spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Impreuna, am facut-o!

- Advertisement -

1000 de voluntari din judetul Vaslui

MOBILIZARE… Aproape 200.000 de voluntari au participat sâmbãtã la cea mai mare actiune de curãtenie din România. Desfãsuratã sub sloganul ‘‘Let’s do it Romania’’, campania a strâns laolaltã oameni de rând, sportivi, elevi sau personalitãti politice, care au avut un singur scop : curãtarea României de gunoaie într-o singurã zi.

Si în judetul Vaslui, populatia a fost destul de receptivã la aceastã initiativã, în cadrul proiectului înscriindu-se în jur de 1000 de voluntari, care au reusit sã adune circa 2000 de saci de gunoaie. Acestia au fãcut curãtenie în arealele naturale din jurul oraselor Vaslui, Bârlad si Husi. În afarã de aceste locatii, actiuni de curãtenie au mai avut loc în alte 11 sate si comune din judet, acolo unde în cadrul procesului de cartare au fost depistate mormane de gunoi. Majoritatea voluntarilor au fost din rândul elevilor, la punctul de înregistrare Vaslui, o prezentã masivã venind de la liceele Emil Racovitã si Stefan Procopiu. La sfârsitul zilei organizatorii s-au declarat multumiti de cum s-a desfãsurat campania, ‘‘Let’s do it Romania’’ în judetul Vaslui fiind consideratã a fi o reusitã.

Colectare selectivã

În sprijinul organizatorilor au venit operatorii de salubritate de pe raza oraselor unde s-a fãcut curãtenie, acestia angajându-se în ridicarea gunoaiele din punctele de stocare. Astfel gunoaiele din zona Vasluiului au fost ridicate de operatorul Goscom, în timp ce sacii din zona Bârladului, respectiv Husului, au fost ridicate de CUP Bârlad, respectiv Goscomloc Husi. Voluntarii au fost instruiti sã realizeze colectarea selectivã, la punctele de înregistrare echipele primind buline personalizate pentru fiecare tip de deseu în parte.

‘‘Am strâns toate gunoaiele din sat’’

Un exemplu de implicare socialã a fost dat si de locuitorii satului Pribesti, comuna Codãesti. Aici un grup de circa 40 de voluntari, alcãtuit în mare parte din cadre didactice si din elevi de la Scoala cu Clasele I – VIII Pribesti, au rãspuns afirmativ la cea mai mare actiune de curãtenie din tarã, si într-o singurã zi au strâns nu mai putin de 50 de saci de gunoaie din jurul localitãtii. Actiunea s-a dovedit a fi foarte constructivã mai ales pentru elevi, care la sfârsitul zilei nu mai conteneau cu discutiile despre acest eveniment. Replica cea mai savuroasã a venit de la o elevã de doar 8 ani, care bucuroasã ca acum satul ei nu mai are gunoaie a exclamat : ‘‘Ura ! Nu mai avem gunoaie ! Am strâns astãzi toate gunoaiele din sat si le-am bãgat într-un sac !’’

Clãtite pentru voluntari

Actiunea a fost coordonatã pe toatã durata desfãsurãrii de cãtre centrul de ‘‘comandã’’ instalat în Piata Civicã din Vaslui. Aici, au stat toatã ziua un grup de voluntari care primeau raportãri din teritoriu si transmiteau apoi date fie spre operatorii de salubritate, fie spre centrele regionale sau nationale. Printre cetãtenii care au venit la punctul de înregistrare sã se informeze despre actiune a fost si o doamnã care a precizat cã doreste sã se implice în acest proiect, doar cã datoritã vârstei nu poate merge în afara localitãtii. Asa cã, împreunã cu sotul ei, au ales sã facã curãtenie pe strada Castanilor. Dupã ce a terminat curãtenia, femeia a venit din nou la ‘‘centru’’, si a adus voluntarilor clãtite, mere si cafea.

Curãtenie si în oras

Cu toate cã ideea proiectului era aceea de a se realiza curãtarea gunoaielor din arealele naturale din afara localitãtilor, au fost mai multe grupuri care au zis cã vor sã ia si ele parte la ziua nationalã de curãtenie. Un astfel de exemplu îl constituie mobilizarea reprezentantilor Casei Corpului Didactic Vasui, care în ziua de sâmbãtã s-au sincronizat cu ceilalti voluntari, si au fãcut curãtenie în jurul institutiei. Acest exemplu a fost ‘‘copiat’’ si de alte grupuri, care au aflat de campanie abia sâmbãtã, si desi nu s-au înscris în tabelele cu voluntari, si-au cumpãrat saci si au mers în alte zone despre care stiau cã sunt afectate de gunoaie, pentru a face curat.

