DOMNUL A DAT… Scandal în PSD, la Dodesti, acolo unde seful organizatiei locale a fost înlãturat de cãtre liderii social-democrati de la judet din pricina… coanei preotese! Loredana Cerbu, sotia preotului paroh din comunã, functionarã la primãrie, a ajuns, peste noapte, candidatul PSD în Dodesti, în timp ce presedintele organizatiei comunale, Iordache Panaghie, a fost marginalizat si (aproape) scos de pe lista de consilieri locali. În comunã se spune cã Dumitru Buzatu, presedintele PSD si al Consiliului Judetean, s-ar fi ocupat personal de sondajul care a scos-o pe coana preoteasã în fruntea bucatelor, adicã prima pe lista de consilieri si candidat la primãrie, înlãturându-l pe cel care a fost 12 ani presedinte al PSD în localitate. Dupã ce nevasta preotului din Dodesti a ajuns candidat la primãrie, în PSD Vaslui se fac tot felul de glume. Unii pesedisti spun, pe la colturi: „Nu stiti cã domnul Buzatu are slãbiciune la coanele preotese?”, fãcând aluzie la Ramona Mocanu, nevasta preotului de la Osesti, care a fost pusã director la Muzeul Judetean Vaslui si trezorier în partid, tocmai pentru cã i-a intrat în gratii lui Miticã.
Loredana Cerbu va candida la primãria Dodesti, din partea PSD, dupã un scandal care a împãrtit pesedistii locali în douã tabere. Nevasta preotului din comunã a ajuns, peste noapte, cel mai puternic membru al partidului lui Buzatu, la adãpostul relatiilor cu Biserica. Nu de putine ori, preotii fac legea prin comune, punând sau eliminând anumiti candidati, functie de interesele proprii. Asa s-a petrecut si la Dodesti, spun oamenii de acolo, unde preotul Claudiu Dan Cerbu este fanul înflãcãrat al candidaturii sotiei si merge cu Molifta din casã în casã, spunând enoriasilor sã o voteze pe sotia sa la primãrie! Si mai grav, adunãrile membrilor PSD se fac la casa parohialã, lucru interzis de sefii Bisericii Ortodoxe Române, însã la Dodesti se poate sã nu fi ajuns unele interdictii interne, asa cã preotul de acolo se manifestã cum crede de cuviintã…
Cum face campanie electoralã preotul din Dodesti, pentru a-si scoate sotia primar!
La sedinta de validare a listelor de candidati PSD, presedintele de la Dodesti, Iordache Panaghie, s-a ridicat si, în fata colegilor de partid, a protestat fatã de locul opt în care a fost pus pe lista de consilieri, dar si în privinta modului în care a fost scos din cãrti pentru primãrie. „Eu am fãcut un sondaj în Dodesti, pe cheltuiala mea”, a replicat Dumitru Buzatu. Ce s-a întâmplat, de fapt? În aceastã primãvarã, pentru cã liderul local PSD sustinea cã este mai bine situat decât coana preoteasã, Dumitru Buzatu a comandat un sondaj. O cercetare sociologicã de tot râsul, spun localnicii din Dodesti. „Mergea coana preoteasã si cu sotul sãu, preotul, din casã în casã si le spuneau oamenilor sã fie atenti cã vor veni niste tineri care fac un sondaj, sã le spunã cã o voteazã pe Loredana Cerbu si nu pe Iordache Panaghie. Oamenii au fãcut asa, de teama preotului. Acest preot care face campanie fãrã nicio jenã în comuna noastrã, pentru PSD si nevasta sa”, explicã unii dintre localnici. Asa se face cã au apãrut cifre mai bune în dreptul coanei preotese, la sondaj. Pentru ca bãtaia de joc sã fie completã, formularele au fost completate, la final, într-un bar care apartine finului preotului Cerbu, astfel cã doamna preoteasã a iesit câstigãtoare. „Totul a fost o fãcãturã, nu a fost un sondaj adevãrat. Noi, organizatia PSD de la Dodesti, am cerut dlui Buzatu sã ne prezinte sondajul, însã nu am primit niciun rãspuns”, spune un membru social-democrat din comunã, care nu a vrut sã-si dea numele, dupã ce a sunat la redactia Vremea Nouã. Familia Cerbu nici mãcar nu este din Dodesti, a ajuns în comunã în urmã cu zece ani. Ambii soti sunt de loc din Bacãu, iar acum, simtind cã oamenii stiu de frica preotului, au pus la cale un plan pentru a câstiga primãria, cu cartea de rugãciuni într-o mânã si cu manualul PSD, în cealaltã.
Are curaj PS Corneliu sã se ia de preotul de la Dodesti, care încalcã pe fatã deciziile Bisericii?
În urmã cu o sãptãmânã si ceva, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române interzicea preotilor sã se implice în campania electoralã. „În calitate de cetãtean si de pãrinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor sãi, indiferent de orientarea lor politicã, preotul are libertatea, binecuvântarea si îndatorirea de a participa la viata cetãtii, sprijinind activitãtile menite sã promoveze binele comun. În vederea respectãrii optiunilor politice ale credinciosilor sãi, preotul are obligatia de a pãstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaratiile publice, cât si în activitatea practicã fatã de problemele cu caracter politic. Optiunea politicã a preotului va fi exprimatã doar prin votul personal secret. În conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului si monahiei din Biserica Ortodoxã Românã le este interzis sã facã politicã partinicã, sã fie membri ai unui partid politic, sã candideze la alegerile parlamentare sau locale, sã participe la campanii electorale si sã ocupe functii de demnitar/înalt functionar public la nivel central sau local. Clericul sau monahul care se implicã în politicã în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcã legãmântul depus la hirotonie, hotãrârile Sfântului Sinod si regulamentele bisericesti, caz în care va trebui sã aleagã între cariera politicã si misiunea clericalã/viata monahalã. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, au decis sefii BOR. Ori, la Dodesti adunãrile de partid se tin în casa parohialã, în timp ce, la Moliftã, preotul le cere enoriasilor sã o voteze pe nevasta sa la primãrie.