• un sătean din Agapia a dat în judecată preotul din sat, Protopopiatul Tîrgu Neamt si Mitropolia Moldovei pentru neplata unor drepturi salariale • Gheorghe Apetri a lucrat mai bine de 5 ani ca îngrijitor la Parohia Sfîntul Neculai din Agapia si spune că nu a luat toti banii • săteanul mai afirmă că nu i s-au achitat toate dările către stat • parohul Vasile Smău si protopopul Ioan Dogaru resping acuzatiile •
„Am ajuns să trăim cu 120 de lei pe lună, banii din alocatia copiilor. Nici la somaj nu am avut dreptul, că nu-s dările plătite la stat. M-a angajat Prea Fericitul Daniel la care am găsit întelegere, însă m-au dat afară că mi-am cerut drepturile“, îsi începe povestea Gheorghe Apetri (foto), din Agapia, tată a cinci copii. Bărbatul spune că familia a ajuns să nu mai aibă nici un venit, după ce părintele Bisericii Sfîntul Nicolae l-a concediat. Si nici pe sotia acestuia nu a mai primit-o la biserică unde vindea lumînări. De fapt, durerea cea mai mare a bărbatului este aceea că a lucrat cu carte de muncă la parohia amintită si crede că a fost concediat fără motiv. Gheorge Apetri spune că s-a ajuns aici, după ce a constatat că părintele îi retinea nejustificat bani din salariu. „Nevasta vindea lumînări acolo, pentru a-mi da un ajutor, dar nu primea bani. Ne-a dat afară pe amîndoi si nu mai avem cu ce trăi. Avem cinci copii, unul este student, trei sînt la liceu si un băiat în clasa IV-a. Ca urmare a nedreptătilor care mi s-au făcut am mers la judecată, pentru că si noi, amărîti cum sîntem, trebuie să beneficiem de legile acestei tări“, a declarat bărbatul. Acesta spune că toată povestea a început în toamna anului trecut, cînd a constatat că părintele paroh Vasile Smeu îi dădea diverse sume de bani, dar nu cît ar fi trebuit.
„Este o răzbunare! Si asa eram si sîntem amărîti“
Ulterior, spune săteanul, a constatat si că dările către stat nu au fost achitate integral. „Anul trecut în toamnă am cerut o adeverintă de angajat de la Protopopiatul Tîrgu Neamt pentru că avea nevoie copilul la scoală. Atunci am constatat că figuram cu un salariu de 600 de lei brut, fără sporul de vechime. Net trebuie să iau 477 de lei, însă primeam în mînă de la părinte doar 300 de lei pe lună. De atunci au apărut problemele, pentru că i-am cerut socoteală pentru diferenta de bani. Am fost si la protopopiat, însă am constatat că cei de acolo îl apără. Am fost angajat la data de 1 martie 2006, iar pînă în august nu am luat nici un ban. Părintele a zis că trebuie să-i vină banii de la stat din urmă, însă nu i-am mai văzut niciodată. Trebuia să primesc toti banii asa cum scria în adeverinta de salariat, nu mai putin. Cînd l-am întrebat pe preot de dările către stat care nu au fost plătite mi-a spus că biserica nu le-a plătit pentru că serviciul era usor. Am verificat si am constatat la somaj nu a fost plătit nimic în anul 2006, în 2007 doar 7 luni plătite, în 2008 nimic, în 2010 doar 6 luni. În total sînt vreo 30 de luni neplătite. În plus, desi am fost angajat cu normă întreagă, sporul de vechime nu apare. În fiecare lună, părintele îmi dădea cîti bani voia. Apare în statul de plată că am fost în concediu, însă nu am fost, iar banii nu i-am luat chiar dacă s-au dat. Anul ăsta, în ianuarie, pentru a se răzbuna, părintele mi-a dat si nevasta afară. Este o răzbunare! Si asa eram si sîntem amărîti. Sperăm să găsim în instantă întelegere“, a declarat Apetri.
A fost găsit altcineva care lucrează benevol
Bărbatul spune că a sesizat cele petrecute inclusiv la Mitropolia Moldovei, însă fără succes. „Prea Înaltul m-a ajutat, statul m-a ajutat, iar preotul a făcut tot ce a putut să ne ia si din putinul pe care îl aveam“, afirmă săteanul, care mai sustine că preotul paroh i-a spus că este cam „obraznic“ în momentul cînd a afirmat că se va adresa justitiei. În procesul care are loc la Sectia comercială a Tribunalului Neamt si care a avut deja primul termen, Gheorghe Apetri a cerut să-i fie achitate dările către stat si să fie reangajat. Într-o adresă oficială a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei către Protopopiatul Tîrgu Neamt se arată că postul de îngrijitor s-a desfiintat din schema de functii a Parohiei Agapia din cauza imposibilitătii parohiei de a suporta financiar diferenta la salarizarea lunară din fondurile proprii ale bisericii. Cu toate acestea, spune Apetri, după ce a fost dat afară, preotul a angajat pe altcineva în locul lui. Nu stie dacă în mod legal sau dacă respectivul sătean prestează benevol. Părintele Ioan Dogaru, protoiereu al Protopopiatului Tîrgu Neamt, a negat faptul că în functia de îngrijitor ar fi fost angajată o altă persoană: „Nu a fost angajată o altă personă în locul lui, pentru că s-a renuntat la postul respectiv. Părintele are un tînăr acum acolo care îl ajută fără a primi bani“.