Angajatii APM au mers la Pãdurea Crasna

Un grup solid alcãtuit din angajati ai APM Vaslui, împreunã cu câteva zeci de elevi au mers sã curete Pãdurea Paiu. Si aceastã locatie s-a dovedit a fi una împânzitã cu gunoaie, în doar trei ore, echipa de aici adunând în jur de 100 de saci. Alte zone extrem de ‘‘murdare’’ ce le-a dat bãtãi mari de cap voluntarilor au fost albia râului Bârlad, Pãdurea Paiu sau zona Delea, spre satul Portari. Printre cei aproape 1000 de voluntari s-au numãrat si Dumitru Buzatu, Valeriu Caragatã, Doina Silistru sau Gabriela Cretu, care au fost repartizati pentru a curãta mormanele identificare în comunele Dragomiresti, Pungesti si Laza.

Vasluieni cu atitudine rusinoasã

Au fost si vasluieni care au avut o atitudine de-a dreptul rusinoasã, care le-a cam tãiat cheful unora dintre voluntari. În timp ce acestia curãtau de zor gunoaiele din Pãdurea Paiu, la câtiva metri un grup de grãtaragii au gãsit de cuviintã sã facã ‘‘misto’’ de liceeni. ‘‘Bãi da’ prosti mai sunteti. V-ati gãsit voi sã curãtati tara! Azi e sâmbãtã, e soare, sunteti tineri! Mergeti si vã distrati!’’, strigau din rãsputeri câtiva ‘‘neciopliti’’ care tocmai ce aprindeau un foc pentru a încinge un grãtar în inima pãdurii. La câteva sute de metri distantã, pe sesul dinspre Gura Bustei, s-a petrecut un episod asemãnãtor. Un cetãtean ce strãbãtea sesul nonsalant într-o Dacie veche, s-a oprit în dreptul unui grup, a dat geamul jos si le-a zis acestora: “Iaca de asta trãim noi bine. Cã avem prosti ca voi care muncesc !”

‘‘Multumim celor care au participat’’

‘‘Totul este bine când se terminã cu bine. Considerãm actiunea ca fiind una reusitã. Nu stiu dacã am reusit sã facem România mai curatã, dar este un început promitãtor. Ne bucurã faptul cã vasluienii au rãspuns pozitiv la apelul nostru, si dorim pe aceastã cale sã le multumim din suflet celor care au participat si au pus efectiv umãrul la cel mai mare proiect de implicare socialã din România. În aceastã zi de 25 septembrie entuziasmul si dorinta de a schimba ceva au fost pe primul loc. Nu conteazã câti am fost si cât gunoi am strâns, mai importantã este latura educativã a campaniei, aceea de constientiza populatia asupra problemelor de mediu, asupra faptului cã gunoiul nu trebuie aruncat si lãsat la voia întâmplãrii, si asupra faptului cã ar trebui cu totii sã militãm pentru o colectare selectivã. Pe aceastã cale vrem sã atragem atentia si insitutiilor abilitate sã îsi intesifice eforturile în aceastã sferã, de gestiune a deseurilor, întrucât am depistat în aceastã zi cantitãti impresionante de gunoaie, aruncate la voia întâmplãrii. Nu stim cine este abilitat în acest sens, dar un sistem de supraveghere si control mai aspru, ar putea duce la limitarea acestui fenomen. Ne bucurãm cã au iesit foarte multi tineri, care cu sigurantã o sã aibã multe învãtat din aceastã experientã, si care sã sperãm cã îsi vor însusi de acum înainte un comportament adecvat. Am înteles cã au fost si câtiva cârcotasi, dar asta este, e greu sã luptãm cu mentalitatea unora, care asa au fost educati.’’ – au declarat reprezentantii “Let’s do it Romania” – Vaslui.

Larisa Arcip, exemplu de spirit civic

Cu toate cã voluntarii erau plecati pe trasee de aproximativ trei ore, atleta vasluianã Larisa Arcip s-a prezentat la punctul de înregistrare din centrul orasului Vaslui si a solicitat sã fie si ea repartizatã într-una din zonele unde se face curãtenie. Aceasta a mers împreunã cu o echipã de opt persoane pe sesul dinspre Gura Bustei, unde au pus mâna serios la treabã, adunând în câteva ore o cantitate impresionantã de gunoaie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

315 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.