spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
20-ian.-2025

În cazul decesului de la Maternitate, SANSE ZERO DE SUPRAVIETUIRE

- Advertisement -

• în timp ce pacienta decedată la Maternitatea Spitalului Judetean era dusă la groapă, medicii relatau despre cum au actionat ca să o salveze, dar totul a fost în zadar • „Sînt lupte care se cîstigă si lupte care se pierd“, a declarat managerul spitalului, referindu-se la tragedie • cadrele sanitare nu îsi reprosează nimic si sustin că evolutia nefastă a fost prea rapidă ca să fie loc de remediere a situatiei •

Conducerea Spitalului Judetean Neamt a organizat ieri o conferintă de presă într-un moment greu al unitătii, dorins să dea dovadă de transparentă în cazul tragediei petrecute la finele săptămînii trecute, cînd o lehuză a murit la cîteva ore de la nastere. Întîlnirea cu ziaristii a fost de la început „grea“. Managerul, Gabriela Zamfir, si directorul medical Iosif Koszeghi au venit la ora stabilită, dar nu erau „actorii“ principali în sală, respectiv, medicii Georgeta Vintea, sefa Maternitătii, si colegele de gardă din ziua nefastă – Eliza Margină si Ileana Ionescu. Asa că au fost sunate în direct si chemate răspicat să vină. Au mai trecut cîteva minute si fix la 13.15 au intrat în sala de conferintă cele trei doctorite, însotite de medicul neonatolog Suzana Constantinescu si două reprezentante ale DSP care se ocupă de ancheta administrativă de la Maternitate – Maria Căescu si Mirela Grădinaru. Întîlnirea a fost apăsătoare, pentru că exceptîndu-le pe sefele DSP si medicul Georgeta Vintea, cele trei cadre medicale au stat pe margine, nu la aceeasi masă cu participantii la întrunire. În timp ce moarta era dusă la groapă si apoi i s-a făcut pomenirea la un restaurant din Piatra Neamt, reprezentantii spitalului au relatat firul tragediei, punînd accent pe unele aspecte care aveau să arate nevinovătia cadrelor medicale.

Pledoarie în termeni de specialitate

Pentru că nu fusese timp pentru realizarea unei sinteze a evenimentului, medicul Vintea a prezentat întreg raportul ce contine modul de derulare a lucrurilor, citindu-l pret de cîteva zeci de minute. Termenii medicali au fost din abundentă, dar din cele spuse reiese că s-a actionat de către specialisti cît a fost omeneste posibil. Aveam să aflăm că femeia în vîrstă de 37 de ani avea o sarcină aflată în săptămîna 39 si că ajunsese la Maternitate cu membrana ruptă la domiciliu, cu circa o oră înaintea internării. A stat în travaliu vineri noapte, de la ora 00.05 si pînă la 6.45, cînd a adus pe lume o fetită cu greutatea de 3 kg si si scor APGAR 1, la intervale diferite. Femeia era la a doua nastere, avînd acasă o fetită de opt ani. Din ce a mai spus doctorul Vintea, sarcina a doua decursese normal si fusese văzută de trei ori pe parcursul ei, de către ginecologul Eliza Margină. La internare femeia a fost preluată ca avînd o sarcină fără riscuri, motiv pentru care la nastere alături i-a stat doar moasa, fără medic de specialitate. „La scurt timp după nastere pacienta a acuzat sete de aer, dureri în capul pieptului, în spatele sternului si în zona inimii. Văzînd ce se întîmplă, moasa le-a chemat pe doctoritele Ileana Ionescu si Eliza Margină si venise si neonatologul, pentru copil. Avînd probleme, copilul a fost reanimat, supravegheat si pentru că nu era deloc într-o stare bună, la ora 11.10 era preluat de un echipaj chemat din Iasi si dus la o clinică de specialitate. Între timp starea femeii s-a agravat. La 7 a fost chemat un medic de la Terapie Intensivă, după zece minute si un cardiolog“, a spus Georgeta Vintea. Amănuntele legate de cum s-au petrecut lucrurile sînt destul de greu de suportat si relatat, dar cert este că, după cum a declarat doctorul Ileana Ionescu, cînd a chemat-o moasa în sală pentru că pacienta se plîngea de dureri, a apucat să vorbească cu cea aflată pe masă. „Era foarte supărată pentru că nu auzise copilul plîngînd si am încurajat-o. Nu expulzase placenta si pentru că nu avea sîngerări vaginale am suspectat o embolie amniotică“. De fată cu medicii de pe alte sectii si cu doctorita Margină s-a intrat de urgentă în sala de operatie, unde i s-a deschis abdomenul. Prezentă la operatie a fost si doctorita Vintea, chemată de acasă. Din păcate, erau ultimele zeci de minute de viată ale pacientei, pentru că după circa o oră si jumătate de încercări si apoi transferul pe ATI s-a declarat decesul în urma unui stop cardio-respirator.

