spot_img
spot_img
2.9 C
Vaslui
24-ian.-2025

Imagini sfâșietoare de la Bârlad, din locul unde au ars șapte case! Oamenii aceștia trebuie ajutați! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

DUREROS… Astăzi, pe stradă Crangului din municipiul Bârlad, oamenii ale căror case au fost înghițite de incendiul extrem de violent, își caută printre tăciuni și ruine puținul care le-a mai rămas. O oală arsă pe jumătate, câteva bucăți de fier de la obiectele care până mai ieri le făcea gospodăria mai frumoasă, niște pereți care stau să cadă…. De printre mormanele cu cenușă și funingine se aude câte un murmur înecat în plâns. „Doamne, uite, Doamne, ce a mai rămas din tot”, plânge o femeie. „Ce ne facem noi de acum?”, strigă altcineva, care trage după sine o bucată de tablă arsă. Cele opt familii sunt la limita disperării. Nimic din munca lor de o viață nu a mai rămas. Autoritățile locale spun că le vor ajută. Mai multe asociații au inițiat campanii de strângere de fonduri pentru a ajuta oamenii greu încercați de focul nimicitor. Episcopia Hușilor a inițiat o colectă și a făcut apel la solidaritate cu acești oameni, greu loviți de soartă. Însă drama prin care trec cei 18 oameni, care acum nu mai au decât hainele de pe ei și niște resturi arse, nici nu poate fi descrisă în cuvinte!

Imagininea de la fața locului este înfiorătoare! Vecinii care au scăpat ca prin urechile acului de focul ce părea că are de gând să înghită ieri un cartier întreg, oftează și își tot fac semnul crucii, parcă nevenindu-le să creadă că locuințele lor au rămas în picioare. Pentru că ei au scăpat cu casele nevătămate, au sărit astăzi să ajute pe cele 8 familii să își mai strângă din cenușă ce obiecte mai pot fi recuperate.

Familiile, ale căror case sunt acum scrum, sunt la limita disperării. Nimic din munca lor de o viață nu a mai rămas. Cea mai disperată este familia Buzamăt, de la care a pornit focul. Bătrâni și bolnavi, cu pensii modeste, acum nu mai au puterea să o ia de la capăt. Și nu-și pot privi în ochi vecinii rămași pe drumuri din cauza unei neglijențe a lor, după ce au avut o masă de pomenire, uitând lumânările aprinse în magazia unde fusese întinsă masa.

„Am avut o masă organizată la noi, într-o magazie, de pomenire a morților și pe masă erau lumânări din alea ca bănuțul de 25 de bani. Am plecat de acasă să îmi iau pâine și au rămas lumânările aprinse pe masă. Când m-am întors totul era în flăcări! Au venit pompierii… dar nu aveau apă, au venit două mașini, una avea apă și una nu! Până la urmă au ars șapte case, că sunt apropiate, legate practic, una de alta”,, a spus doamna Buzamăt, proprietara casei de la care a pornit pârjolul. Soțul femeii, Gabriel Buzamăt de 66 de ani, a precizat pentru Vremea Nouă:

„Am stat două ore, că pompierii au venit și nu aveau apă! Stăteau cu mâinile în buzunar și nu ne-au ajutat cu nimic. Dacă aveau apă, nu se răspândea așa de repede. Noi nu am mai rămas cu nimic! Cu nimic. Nu știu ce-o să facem, poate are grijă Dumnezeu să ne întndă cineva vreo mână de ajutor!”, a spus Gabriel Buzamăt, căruia i-au dat lacrimile. A rămas fără nimic din agoniseala de o viață, soția are diabet, iar pensia… un râs de 1100 lei, după ce a lucrat la SC Fepa Bârlad, 34 de ani, 6 luni și 16 zile!

Autoritățile locale și guvernamentale îi vor ajuta, în limitele legii

Autoritățile spun că le vor ajută. Episcopia a inițiat o colectă și a făcut apel la solidaritate cu acești oameni, greu loviți de soarta.

„Astăzi dimineață am avut o ședință operativă scurtă la Primărie și intervenim cu oameni pentru degajarea resturilor arse. Prima operațiune care se impune va fi expertizarea imobilelor. Ea va fi stabilită prin ședință de Consiliu Local, iar expertul va stabili cu exactitate ce construcții pot rămâne și ce se demolează până la temelie. Apoi vom stabili, tot prin CLM Bârlad, ce sprijin putem noi acorda de la bugetul local și ce sprijin vor putea primi de la Guvern, prin Prefectura Vaslui. Oamenii sunt de aseară cazați provizoriu, la internatul de la Liceul <<Mihai Eminescu>> și vom vedea ce locuințe disponibile avem pentru a le repartiza, până când vor putea să-și refacă casele arse. Îi vom sprijini cu tot ce putem, în termeni legali”, a spus primarul Dumitru Boroș. Mai menționăm că oamenii cazați la internatul de la Liceul Eminescu au primit de la Primărie apă și mâncare.

