VACCIN Începând din aceastã sãptãmânã, vaccinarea HPV se extinde la toate persoanele cuprinse în grupa de vârstã 12-24 ani care solicitã vaccinul, prioritate având elevele si studentele
Ministerul Sãnãtãtii a decis extinderea vaccinãrii HPV la adolescente, dupã ce elevele de clasa a VI-a si a VII-a au fost destul de reticente în a fi imunizate.Vaccinarea se va realiza prin cabinetele medicilor de familie si medicilor scolari. „Cancerul de col uterin este o boalã ce poate afecta femeile de orice vârstã. Cancerul de col uterin reprezintã a doua cauzã de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume. Aceastã boalã reprezintã înmultirea anormalã si necontrolatã a celulelor care acoperã colul uterin (cervix). Specialistii au stabilit cã existã mai multe cauze care pot duce la aparitia cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventã cauzã este infectia cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV), care are un risc de mortalitate de 6.3 ori. În anul 2008, în România s-au înregistrat 2400 cazuri de deces provocate de infectia cu acest virus. Vaccinarea se face în scop profilactic, adicã este folosit în prevenirea infectiei. Vaccinul nu vindecã cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infectie cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apãrutã. Deasemenea nu exclude posibilitatea, e adevãrat mult mai rarã, a dezvoltãrii unui cancer de col uterin produs de o altã cauzã decât infectia cu virusul Papilloma Uman“, a declarat Mihaela Vlada, purtãtorul de cuvânt al Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.
Vaccinarea si testul Babes-Papanicolau reduce riscul de deces cu 94%
Vaccinul se poate face la orice vârstã, indiferent dacã s-a început sau nu viata sexualã. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin sã fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât ele sã fie protejate înainte de a-si începe viata sexualã. Vaccinul se administreazã numai pe baza unei prescriptii medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialisti ginecologi, infectionisti sau pediatri.Datele studiilor clinice au demonstrat o eficacitate si imunogenitate foarte bunã. Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) asigurã protectie de 100% împotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman tipurile 16 si 18. De asemenea, datele studiilor au arãtat faptul cã vaccinarea asigurã protectie sustinutã de 100%, pânã la 5 ani dupã vaccinare. Studii în desfãsurare vor furniza date despre protectia pe termen lung conferitã de vaccinarea împotriva HPV.