„Au fost lucruri neprevăzute care au apărut în acest caz, care n-au putut fi anticipate“

Au mai fost făcute precizări despre lipsa tensiunii, despre o ruptură de uter, despre hemoragia instalată pînă spre rinichi care a dus la formarea unui hematom, despre manevrele la care a fost supusă femeia tinută intubată, inclusiv despre transfuziile de sînge si plasmă. Necropsia avea să indice ca si cauze ale decesului socul traumatic si hemoragic si suspiciune de embolie amniotică. În cazul hemoragiilor interne de după nastere, riscul de deces este de 30%, spun medicii. Iar embolia amniotică este un factor agravant, care ridică mult acest procent al mortalitătii. Medicii de gardă în acea zi sustin că nu ar fi putut face nimic în plus decît cele realizate. Femeia ar fi scăpat cu zile dacă ar fi fost supusă unei cezariene de la debutul travaliului, dar zic doctorii că nu avea o sarcină cu risc si nu se impunea interventia. Procentele indică faptul că aproape 80% dintre nasterile de la Piatra Neamt sînt naturale, iar în cazul cezarienelor la cerere, 70% dintre copii sînt dusi mai întîi la reanimare, pentru că nu vin pe lume pregătiti ci fortati. Cît despre moartă, sustin sefii SJU că nu a cerut la internare să fie asistată de doctorita Margină, care o văzuse de trei ori în timpul sarcinii. „Eu nu am stiu că pacienta era internată, că avea membranele rupte de acasă. Am văzut-o după ce născuse si am stat alături de colegi pînă sîmbătă la prînz, încercînd să o salvăm. Au fost lucruri neprevăzute care au apărut în acest caz, care n-au putut fi anticipate“, a spus Eliza Margină. Copilul s-a născut cu mari probleme. Nici acum nu este în cea mai fericită situatie, fiind în evaluare neurologică si cu respiratie spontană, dar după cum spune neonatologul Suzana Constantinescu, un scor APGAR 1 nu înseamnă că fetita ar putea avea sechele, existînd premianti care au primit această notă la nastere, cum de altfel există si copii născuti cu 10 si cu mari complicatii.

Dumnezeu e mai mare decît toti

Aceiasi medici prezenti la conferintă au precizat că travaliul femeii nu a fost unul cu probleme, iar ruptura de uter este o consecintă a expulziei precipitate, de scurtă durată, care se întîlneste la unele gravide. Nefiind ceva nefiresc în evolutia nasterii, moasa nu a solicitat prezenta medicului de gardă. În noaptea de vineri spre sîmbătă spun doctorii că au venit pe lume cinci copii, natural sau prin operatie. „Si dacă nasterea era asistată de medic, se putea ajunge aici!“, a spus răspicat Georgeta Vintea. La Maternitatea Piatra Neamt se nasc circa 2.000 de copii pe an. O tragedie asemeni celei de la finele săptămînii trecute s-a mai înregistrat în urmă cu opt ani. „Nu pot fi acuzati medicii. Nu vreau să punem o emblemă unui spital după o tragedie. Sînt lupte care se cîstigă si lupte care se pierd“, a spus managerul Gabriela Zamfir.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.