Patronii IMM-urilor vrâncene vor cere reducerea fiscalităţii excesive şi a birocraţiei din administraţie la Congresul Naţional care se va derula pe 20 aprilie. Oamenii de afaceri din Vrancea care vor fi prezenţi la adunarea micilor întreprinzători din România vor susţine o listă de 15 priorităţi pentru dezvoltarea economiei.
Cea mai importantă solicitare a micilor patroni vrânceni este reducerea fiscalităţii care sufocă afacerile din România. Numărul mare de taxe, încâlceala şi incoerenţa legislativă, amenzile excesive îi nemulţumesc pe oamenii de afaceri care spun că s-au săturat să plătească din taxe şi impozite un sistem administrativ care nu le ascultă problemele. Preşedintele Patronatului IMM din Vrancea, Ion Roman, a afirmat că trebuie redusă fiscalitatea forţei de muncă pentru a putea fi asigurate salarii mai mari pentru angajaţi. El a arătat că, la un salariu de 700 lei, angajatorul mai plăteşte 500 lei, iar salariatul plăteşte 200 lei. În total rezultă un impozit de 700 lei plătit către stat în timp ce muncitorul rămâne cu 500 lei. „De ce trebuie să ia statul atâţia bani? Nu înţelegem această impozitare“, a afirmat Ion Roman.
Pe lista priorităţilor IMM-urilor se mai află revenirea TVA la nivelul de 19% şi chiar de 9% pentru produsele alimentare, deductibilitatea 100% a combustibilului, reducerea cheltuielilor pentru asigurările de sănătate cu 25%. „Banii asiguratorilor să fie folosiţi numai pentru un pachet de servicii medicale de bază, la stat, numai cine doreşte să cotizeze voluntar la o casă privată de sănătate“, susţin patronii. Aceştia mai cer simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, reducerea cheltuielilor bugetare, asigurarea unor controale transparente din partea instituţiilor statului care să pună accent pe consiliere, reducerea cuantumului amenzilor, reducerea numărului de autorizaţii, avize, licenţe, permise. „Până acum, din 491 de taxe au fost comasate doar 237 de taxe“, a explicat Ion Roman.
O altă solicitare este ca statul să îşi plătească datoriile către firmele private până la 10 iunie 2012. Patronii cer şi majorarea plafonului de scutire la TVA până la 65 mii euro, conform deciziei Consiliului Comisiei Europene. „Reducerea fiscalităţii ar fi ca aerul pentru IMM-uri. Nu mai putem suporta această fiscalitate. Reducerea fiscalităţii ar da viaţă IMM-urilor, ar putea să îşi menţină salariaţii şi poate chiar să facă profit“, a afirmat omul de afaceri Daniel Dîrdală.
www.monitorulvn.ro