spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Imparteala lui Mitica: noua totul, lor nimic!

- Advertisement -

Împãrteala lui Buzatu!

SCÂNTEI Repartizarea din bugetul de stat a sumelor de bani aflate la dispozitia Consiliului Judetean Vaslui cãtre localitãti a iscat scântei la sedinta de ieri a Consiliului Judetean. Desi se situeazã într-o minoritate semnificativã, consilierii Opozitiei au avut curajul sã-i reproseze sefului judetului cã împarte fondurile bãnesti în functie de afinitãtile politice, asta dupã ce amendamentele lor care sustineau alocarea unor sume urgente pentru finalizarea unor proiecte de investitii locale au picat în fata USL-ului rând pe rând. ” Nu-i bine ceea ce faceti, nu ati respectat principiul pe care-l sustineti, cel al echitabilitãtii între unitãtile administrativ-teritoriale! Sunt localitãti care nu îndeplinesc parametrii pe care spuneti cã i-ati luat în calculul pentru repartizare, în special, cel al sumelor primite anul trecut; unor comune ca Stãnilesti, Perieni, sau orasul Negresti le-ati alocat venituri de douã pânã la de patru ori mai mari decât anul trecut”, a declarat consilierul Costicã Stefãnescu.

Conducerea CJ-ului iar n-a jucat cu cãrtile pe fatã cu primarii din judet! Dupã ce i-au tot chemat pe acestia la „centru”, cu contabili cu tot, sã le asculte ofurile si sã le cântãreascã nevoile, si pe toti laolaltã, si pe fiecare în parte, dupã ce au fãcut publicã de acum douã zile lista cu alocãrile bugetare, chipurile sã nu poatã fi acuzati de lipsã de transparentã, pe ultima sutã de metri, înaintea votului din plen, împãrteala initialã a celor 22. 000 mii lei a fost „coafatã” nitel. Astfel cã unii primari s-au ales cu mult mai putini bani decât se asteptau. Faultatul de serviciu, primarul comunei Suletea, s-a trezit ieri dimineatã cu 350 mii lei în buget, si s-a culcat asearã „usurat” de 150 mii lei. De tãieri, ce-i drept, nu la fel de substantiale au avut parte si comunele Cretesti, Fruntiseni, cãrora din 400 mii lei li s-a aplicat o corectie fiecãreia de câte 25 mii lei. Pe de altã parte, fericiti au fost primarii comunelor Osesti si Bãcani, care au primit un plus de 100 de mii lei, primarul din Arsura cãreia CJ-u i-a plusat alocarea de la 130 mii lei, pânã la 200 de mii lei.

Negocierile s-au purtat pe ultima sutã de metri

Repartizarea initialã a sumelor, cea fãcutã publicã de CJ, a fost modificatã, chipurile de un amendament adus proiectului de hotãrâre de consilierii USL, reprezentati prin vocea lui Vasile Puf, seful comisiei buget-finante. Cel mai probabil, amendamentul a fost negociat între consilierii USL pânã la începutul sedintei de plen. Cu cinci minute înainte ca lucrãrile sedintei sã înceapã, toti consilierii USL ieseau unii mai multumiti, altii mai putin, din biroul presedintelui Dumitru Buzatu. Cel mai probabil, negocierile din biroul lui Buzatu n-au fost usoare, hârtia pe care a fost redactat amendamentul initial continea modificãri pentru 12 comune, ulterior fiind adãugate în pix alte trei. Pe ultima sutã de metri, Pogana a mai primit un plus de 50 mii lei, iar din sumele pentru Perieni si Dimitrie Cantemir au mai zburat câte 25 de mii lei.

Copiii de la Fundãtura n-au contat!

Cum era de asteptat, la sedinta de ieri, cu amendamente au venit înarmati si consilierii PDL pentru cã „întâmplãtor”, conform formulelor de calcul si criteriilor aplicate de CJ, primãriilor lor le reveniserã din start cele mai mici sume.

