spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
23-ian.-2025

În miez de toamnă, oaspeți din patru țări vin să vadă viile, strugurii și specialiștii în viticultură de la Huși

- Advertisement -

EVENIMENT… Profesori și elevi din patru țări, Italia, Austria, Grecia și Slovacia, sunt așteptați la Huși, pentru o mobilitate în cadrul unui proiect Erasmus, a cărui temă este una de viu interes pentru specificul „orașului dintre vii”. Este vorba despre „Studiul schimbărilor climatice în agricultură”. Școala care implementează la nivel local acest proiect, benefic nu doar sub aspectul îmbogățirii conținutului unor studii și cercetări în domeniu sau pentru un schimb de experiență eficient între țările participante, ci și ca o promovare a zonei, este Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”. De câțiva ani, colectivul acestei unități de învățământ face o muncă susținută pentru a dovedi nivelul de instruire al elevilor cu dragoste de agricultură și, îndeosebi, de viticultura cea străveche pe aceste meleaguri, iar proiectele Erasmus extind orizontul pregătirii în domeniu.

Evenimentul va avea loc în sala mare a cinematografului „Dacia”, în dimineața zilei de 8 octombrie, iar tema care va fi analizată și prezentată în detaliile unor studii temeinice, care se vor ridica la nivelul unui proiect Erasmus, este „Studiul schimbărilor climatice în agricultură”. O temă importantă, de actualitate, întrucât în Huși și împrejurimi sunt viticultori mici și mari, care resimt în mod direct efectul acestor schimbări climatice. Alternarea de perioade ploioase, cu perioade de secetă prelungită, diferențele foarte mari de temperatură de la o perioadă la alta sau chiar de la o zi la alta, ori solul și toate misterele sale pentru producerea unor struguri de cea mai bună calitate – iată doar câteva aspecte care ar trebui să ajungă de la acești specialiști la fiecare viticultor care investește în vița de vie.

Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” este o școală de tradiție, care își iubește specificul viti-vinicol, precum și istoria sa de peste un veac

„Fiecare țară participă cu doi profesori și patru elevi. Proiectul este bazat pe cercetare în domeniul viti-vinicol. Mai exact, pe temperaturi, ploi, secetă, concentrație de zahăr în struguri, aciditate etc., toate evidențiate pe soiuri specifice țării respective. Fiecare țară a organizat câte o mobilitate, acum este rândul României și încrederea noastră este că ne vom prezenta foarte bine, întrucât s-a muncit mult la materialele care vor fi prezentate, de către toți membrii proiectului, 11 profesori, dar și elevi. Proiectul a fost deschis în 2022. Speranța noastră este să putem arăta oaspeților atât faptul că în școala noastră, cu o identitate și o tradiție în viticultură de aproape 120 de ani, nivelul de cunoștințe în domeniu transmis elevilor este unul consistent și de calitate, cât și cea mai frumoasă față a municipiul Huși, o podgorie care își poartă cu mândrie specificul”, a spus Mariana Lia Fofel, profesorul coordonator al proiectului Erasmus pentru România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Frumos. Pacat ca nu avem unde sa-i cazam. Iar daca ploua se vor umple de glod prin centru. Sper sa steie suficient in oras domnii vizitatori poate prind gheiserele de Aquavas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.