Episcopia Hușilor îndeamnă enoriașii să-i ajute pe cei care trec prin necaz prin donații la Biserca de care aparțin!

„Episcopia Hușilor, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, inițiază o colectă în bani și alimente pentru familiile din municipiul Bârlad, afectate de incendiul devastator din ziua de duminică, 9 mai 2021, care le-a distrus în totalitate casele și bunurile avute. Aproximativ 18 persoane, ce locuiau în 8 case, din cartierul Deal, strada Crâng, majoritatea distruse total de incendiu, după datele avute în aceste momente, au rămas fără agoniseala de o viață, fiind găzduite la rude sau la vecini. În sprijinul lor, Preasfințitul Părinte Ignatie a inițiat o colectă în bani și alimente, la nivelul Parohiilor din Protopopiatul Bârlad. Toți cei care pot și vor să redea speranța acestor oameni și să îi ajute să revină la o stare firească de viață sunt îndemnați să se adreseze preoților din parohiile de care aparțin, pentru ca ajutorul lor să fie îndreptat spre cei în nevoi. Împreună putem să alungăm deznădejdea din sufletul acestor oameni greu încercați!”, se menționjează pe site-ul www.episcopiahusilor.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Intr-o tara civilizata nu se permite construirea de astfel de maghernite ingramadite cu tot soiul de anexe si depozite de porcarii, exista o distanta de siguranta, etc. In primul rand inconstienta celor care locuiesc acolo, lipsa hidrantilor au fost marile probleme, ca in majoritatea locurilor, strazi înguste, case si acareturi lipite una de alta,.Toti sant specialisti in filmari, in loc sa ajute, cel putin in faza de inceput a incendiului (sa nu uitam ca la tara, candva, la o astfel de nenorocire, se trageau clopotele pentru ca toti satenii sa vina in ajutor si asta faceau…un exemplu mic de solidaritate). Nu exista masini de pompieri , de stins incendii, care sa vina la incendiu fara apa, doar ca au o cantitate limitata, iar realimentarea, in lipsa hidrantilor, a altor masini,, e mai de durata. Si sant si ca numar putine, nu pot veni toate, ca poti avea si alte nenorociri, in acelasi timp, de altfel au venit din alte orase, ceea ce implica distanta si timp (nu cum tipa unul, ca unde-s masinile pe care le plateste el. Sa mori tu? Dar ce-ti imaginezi ca e un camp plin cu masini de pomperi, care stau la soare si se plictisesc?). De altfel la hidranti cu o presiune corespunzatoare se pot stinge incendii fara masini de pompieri, furtune sa ai.(da’ na, la ce sa se faca hidranti, mai bine facem mult si prost).
    Prioritatea stingerii unui incendiu este salvarea persoanelor, s.a.m.d. si……(ceea ce „‘specialistii”, nu stiu), limitarea extinderii la alte locuinte, dupa care se stinge incendiul efectiv. Dar avem mereu „specialisti”, ca peste tot, care-si dau cu parerea.
    Un cumul de factori, enumerati mai sus, duc la astfel de tragedii si vor mai fi. Nu mai zic de aceea asigurare obligatorie de 20 €/an , care nu o plateste nimeni, careia i se vede utilitatea, din pacate , doar dupa astfel de tragedii, in care tot cu bani publici, se carpesc necazurile.
    Ca de obicei gandim cu emotia, frustrari, in loc sa gandim cu capul si vom fi mereu in aceeasi situatie cu tot cu nelipsitii „specialisti video”, postaci retardati, etc.

      • Stim si noi vechile mosteniri. Atunci faceti-va maghernite, cotete, magazii, etc pe cei 250 mp,, platiti ajutoare sociale unora care nu merita, sa nu platiti vreo asigurare , Doamne fereste, , in loc sa se faca infrastructura cum trebuie, cu hidranti cu tot si ardem ca sobolanii? Muriti cu telefonul in mana de vlogari ce santeti. De atat santem in stare ca natie, sa ne bagam in seama, ca de civilizatie santem satui. Asta-i nivelul de educatie ca natie, mentalitate. Da’ avem telefon mobil la cartela si „beamveu” , restul ce mai conteaza. Problema ca platesc si niste oameni nevinovati, unii au ramas pe strada, asta e marea suferinta. Din cauza multor inconstienti si nu numai, a saraciei in care traim.
        Pana cand indreptam lucrurile , doar dupa ce se intampla o nenorocire? Pana cand trebuie sa se nenoroceasca oameni nevinovati? Sau asteptam urmatoarea catastrofa ca sa aratam cat de buni vlogari si internauti santem ? Si priceputi la toate.

  2. Handicapatilor de ce aruncati vina pe pompieri..stateau cu mainile in buzunar…dar faptul ca a ti lasat lumanarile aprinse pe masa tot pompierii sunt de vina..sunt altii vinovati ca a ti fost voi prosti si a ti nenorocit atatea familii..mereu altul e de vina..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.