumului Vitae. Functiile de director si de director adjunct vacante pentru concurs vor fi anuntate de inspectoratele scolare judetene în presa localã si centralã, precum si pe site-ul propriu, cu cel putin 30 de zile calendaristice înainte de prima zi a sesiunii de concurs”, precizeazã MENCS.

Calendarul concursului de director si director adjunct:

13 septembrie 2016- 2 octombrie – Depunerea electronicã a dosarelor de concurs (potrivit Procedurii de înscriere electronicã, disponibilã pe site-ul inspectoratului scolar judetean)

12 octombrie 2016 – Proba scrisã

17 octombrie 2016 – 17 noiembrie – Interviul si evaluarea CV-ului

18 noiembrie 2016 – Afisarea rezultatelor concursului

21-23 noiembrie 2016 – Depunerea contestatiilor

24 noiembrie 2016 – 9 decembrie 2016 – Solutionarea contestatiior si afisarea rezultatelor finale

16 decembrie 2016 – Validarea în consiliul de administratie al inspectoratului scolar a rezultatelor finale si transmiterea acestora la minister.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.