INCREDIBIL… Bătaie de joc în dosarul violurilor lui Onilă și Jitaru! Instanța pentru „drepturi și libertăți” a Curții de Apel Galați a dispus restituirea cauzei la Parchetul din Iași, considerând rechizitoriul făcut de procurorii ieșeni drept „neregulamentar întocmit”. Cu alte cuvinte, le-au trântit din nou în brațe procurorilor toată cercetarea, făcând loc larg unor noi tergiversări, atât de dorite de inculpați. Despre victime nimeni nu se arată interesat cu adevărat, întrucât acest dosar pare că a ajuns doar mobilul unei încordări de mușchi între judecători, procurori și avocați. Fiecare caută „chichița” legislativă cu care să îi dea peste nas celuilalt și nimeni nu mai are grija abuzurilor săvârșite efectiv de Onilă și Jitaru. „Dacă ne gândim la victime, ele au fost nenorocite atunci de monștrii aciuați la Episcopie, iar acum sunt umilite și ignorate de Justiție, în sarabanda unui proces care se derulează parcă anume pentru a-i scăpa pe inculpați de orice acuzație. Măcar să spună deschis că asta își doresc. Mai rămâne să îl aducă înapoi pe domnul Onilă în funcția de episcop la Huși, iar noi să fim puși să ne cerem scuze că l-am deranjat. Și gata, încheiem cazul”, spun, cu amărăciune, apărătorii victimelor.
Nici după 4 ani de când s-a spart buboiul la Episcopia Hușilor, victimele lui Cornel Onilă și Sebastian Jitaru nu primesc vreun semn sigur că Justiția le va face dreptate prea curând. După ezitarea controversată a procurorilor ieșeni din 2017, de a cerceta aceste abuzuri imediat ce au avut pe masă filmulețele cu elevi abuzați de fostul episcop și fostul arhimandrit, victimele violurilor din chilii și-au dat singure seama că Justiția s-ar putea să îi mai ignore și după aflarea adevărului. Cu chiu, cu vai, după presiunea făcută prin publicarea mai multor anchete jurnalistice, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au deschis, doi ani mai târziu, un dosar penal față de Onilă și Jitaru. Au găsit trei victime dispuse să povestească tot ceea ce au trăit în anii de școală, la Seminar. Cercetarea însă, se pare, a fost făcută în răspăr, cel puțin așa spun judecătorii Curții de Apel Galați. Instanța a dispus pe 28 iulie retrimiterea dosarului la Parchetul ieșean, semn că cercetarea luată de la 0 va înseamna exact perioada în care victimele s-ar putea lăsa păgubașe… Ar fi o mare bucurie în tabăra lui Onilă, mai ales că avocatul său a sărit repede cu declarații publice, prin care susține retrimiterea dosarului la procurori.
Bătălia banilor s-a mutat în instanță: avocați de top versus avocați din oficiu!
„Rechizitoriul trebuie să răspundă la întrebări firești: cine, unde, cum, când? De exemplu, spui că în perioada februarie-mai te-am bătut. Dar în ce zi? Unde și cum? Poate în ziua în care spui că s-a petrecut fapta eu eram în străinătate. Oricărui inculpat trebuie să i se aducă la cunoștință aceste elemente, pentru a-și putea construi apărarea. Iar magistratul trebuie să aibă toate aceste elemente pentru a putea judeca. Nu poți condamna un om pentru că se pare că ar fi violat pe cineva cândva, într-un interval de câteva luni”, a reacționat celebrul avocat al lui Onilă, bucuros de hotărârea instanței de la Galați. Discursul acestuia, altminteri perfect pentru un avocat cu o asemenea notorietate, vine însă să deznădăjduiască și mai mult victimele, care nu au nici bani să își împace avocați celebri și nu mai au nici încredere că procurorii sunt chiar motivați să lupte pentru adevărul lor în acest caz. „Dacă instanța de la Galați spune că procurorii nu și-au făcut treaba, ce să înțelegem noi? Nu credem că procurorii nu știu carte și au făcut dosarul ca niște nepricepuți, dar putem crede că au făcut cercetarea de mântuială, doar ca să se astupe gura presei, care tot făcea anchete și dădea filmulețele să le vadă lumea. În cine să mai ai încredere? Domnul Onilă are mii de euro, are cu ce plăti avocați de top. Victimele lui și ale lui Jitaru sunt niște oameni simpli, nenorociți sufletește, înfrânți și dezamăgiți. Noi credem că aceste tergiversări au, de fapt, rolul de a descumpăni victimele, de a le determina să își retragă plângerile. E o rușine! Dreptatea nu este pentru oameni simpli. Este pentru cei cu bani. Uitați-vă, dacă aveți curiozitatea, ca să vedeți că până acum, victimele au avut în instanță doar avocați din oficiu. Cum să se pună un avocat din oficiu, care nici nu știe dosarul și nu îl interesează, cu un avocat plătit cu mii de euro, cum e cel al lui Onilă, care cunoaște speța din scoarță în scoarță?! Numai de aici să vă dați seama că, săracele victime, nu au nicio șansă”, spun, dezamăgiți, apărătorii victimelor. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au făcut contestație împotriva hotărârii de la Galați, cu speranța că dosarul va fi trimis în instanță.
ba fratilor … astia sint ca tiganii .. i i judeca bulibasa…. dar cei care sint complicii lui Onila si a lui Corogeanu .. au poze , filmulete, marturii … cum sa nu fie credibile… Vai romanica noastra ce a ajuns
Satia trebuiau judecati public,,, sa nu mai poata sa scoata capul in lume dar inca sa mai ramana in biseri angajati .
Cica Onila este angajat la Manastire Neamului la buc. pe picior mare ….. doamne cum iarta dzeu ….. pe unii …
Ce pedeapsa mai mare vrei pentru un popnaut decat sa-l închizi într-o mănăstire de femei?!
Ah.._uitasem. Și-a luat si prietenul cu el…
Invatati-va copiii ca exista mos craciun si ca tre sa bage capu sub fusta la spiridusi. Sa iau biserica-n p*la, cei mai retardati oameni sunt „credinciosii”, asteapta sa-i pedepseasca cineva pe criminali, hoti, o arma de control, o minte ingradita nu se revolta. :))
Mie cam mila de ei, săracii nici acum nu au habar cu cine s-au pus
Biserica e în spate, cu interesul cel mai mare sa nu fie câștigat un asemenea proces, ar deschide calea si la alte procese.
Fără vreun ONG care să-i susțină pot sa-si ia adio, cu mafia nu ai cum sa răzbați decât cu ajutor si mafie mai mare decât biserica nu exista
Adică ei au crezut ca li se face dreptate din oficiu ?
În România ?
Hah.. Buna dimineața copii
Oare cum dorm noaptea avocații „celebri ” ai boanghinelor de popi? Cum sa îți bați joc de niște oameni care erau minori la timpul ăla și au trecut prin traume de nedescris. Si fizice și mai ales psihice,ăia care le făceau rău trebuiau să le fie profesori,mentori,duhovnici…vă dați seama ce ruptura în mintea lor,când au cerut și ajutorul părinților și nu i-au crezut. Uite dovadă de cât de toxică biserica.
Inca odată judecătorii de la SH își dau in petec..nu se dezmint deloc în a ne dovedi cat de incapabili sunt… rușine….