spot_img
spot_img
-1.4 C
Vaslui
04-feb.-2025

În județul Vaslui, femeile încă mor de cancer de col uterin, deși boala se poate preveni

- Advertisement -

DE NEÎNȚELES… România este țara de pe ultimul loc al tuturor clasamentelor europene, la prevenție medicală. Anual, la noi în țară mor aproape 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin, o boală care poate fi prevenită. Anul trecut, doar în județul Vaslui au fost înregistrate 22 de decese provocate de această teribilă boală.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă 15-45 ani. România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV (Human Papilloma Virus). În anul 2021, în județul Vaslui au fost înregistrate 48 cazuri noi de persoane cu cancer de col uterin și 22 de decese datorate acestei maladii, iar la sfârșitul anului 2021, rămânând în evidență 919 cazuri. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui vobesc despre importanța prevenirii acestei boli, care se poate face printr-un singur vaccin. “Reamintim populației că vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea a fost extinsă grupa de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Vaccinarea gratuită anti-HPV se realizează la persoanele eligibile (fete cu vârsta cuprinsă între 11 – 18 ani), pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali care transmit cererile către medicii de familie. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu HPV deja apărută. Vaccinul se poate face, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate anti-HPV începând cu vârsta de 11 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă 11 – 26 ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 11 – 15 ani, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală. Vaccinul se administrează la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecționiști sau pediatri.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.