Centrul Regional de Transplant de la Iaşi (CRT) şi-a extins activitatea începând de ieri, când Agenţia Naţională de Transplant a acreditat cel mai mare spital din Moldova pentru efectuarea transplantului hepatic. Astfel, bolnavii cu afecţiuni hepatice aflaţi pe lista de aşteptare pentru un ficat sănătos vor putea fi transplantaţi şi la Iaşi, nu doar la Bucureşti.
În timp ce Spitalul „Sfântul Spiridon” şi-a îndeplinit unul dintre marile proiecte pentru care a făcut demersuri de cel puţin trei ani, visul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I. M. Georgescu” (IBCV) de a efectua transplant cardiac este departe de a se realiza. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că la nivelul acesteia nu există niciun dosar depus pentru acreditarea centrului ieşean în vederea efectuării transplantului de cord. Cu toate acestea, conducerea IBCV a arătat că spitalul a depus de cel puţin două ori documente în vederea obţinerii acordului pentru transplantul cordului.
Spitalul „Sfântul Spiridon”, unitate medicală cu o istorie de aproape 260 de ani, a reuşit să obţină din partea ANT acreditarea pentru efectuarea transplantului hepatic, după o pregătire de cel puţin trei ani. Spitalul a reuşit să facă dovada unor spaţii şi circuite corespunzătoare odată cu inaugurarea unui bloc operator nou localizat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU). „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este rezultatul eforturilor de mai mulţi ani de zile. A fost o muncă internă intensivă. Acreditarea trebuia obţinută în urma unor norme şi proceduri care trebuiau respectate. Asta însemnă, pe scurt, resursă umană calificată, spaţiu acreditat, dotări, aparatură şi circuite corespunzătoare şi funcţionale. Dotările au fost realizate din venituri proprii şi au costat în jur de 700 de mii de lei”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.
- Advertisement -
- Advertisement -