spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări: „Speculanţii nu vor putea creşte preţul ouălor”

- Advertisement -

Şeful UCPR susţine că vor fi suficiente ouă de Paşti, la preţuri rezonabile.

Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, afirmă că vor fi suficiente ouă de Paşti, la preţuri rezonabile. El asigură populaţia că producătorii români vor contracara orice tentativă a speculanţilor de creştere a preţurilor.

Evenimentul zilei: Săptămâna aceasta se vând mai multe ouă decât în oricare altă perioadă a anului. Va fi suficientă oferta de pe rafturi?

Ilie Van: Nu vom avea nicio problemă cu aprovizionarea pieţii. Avem ouă din fermele profesionale şi au venit în piaţă şi ouăle de la gospodăriile individuale. Practic, în perioada asta avem marfă mult peste nivelul anterior. Producem circa 125 – 130 de milioane de ouă, lunar, în fermele profesionale.

Am asistat, recent, la o explozie a preţurilor ouălor, acestea ajungând la 75 de bani bucata, apoi preţul a scăzut. Care a fost cauza?

Principala cauză a fost bulversarea pieţii ouălor în toată Europa, după ce Comisia Europeană a interzis utilizarea cuştilor nemodernizate de la 1 ianuarie 2012 . Producătorii din toate ţările UE care nu şi-au modernizat cuştile (mai mult spaţiu pentru găinile ouătoare – n.r.) nu au mai avut dreptul să vândă ouăle în coajă. Or, au existat 10-12 ţări în această situaţie. În Polonia, de pildă, circa 50% dintre cuşti nu au fost modernizate, iar ouăle au fost trimise către procesare industrială. Din această cauză nu am mai putut importa suficiente ouă din Polonia şi din alte ţări aflate în această situaţie. În lunile reci, când scade producţia, importăm circa 20% din necesarul de consum. Scăzând importurile, au crescut preţurile în februarie şi la începutul lunii martie când, din cauza vremii, nu au mai putut fi aprovizionate magazinele. A fost însă doar o scumpire temporară, preţurile au scăzut. La poarta fermei, preţul este acum de circa 0,40 lei, chiar şi mai puţin.

În România au fost modernizate toate cuştile?

Da, România nu are o problemă din acest punct de vedere. Pe 22 februarie 2012, toate fermele au raportat schimbarea cuştilor, conform cu standardele europene.

Aproape în fiecare an se încearcă, de către speculatori, scumpirea ouălor, cu ocazia Sărbătorilor de Paşti? Se vor scumpi ouăle săptămâna aceasta?

Nu vor reuşi. Cei care se gândesc la astfel de venituri nu vor reuşi pentru că vor fi anihilaţi de producători, care vor oferi cantităţi suficiente de ouă la preţuri rezonabile.

Revenim la problema cifrei de pe ouă. Este vreo problemă cu ouăle care au înscrisă cifra „3”?

Nu este nicio problemă. Ouăle cu cifra „3”, produse în România, provin acum numai de la găini crescute în cuşti modernizate. Acestea oferă spaţiu mai mare şi dotări speciale, precum cuibare, stinghii de odihnă, pilitor de gheare, care să ofere confort mai mare acestor păsări.

„Îi avertizez pe cei care vor să facă speculă că avem o ofertă suficient de mare de ouă cât să nu poată influenţa preţul. Vor fi anihilaţi de producători.”

130 de milioane de ouă lunar se produc în fermele din România

Esenţial: data durabilităţii

Ce trebuie să verificăm la ouăle de pe raft?

În primul rând, ştampila. Apoi trebuie să ne uităm la prospeţime. Oul este un produs alimentar foarte perisabil, cu riscuri foarte mari pentru consumatori, dacă nu este proapăt şi sănătos. România este, din câte ştiu, singura ţară din Europa în care se aplică, obligatoriu, încă o ştampilă, sub cea despre care am vorbit până acum. Aceasta se numeşte DDM – data dura­bilităţii minime, practic data expirării oului. Oul trebuie să aibă o coajă normală, să nu fie murdar, să aibă un aspect curat, iar greutatea să coincidă cu cea de pe etichetă – S, M, L, XL. Acest lucru se poate aprecia chiar şi vizual.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.