UMBRELE TRECUTULUI… Chiar în perioada aceasta, în care preoții Episcopiei Hușilor fac un lucru binecuvântat, străbătând pe jos, prin noroaie, drumurile către peste 3000 de copii din județ, cu daruri consistente și gânduri bune, iată că o umbră din trecut vine să tulbure seninul unei sărbători, întâmpinată cu atâta bucurie. Este vorba despre faptul că fostul episcop Onilă și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimiși ieri în judecată, pentru violul a trei elevi seminariști, aspect care iar a adus în atenția publică rușinea de neînchipuit care s-a abătut în 2017 asupra Episcopiei Hușilor. Noutatea este că procurorii au introdus în dosar și Episcopia Hușilor, dar și Seminarul Teologic, considerându-le instituții responsabile civilmente pentru abuzurile celor doi. Fostul episcop Onilă, spun procurorii, după cei 8 ani petrecuți în fruntea Episcopiei Hușilor, va avea de unde să dea daune morale victimelor sale, căci anchetatorii arată că acesta a apucat să adune o sumă considerabilă în conturile sale. Și-a retras, ca să aibă, probabil, cash în buzunare, numai la un moment dat, după ridicarea sechestrului asigurator, suma de 270.000 de euro. Victimele celor doi violatori cer acum în jur de 500.000 euro, daune morale.
Întâmplător sau nu, procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Iași, au izbutit să finalizeze dosarul cu episcopul și arhimandritul violatori de la Huși și l-au trimis în judecată, culmea, chiar în ajun de Crăciun! Dacă ne amintim bine, reținerea sa s-a făcut anul acesta chiar pe 21 mai, în ziua marii sărbători a Sfânților Constanțin și Elena. Să fie o simplă coincidență?! Situația, deși stârnește, într-adevăr, o rană veche, care încă va mai sângera o vreme pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română (BOR), ea rămâne una care trebuie tratată în limitele stabilite de anchetatori: pe de o parte, sunt cei doi scelerați, fostul episcop, Corneliu Onilă, și fostul arhimandrit, Sebastian Jitaru, acuzați de fapte abominabile, iar pe de cealaltă parte sunt trei foști seminariști, care vor să li se facă dreptate. Conținutul dosarului scandalos va fi cunoscut în curând, însă, din ceea ce s-a putut afla până acum, este limpede că Onilă și Jitaru au profitat de puterea funcțiilor deținute și de influența avută asupra minorilor din Seminarul Teologic, pe care i-a abuzat. Fostul episcop Onilă s-a declarat mereu nevinovat, iar despre imaginile incalificabile care îl arătau în toată spurcăciunea apucăturilor sale, acesta susținea că ar fi truncate. Expertiza de specialitate însă a arătat că filmulețele sunt cât se poate de reale. Culmea este că, chiar și așa, demascat, fostul episcop Onilă continuă să aibă susținători. De pildă, o fostă lumânăreasă de la Episcopie, Carmen Angheluș, relata dăunăzi, foarte asumată, faptul că ea este una dintre persoanele care merg frecvent la Mănăstirea Văratec după Onilă, pe care îl consideră „adevăratul episcop al Hușilor”. Tot aceasta a povestit că ar mai fi câțiva preoți din zonă care țin legătura cu individul și îi transmit mesaje de „susținere și respect”. În cazul în care femeia spune adevărul, poate că acum, după ce dosarul în care sunt probe ale abuzurilor de neînchipuit, va deveni public, ultimii admiratori ai lui Corneliu Onilă îi vor vedea mai bine și… cealaltă latură.
Procurorii spun că Onilă a făcut punga mare cât a stat în funcție. Nu participa la nicio pomană, fără mii de euro și mâncare aleasă!
Deși unii spuneau că, în momentul în care s-a pus sechestru asigurator pe conturile fostului ierarh, anchetatorii nu ar fi găsit mai nimic pe numele lui Corneliu Onilă, iată că adevărul e altul. Procurorii spun că, îndată ce a obținut ridicarea sechestrului, Onilă și-ar fi retras din bancă o sumă fabuloasă, 270.000 de euro, ca o măsură preventivă, în caz că anchetatorii iar ar vrea să-i pună lacătul pe bănuți. Cum o fi strâns atâția bani fostul episcop?! La această întrebare au tot răspuns preoții oropsiți de acesta. Birurile grele puse pe ei, sumele foarte mari, pretinse pentru orice sfințire de lăcaș și pentru orice eveniment la care aveau nevoie de prezența sa, iată că încep să se explice… De altfel, faptele îngrozitoare săvâșite de acesta asupra elevilor seminariști au ieșit la iveală tot din cauza banilor, după ce doi preoți parohi, încurajați de Jitaru, care voia să fie vicar al Episcopiei, au început să-l șantajeze cu filmări deocheate, ca să stoarcă de la el miile de euro pe care, probabil, aveau informații că le deține.
Prin frig și noroi, preoții Episcopiei Hușilor au ajuns la peste 3000 de copii, cu daruri
Credincioșii Episcopiei Hușilor însă știu bine că acest episod dureros a fost deja depășit la nivel local. Venirea unei alte conduceri la Episcopie, reprezentată de Preasfințitul Ignatie, care a pus în centrul tuturor preocupărilor susținerea sufletească a credincioșilor, dar și ajutoarea celor aproape învinși de neajunsurile materiale, a făcut ca vasluienii să revină în biserici într-un număr și mai mare decât înainte și să conștientizeze sprijinul esențial al Bisericii în viața lor. De pildă, cea mai recentă acțiune a Episcopiei Hușilor a impresionat o țară întreagă: preoții, în frunte cu Episcopul Ignatie, nu au ținut cont de frig sau de noroaie și au mers la fiecare casă în care era măcar un copil sau un bătrân care avea nevoie de ajutor. Cu daruri multe, cu cizmulițe noi, pe măsura fiecăruia, cu hăinuțe groase și dulciuri, preoții au realizat un adevărat maraton în numele lui Moș Crăciun, bucurând peste 3000 de copii. Aceasta este, de fapt, ceea ce contează, deși, într-adevăr, pentru unii, murdăriile fostului episcop s-ar putea să fie mai interesante.