spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Cat te costa o nastere la Vaslui

- Advertisement -

În maternitatea din Vaslui, spaga se dã în functie de venituri

ULTIMUL PRET Traditia de a da spagã medicilor nu este o noutate si se pãstreazã cu sfintenie si în Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Potrivit declaratiilor unor proaspete mãmici, costurile unei nasteri se ridicã la câteva milioane, în cazul operatiilor de cezarianã fiind chiar mai mari.

Uneori bucuria de a aduce pe lume un copil poate fi umbritã de sumele mari plãtite de proaspetele mãmici în spital, ghinionul de a avea un venit mic determinând unele femei sã se împrumute la rude sau chiar la bãnci. Cu toate cã majoritatea medicilor ginecologi din spital nu cer bani pentru a-si practica meseria, vasluienii se simt obligati sã plãteascã anumite sume, considerând cã astfel vor avea parte de un tratament mai bun. Drept dovadã a acestui obicei nociv, care se practicã nu numai la Vaslui ci în toatã tara, stã si numãrul mare de forumuri care au ca temã principalã „costul neoficial al unei nasteri”, femeile fiind extrem de active în a-si împãrtãsi „experientele spitalicesti” viitoarelor mãmici. „Medicii nu obisnuiesc sã cearã bani, dar a devenit printre români o traditie sã dea spagã, existând mitul potrivit cãruia cu cât dai mai mult cu atât mai bine vei fi îngrijit . Nu putem vorbi de sume fixe, bolnavul plãteste în functie de venituri. Astfel, cei cu o situatie materialã bunã dau bani mai multi, în timp ce oamenii mai sãraci, în special de la tarã, oferã medicilor niste sume derizorii sau chiar nimic”, a declarat o angajatã a Spitalului de Urgentã Vaslui.

„A devenit un lux sã devii mamã”

Irina, o tânãrã de 26 de ani, a nãscut prin cezarianã anul trecut. „Desi nu mi-a cerut nimeni niciun ban stiam de la prietene cã trebuie sã plãtesti pentru a fi bãgat în seamã si tratat omeneste. Am dat medicului ginecolog si anestezistului aproximativ 1300 lei, iar fiecãrei asistente, nu îmi amintesc exact numãrul lor, erau destul de multe, i-am dat câte 10 lei. De asemenea, am fost nevoitã sã cumpãr o parte din medicamentele care nu se gãseau în spital. În total, cele 5 zile de spitalizare m-au costat aproximativ 2000 lei si sincer am regretat enorm cã nu am mers la o clinicã privatã chiar dacã suma cheltuitã ar fi fost putin mai mare, conditiile ar fi fost mult mai bune. A devenit un lux sã faci un copil. Am cheltuit pe parcursul celor 9 luni de sarcinã pe analize, ecografii si medicamente încã pe atât”, a declarat tânãra.

„Nu îmi pare rau cã am plãtit pentru cã în cele din urmã totul a fost bine”

„Bani am dat: cât si cui am vrut eu. Nu erau tarife prestabilite dar auzisem de anumite preturi de la cunostinte. Nu îmi pare rau cã am plãtit pentru cã în cele din urmã totul a fost bine. Am cheltuit 1100 lei, 1000 am dat la prima mânã, 50 de lei la anestezist si 50 de lei la moasã. Conditiile din spital sunt într-adevãr modeste dar situatia este aceeasi în toate spitalele de stat. Îmi pare rãu de femeile care nu au posibilitãti financiare, pentru cã am observat cã cei care nu sunt atenti cu personalul din spital nu au dreptul nici mãcar sã se plângã dacã ceva nu este în regulã”, a declarat Ioana, mama unei fetite care tocmai a împlinit o lunã.

Salariile medicilor lasã de dorit

Având în vedere care sunt salariile medicilor în România nu este de mirare cã nu refuzã bani de la pacienti atunci când li se oferã. În România, un medic rezident castigã 200 de euro, iar un specialist în medie 495 euro, în timp ce în tãrile UE media este de 1.100 euro pentru un medic rezident si 7.995 euro pentru un medic specialist.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

26 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.