spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
23-dec.-2024

Impozit pe apartamentul vandut

- Advertisement -

NESTIINTA COSTÃ Un vasluian s-a trezit cã trebuie sã plãteascã la primãrie impozitul pe o locuintã pe care a vândut-o tocmai în anul 2002! De atunci si pânã anul trecut, omul a figurat în evidentele Servicului Finantelor Publice Locale din cadrul Primãriei Vaslui ca fiind rãu-platnic! Functionarii din primãrie au demarat toate procedurile pentru executarea silitã, astfel cã vasluianul a rãmas fãrã o parte din banii de pe card si era cât pe ce sã rãmânã si fãrã salariu, fiindcã finantele publice locale au informat si conducerea fabricii unde lucreazã cã este dator si trebuie sã-i opreascã din venituri! În replicã, Eugen Bot, seful Serviciului Finatelor Publice locale, spune cã vasluianul, conform legii, avea obligatia sã informeze organul fiscal cã a înstrãinat bunul, pentru a nu mai figura în baza de date ca proprietar si plãtitor de impozite.

Zile negre pentru familia Cosmagiu Miticã si Milica din Vaslui! La câtiva ani buni dupã ce si-au vândut garsoniera din strada Filaturii, s-au trezit cã Primãria Vaslui îi scoate datori, fiindcã, în toatã aceastã perioadã, nu au plãtit impozitul pe locuinta pe care nu o mai aveau! În anul 2007, primesc de la Serviciul Finantelor Publice din cadrul Primãriei Vaslui, o înstiintare cã sunt datori cu suma de 712 lei, reprezentând impozitul neachitat din anul 2003 si pânã la momentul respectiv, penalitãti si cheltuielile legate de recuperarea banilor de cãtre primãrie! Cei doi soti s-au prezentat la primãrie si au declarat cã au vândut de mult garsoniera. Din nefericire pentru ei, nu aveau nicio copie dupã contractul de vânzare-cumpãrare. „Treaba a rãmas în aer, nu ne-a mai spus nimeni nimic, si anume cã s-ar putea întâmpla ceva pe viitor“, spune Milica Cosmagiu. Iatã cã s-a întâmplat! La sfârsitul anului 2009, familia aflã cã pe numele lui Miticã Cosmagiu s-a înfiintat o poprire, ca urmare a faptului cã nu si-a plãtit impozitul pe garsoniarea vândutã! Când si-a verificat cardul, a constatat cã îi fusese retrasã suma de 585 lei si i-au fost blocati încã 224,9 lei! În acelasi timp, la serviciu, atât sotul, cât si sotia, au fost anuntati de conducere cã li se va pune poprire si pe salariu! Disperati, la începutul acestei luni, oamenii s-au adresat notarului la care, în 2002, perfectaserã tranzactia si acesta le-a furnizat o copie dupã contractul de vânzare-cumpãrare a garsonierei, cu care s-au prezentat apoi la Serviciul Finantelor Publice Locale. Problema fiind lãmuritã, primãria le-a restituit suma de 556 lei, restul de 29 de lei reprezentând cheltuielile institutiei legate de publicare în presã a înstiintãrii. Cu toate acestea, fãcând un calcul, familia Cosmagiu a constatat cã din toatã aceastã „afacere“ a rãmas pierdutã de 23 de lei. „Nu este vorba de suma în sine, ci este o chestiune de principiu. nu stiu unde s-au pierdut acesti bani, dar stiu cã, nevinovati fiind, trebuia sã primim înapoi întreaga sumã“, spune Milica Cosmagiu.

„Reclam incompetenta functionarilor“

„Eu eram în evidentele lor, trebuiau sã caute niste date si sã le juxtapunã. Ei puteau afla foarte repede cã mi-am schimbat domiciliul, cã eu mi-am vândut garsoniera. Mã deranjeazã faptul cã au intrat în posesia datelor mele personale. De asemenea, nu s-au deranjat sã se adreseze asociatiei de locatari si am confirmarea de la administrator, care mi-a spus cã nu l-a cãutat nimeni în aceastã problemã si nici nu a primit vreo adresã. Decizia de impunere nu are nici mãcar seris si nr. de buletin al sotului, adicã a persoanei pe care vor sã o execute! Primul an de impunere a impozitului este în anul 2004. eu am vândsut garsoniera în 2002. Unde este, atunci, anul 2003? Reclam incompetenta functionarilor din cadrul Primãriei Vaslui, pe care sunt îndreptãtitã sã o consider chiar rea-vointã. Situatia se putea rezolva de atunci, dacã era bunãvointã si interes în exercitarea corectã a atributiunilor de serviciu ale functionarilor din cadrul serviciului financiar al primãriei Vaslui. Care a fost scopul acestei tergiversãri? Sã se adune o sumã de colectat cât mai mare? Altceva nu pot sã cred, date fiind împrejurãrile.

Legea ii obliga pe vanzatori sa anunte organul fiscal de instrainarea bunului

„Nici vânzãtorul, nici cumpãrãtorul nu au venit sã declare cã au îinstrãinat si achizitionat respectivul imobil, asa cã în baza noastrã de date figura doar fostul proprietar. Colegii mei au muncit foarte mult sã afle datele familiei respective, pentru a putea începe executarea. Dar în momentul în care oamenii s-au prezentat la noi cu copia de pe contract, le-am returnat banii si totul s-a rezolvat. Asemenea cazuri sunt accidentale si regretabile, dar nu este vina noastrã cã oamenii nu vin cu actele doveditoare, sã ne înstiinteze cã si-au înstrãinat sau achizitionat un imobil“, a declarat economistul Eugen Bot.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.