spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

În goană după bani: directoarea muzeului, bună de plată, după ce a încasat indemnizație de doctor peste limitele admise de lege!

- Advertisement -
ÎN INSTANȚĂ… Directoarea muzeului, Ramona Mocanu a dat în judecată Consiliul Județean pentru plata îndemnizației aferente titlului de doctor pentru perioada 2014- 2016. A avut câștig de cauză, iar muzeul i-a achitat 16.328 lei (suma netă), însă în loc să o facă eșalonat, așa cum prevede legea, i-a plătit integral.

BANI… Noi detalii ies la iveală în cazul jafului de la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”. Directoarea Ramona Mocanu a dat în judecată Consiliul Județean Vaslui pentru recunoașterea titlului de doctor în filologie și plata indemnizației aferente, iar după ce a câștigat, a cerut plata integrală, nu eșalonată, așa cum prevede legea. Ba mai mult, în 2019, indemnizația pentru titlul de doctor a depășit limitele admise de legislația în vigoare. Deși cuantumul acesteia era plafonat la 950 lei/lună, instituția i-a acordat 1.040 lei/lună. Anul trecut, a solicitat și primit contravaloarea concediului de odihnă aferent anului 2018: 5.898 lei. Însă legislația în vigoare este clară: compensarea în bani a concediului de odihnă este posibilă doar în situația încetării contractului de muncă, ceea ce nu s-a întâmplat la Muzeul “Ștefan cel Mare” Vaslui, raportul de muncă al managerului nefiind încetat în perioada 2018-2020. Potrivit raportului Curții de Conturi, directoarea a înapoiat cei 5.898 lei, dar și majorările de 708 lei.

Ramona Mocanu a obținut titlul de doctor în filologie în anul 2012, teza “Costache Olăreanu – între realitate și ficțiune” fiind susținută la Universitatea “Al. I. Cuza” Iași. Membră PSD și apropiată liderilor acestui partid, aceasta a ajuns director al muzeului în anul 2014. În 2017, a dat în judecată Consiliul Județean, în subordinea căruia funcționează muzeul, pentru plata îndemnizației aferente titlului de doctor pentru perioada 2014- 2016. Atât Tribunalul Vaslui, cât și Curtea de Apel Iași i-au dat câștig de cauză, astfel că muzeul s-a văzut nevoit să-i achite 16.328 lei (suma netă), însă în loc să o facă eșalonat, așa cum prevede legea, i-a plătit integral. “Precizăm că, urmare a adresei înaintată de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui, Consiliul Județean Vaslui a comunicat modalitatea legală de plată, eșalonată pe cinci ani, dar ordonatorul terțiar de credite nu s-a conformat celor precizate de ordonatorul principal de credite”, se arată în raportul Curții de Conturi. Potrivit legislației în vigoare, suma netă de 16.328 lei trebuia să se deconteze astfel: anul 2018 – în primul an de 5% – suma netă fiind de 816 lei, în anul 2019 – tranșa a 2-a de 10% – suma netă fiind de 1.633 lei, în anul 2020 – tranșa a 3-a de 25% – suma netă fiind de 4.082 lei, în anul 2021 – tranșa a 4-a de 25% – suma netă fiind de 4.082 lei, în anul 2022 – tranșa a 5-a de 35% – suma netă fiind de 5.715 lei. Astfel, notează auditorii publici externi, “în perioada 2018-2020 s-au utilizat neeconomic fonduri publice prin efectuarea de plăți ce exced procentele de 5%, 10% și 25% corespunzătoare primilor 3 ani de eșalonare ce trebuiau plătite în baza Sentinței civile pronunțate de Tribunalul Vaslui și Decizia pronunțată de Curtea de Apel IașI”.

Indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor, peste limitele admise de legislația în vigoare

Odată ce instanța i-a recunoscut dreptul la indemnizație lunară pentru titlul științific ce doctor, aceasta a început să primească câte 1.040 lei. Doar că nimeni din cadrul compartimentului financiar nu a fost atent la ultimele noutăți: o Ordonanță de Urgență din 2018, a plafonat indemnizația lunară la 950 lei lei – adică 50% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2019 (1.900 lei). “În baza documentelor prezentate de către entitate, auditorii publici externi au constatat că ordonatorul terțiar de credite a aprobat și acordat nelegal în anul 2019 indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor la o valoare de 1.040 lei, rezultând diferențe pentru titlul științific de doctor, achitate în plus, în valoare de 2.424 lei, care au generat creșterea obligațiilor entității față de bugetul consolidat al statului cu 1.719 lei. Astfel, valoarea certă a prejudiciului constatat prin prisma eșantionului auditat este de 4.693 lei, cu impact asupra situațiilor financiare”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Ramona Mocanu, nevoită să dea înapoi banii de pe concediul din 2018

Directoarea muzeului are un salariu de 8.496 lei/lună, stabilit în baza unui contract de management pe perioada 29 iunie 2018 – 30 iunie 2023. Anul trecut, Ramona Mocanu a cerut instituției să îi fie achitată contravaloarea concediului de odihnă pe anul 2018, iar solicitarea sa a fost acceptată, chiar dacă era contrar prevederilor în vigoare. “Echipa de audit a constat că directoarei Ramona Mocanu i s-a acordat nelegal, în luna mai 2020, contravaloarea concediului de odihnă aferent anului 2018, în sumă de 5.898 lei. Așa cum prevede legislația în vigoare, solicitarea de compensare în bani este posibilă doar în situația încetării contractului de muncă, ceea ce nu s-a întâmplat la Muzeul “Ștefan cel Mare” Vaslui, raportul de muncă al managerului nefiind încetat în perioada 2018-2020. În timpul misiunii de audit, entitatea auditată a recuperat suma de 6.606 lei (5.898 lei debite și 708 lei majorări) din debitele constatate și înregistrate în evidența contabilă a entității.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Nu este goana, este ritmul normal de furt din toate instituțiile statului de 30 de ani, doar că nu se aștepta nimeni chiar la muzeu…

  2. daca doamna e prin transfer/detasare pe postul de director la muzeu,,, atunci.. obligatoriu merge / primeste toti banii care i i lua inante de transfer ( in invatamant )
    asa ca … lasati greturile deoparte ..

  3. Parveniții de după revoluție.
    Doctorate de șters la c.ur, pile neamuri și cumetri care au făcut praf totul ca să ocupe funcții publice și bani la care pe cinstite n-ar fi avut nici o șansă.
    De asta ție și greață, iți dai seama că n-avem nici o șansă să se mai îndrepte ceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.