Din anumite ratiuni, indiferent de gradul lor de obiectivitate, am putea întelege de ce primarul Pecheanu a primit doar 50 de mii de lei, în ciuda faptului cã deruleazã programe prin Mãsura 322 si cã acesta are termen sã plãteascã cofinantare pentru proictele sale pânã pe 17 martie; plus alte situatii similare cum sunt la Muntenii de Sus, unde proiectele de canalizare si aductiune de apã se blocheazã în prag de finalizare. Refuzul ajutorului pentru comuna Delesti întrece însã orice limitã. Practic, ieri, fãrã a i se da vreun motiv plauzibil, Costicã Stefãnescu a fost refuzat când a propus o suplimentare pentru comuna Delesti, bani din care primãria urma sã punã la punct grãdinita din Fundãtura, astfel încât aceasta sã poatã tine locul, asa cum trebuie, scolii din sat, care la sfârsitul lunii ianuarie a ars din temelii. „Dupã cum stiti, primãria comunei Delesti a solicitat 270 mii lei pentru finantarea investitiei la Grãdinita din Fundãtura, pentru rezolvarea aductiunii de apã. Acolo, investitiile sunt absolut necesare pentru cã acolo au fost mutati elevii scolii din Fundãtura care, dupã cum bine stiti, a ars în întregime. De asemenea, si la Munteni de Sus au solicitat niste bani, chiar dacã sumele sunt ceva mai mari, ele sunt absolut necesare pentru încheierea unor investitii care sunt aproape de finalizare. Canalizarea este realizatã în procent de 63%, si ar mai fi nevoie de ceva pentru aductiune de apã în Satul Nou si Satul Vechi”, a explicat Costicã Stefãnescu.

Nici bãtrânii n-au contat

Tot ieri, la împãrtealã, Consiliul Judetean a tãiat craca de sub picioarele primarului de la Stãnilesti, care ar fi avut nevoie de un ajutor pentru cofinantarea unui proiect prin care în comunã se pune la punct un centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, un proiect pentru care ar fi avut nevoie urgentã de 140 mii lei. Propunerea pentru cofinatarea acestui obiectiv a fost fãcutã tot sub forma unui amendament la repartizarea sumelor de la bugetul de stat de cãtre consilierul Ioan Nechifor, dar bineînteles cã nici pe departe cuvântul acestuia nu a avut trecere în fata majoritãtii USL.

Chipurile, nici pesedistului nu i-a mers mai bine

Ca sã echilibreze putin scorul, presedintele Dumitru Buzatu a fãcut în asa fel încât sã parã ca nici solicitãrile si argumentele iesite din gura unui pesedist nu au trecere atunci când chiar nu se poate. Florin Gavrilescu, consilier PSD, a venit ieri la sedintã cu o solicitare din partea primãriei pentru un ajutor care ar fi urmat sã achite datoriile acesteia pentru reparatiile centralei termice. Pentru cã oricum nu se poate si pentru cã oricum nu ar fi avut suficientã tãrie sã facã un amendament, Florin Gavrilescu a venit si a înmânat un memorandum adresat reprezentantilor administratiei locale Husi si presedintelui de CJ, explicându-i cã unitatea de învãtãmânt a rãmas singurã sã suporte costurile reparatiilor efectuate centralei termice, întrucât Consiliul Local Husi nu-si mai permite sã dea bani pentru achitarea sumelor cu pricina, din cauza faptului cã toate fondurile municipiului sunt concentrate în investitiile de dezvoltare localã care se fac în oras. „Memoriul dumneavoastrã urmeazã sã-l mai analizãm multã vreme de acum înainte. Noi, Consiliul Judetean, deja finantãm 2 proiecte mari pentru municipiile din judet, care presupun investirea unor sume foarte mari, unul este de 8 milioane de euro, iar celãlalt de 20 de milioane de euro. În aceste conditii, am decis cã ar fi firesc sã nu mai alocãm alte sume niciunui municipiu, exceptie o face orasul Negresti care, dupã cum toatã lumea stie, se aflã într-o situatie deosebitã. Cu toate acestea, am alocat totusi fiecãruia 500 mii lei. Cam asta e, cu restul vor trebui sã se descurce, preferãm sã economisim bani pentru asigurarea cofinantãrii proiectelor care vor aduce investitii substantiale în municipiile lor”, a declarat Dumitru Buzatu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.