„I s-a plătit tot la timp, si salariul si dările către stat“
Părintele paroh Vasile Smău respinge acuzatiile care i se aduc si spune că Apetri si-a încasat salariile integral, iar dările către stat au fost plătite asa cum prevede legea. „În nici un caz si chip nu s-a întîmplat asa ceva. Sînt statele de plată semnate de el, documente pe care o să le depun la instantă. I s-a plătit tot la timp si salariul si dările către stat. Sînt niste date false pe care le furnizează. Mitropolia si Protopopiatul cunoaste cazul. Voi fi prezent în instantă cu toate documentele necesare ca să demonstrez că minte. I-am plătit tot la zi în fiecare lună, toate dările“, a declarat părintele Smău, îngrijorat că un articol despre această poveste ar aduce grave prejudicii de imagine Bisericii. Întrebat de ce a rămas Gheorghe Apetri fără loc de muncă, părintele Smău nu a invocat problemele financiare, declarînd: „Eu nu am mai vrut să plătesc minciuna, lenea si aruncatul cu noroi fără temei“.
„Dacă ar fi fost cuminte, putea să rămînă acolo“
Superiorul său, părintele Ioan Dogaru, ne-a invocat cînd am întrebat despre cazul săteanului din Agapia ba problemele financiare ale bisericii, cînd obrăznicia angajatului. „Noi nu avem nici o vină, iar nici o acuzatie pe care o face această persoană nu este reală. Comportamentul lui este de nedescris. I s-a desfiintat postul din cauza problemelor financiare. În vremurile pe care le trăim si biserica o duce greu. Cu toate acestea, dacă ar fi fost cuminte, putea să rămînă acolo. Însă nu a încetat cu acuzatiile. La biserică se merge cu bună întelegere, nu cu un astfel de comportament. Cît priveste dările, pot să spun că i s-au achitat toate. Primea 600 de lei de la stat, din care se opreau toate dările, iar diferenta pînă la minimul pe economie, de vreo 100 de lei, i-o dădea preotul paroh. Noi am lucrat corect, iar dînsul a avut un comportanment incorect. Stim că are o situatie dificilă, însă asta nu scuză comportamentul său. Are copii multi, iar biserica îl ajuta. Mai un colăcel, un praznic, se descurca. A fost sfătuit să fie linistit si să nu mai facă reclamatii, i-am spus să meargă si să depună acte pentru somaj. L-am învătat numai de bine, însă el răspunde cu acuzatii nereale“, a declarat părintele Dogaru.
Cotizatia la somaj neplătită
Investigatiile reporterilor de la cotidianul „Monitorul“ au indicat faptul că fostului angajat al Parohiei Agapia nu i-au fost plătite toate dările.
Mai ales în ceea ce priveste asigurările împotriva riscului de somaj. Desi figurează în scripte ca fiind cu normă întreagă, Apetri a fost asigurat în perioada ianuarie – iulie 2007, după care este o pauză de un an si jumătate, fiind mai apoi asigurat pentru perioada ianuarie 2009 – iunie 2011. Faptul că acesta nu beneficiază de ajutor de somaj se poate datora faptului ca întelelegerea dintre cele două părti să se fi încheiat prin acordul părtilor sau prin demisie, situatie în care cel care-si pierde locul de muncă nu beneficiază de indemnizatia de somaj. Facilitatea se acordă numai în cazul în care angajatorul îl disponibilizează pe fostul salariat. De regulă multi angajatori fac în asa fel încît să stingă relatiile de muncă prin acordul părtilor sau prin demisie, pentru a putea face reangajări oricînd doresc. În momentul în care un patron trimite un salariat în somaj, el nu mai poate atrage personal nou o perioadă limitată de timp. Angajatorul a plătit dările lui Gheorghe Apetri la Pensii, astfel încît acesta figurează ca fiind asigurat si cu plătile la zi pentru perioada 1 martie 2006 – iunie 2011. Oficialii spun că persoana în cauză poate veni oricînd doreste la Casa Judeteană de Pensii Neamt pentru a i se elibera un certificat de stagiu de cotizare, din care poate afla cu exactitate situatia plătilor efectuate de angajator.