spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO Important în luna Mai! Ruperea lăstarilor tineri, pentru obținerea unei producții record!

- Advertisement -

ROD BOGAT… Ciupirea lãstarilor la pomi si arbusti fructiferi ajutã la formarea coroanei si la obtinerea unei productii de fructe mai bune. Ciupirea lor este o tãiere în verde ce se face în perioada de vegetatie, iar tehnica ciupitului la pomi este similarã cu cea a ciupitului la arbusti precum mãrul, caisul etc. Vremea Nouã vã aratã cum se executã tãierile în verde la pruni. Ce urmãrim? Când este momentul potrivit pentru aceste operatiuni? Cum procedãm cu lãstarii lacomi? Care sunt lãstarii utili? De ce folosim o procedurã diferitã fatã de tãierea în verde la cais sau piersic fatã de tãierea la prun? Un specialist ne aratã, pas cu pas, cum se face pentru pruni (si nu numai) ciupitul la lãstari si ce beneficii oferã.

Tãierea sau ciupirea mai bine zis a lãstarilor, este o lucrare ce prezintã numeroase beneficii pentru pomi si arbusti fructiferi. Prin ciupire, substantele nutritive si apa sunt directionate spre lãstarii fructiferi, sporind productia si calitatea fructelor. De asemenea, vindecarea rãnilor la pomi se va face mai repede datoritã circulatiei mai intense si în cantitãti mai mari a sevei. Dupã ciupirea pomilor, lumina si aerul circulã mai usor prin coroanã, reducându-se riscul de instalare a bolilor fungice. Pomii si arbustii ciupiti vor fi mai usor de curãtat ulterior, când se fac tãierile. Astfel, prin ciupirea lãstarilor se împiedicã formarea de ramuri în pozitii nedorite, care vor trebui apoi suprimate prin tãieri, ceea ce înseamnã o risipã uriasã de substante sintetizate.

Cum rupi lãstarii la pruni si de ce!

Perioada în care se face ciupitul pomilor si arbustilor este cea în care pomii sunt în vegetatie, de regulã începând cu finele lunii mai. „Despre ruperea lãstarilor tineri am spus cã se face în luna Mai, pe la sfârsitul lunii. Anul acesta a fost diferit si lãstarii tineri deja au crescut, unii au deja lungimea de 60-70 de cm si nu mai putem astepta pânã la sfârsitul lunii Mai. Când lãstarii tineri au deja 50 -10 cm, noi deja trebuie sã le rupem. De ce? Pentru cã dacã avem multi lãstari tineri, pomul nu va intra pe roadã, în primul rând pentru cã se va intra în fructe, în al doilea rând va intra în lãstarii tineri care sunt lacomi, cresc direct în sus si nu vor fi roditori, ci vor fi o povarã pentru pom! La toti pomii tineri trebuie sã facem tãierea lãstarilor tineri!”, a spus un grãdinar care a ajuns viral pe retelele de socializare.

Trebuie spus cã ciupirea nu se face în zilele caniculare pentru a limita deshidratarea puternicã. Ciupirea lãstarilor se face mai ales la pomii tineri, în perioada de formare a coroanei. Prima ciupire a lãstarilor se face când ei au atins lungimea de maxim 40 cm. Dupã aceea, din punctul ciupirii, vor porni alti lãstari, care vor fi ciupiti când vor ajunge la 30 cm fiecare. „Lãstarii se ciupesc diferentiat, în functie de momentul în care ating lungimea indicatã. Ciupirea lãstarilor este important sã se facã deasupra unei frunzulite care este orientatã spre exteriorul coroanei. De regulã, dupã ciupire, cresterea înceteazã pentru o perioadã de 10-15 zile. Apoi puteti repeta operatiunea”, aratã specialistul viral pe TikTok. Ciupirea este o lucrare necesarã, ce se face cu o foarfecã horticolã, foarfecã simplã, cutit sau pur si simplu cu mâinile în cazul lãstarilor foarte tineri. Pe lângã ciupirea lãstarilor se face si ruperea lãstarilor, o lucrare ce constã în îndepãrtarea din coroanã a lãstarilor nelemnificati”. „Se rup lãstarii care nu sunt necesari pentru formarea ramurilor schelet si semi-schelet (în primul rând cele concurente). Ruperea lãstarilor se face când lãstarii ating lungimea de 5-10 cm. Rãnile provocate copacului dupã rupere se vindecã rapid, scade posibilitatea unor infectii. Dacã ati ratat momentul si lãstarii deja s-au lemnificat, ruperea de varã oricum va da un rezultat mai bun decât tãierile ulterioare. Dar trebuie spus cã dacã avem multi lãstari tineri roadele nu vor fi bune! Vor creste frunctele în primul rând, în al doilea rând vor intra în lãstari si vom vedea cã multi sunt <<lacomi>>, pentru cã au tendinta sã creascã în sus si nu va fi o ramurã cu rod apropiat! Va fi o povarã pentru pom, care nu va avea resurse pentru a avea un rod bogat! Deci, ca sã stiti, la toti pomii din grãdinã trebuie sã facem rãrirea lãstarilor tineri!”, mai spune specialistul.

Tãierea lãstarilor în functie de specia pomilor fructiferi

TEHNICI DE CIUPIRE…Tãierea sau ciupirea lãstarilor în functie de specia pomilor fructiferi prezintã o serie de caracteristici. Ciupirea lãstarilor la speciile pomicole sâmburoase – cires, visin, cais, este mai importantã decât la semintoase – mãr, pãr sau gutui. Ciupirea lãstarilor la cires este importantã. La pomii tineri de cires, este indicat ca formarea coroanei sã se facã pe cât posibil prin tãieri în verde pentru a grãbi intrarea pomilor pe rod. Dupã ce pomii au intrat pe rod, având cresteri puternice în prima parte a perioadei de vegetatie, se vor evita scurtãrile, iar întretinerea se va face prin rãrirea lãstarilor. Ciupirea lãstarilor la visin se face pentru grãbirea formãrii coroanei si a intrãrii pe rod. Ca lucrãri în verde, se înlãturã unii lãstari verticali inutili sau se rãresc, deoarece visinul are tendinta de a lãstãri puternic în primii ani. La visin, ca si la cires, se recomandã ca ramurile anuale viguroase destinate formãrii scheletului sã fie ciupite la 50-60 cm, în vederea ramificãrii. Ciupirea lãstarilor la cais se face mai mult dupã recoltarea fructelor. În lunile iulie si august se rãresc lãstarii la 15-20 cm unul de altul, se elimina lãstarii slabi si se scurteazã deasupra a 3-4 lãstari anticipati mai vigurosi. La piersic, dupã plivitul lãstarilor în primãvarã, se recomandã ciupirea lãstarilor care depasesc 20-30 cm, mai putin cei care prelungesc ramurile de semischelet. Lucrarea de ciupire se face la pomii a cãror coroanã nu a atins volumul maxim. Ciupirea lãstarilor la speciile de semintoase: mãr, pãr sau gutui, se face prin rãrirea lãstarilor la inel. Tãierile principale sunt lãsate însã pentru momentul iesirii din vegetatie. Mai este important de stiut o informatie: înainte cu douã sãptãmâni de a începe ciupirile, pomii sã fie irigați cu simț de rãspundere pentru a avea o cât mai bunã rezervã de apã și de hranã. Irigarea trebuie sustinutã si dupã efectuarea ciupirii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Prostii!
    Dau altii, mai tinerti si mai fragezi, si atrag afidele.
    De cand nu mai ciupesc varfurile, sau nu mai tai lastarii, mai rar am probleme cu afidele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.