Peste 1.500 de minori au fost întorşi de la frontieră anul acesta, deoarece nu îndeplineau condiţiile legale pentru a călători în străinătate, informează un comunicat al IGPF transmis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, s-a constatat că în perioada vacanţei de vară numărul minorilor cetăţeni români care ies din ţară se triplează faţă de o perioadă normală a anului. Astfel, s-a constatat că în perioada iunie-septembrie 2012 numărul minorilor care au ieşit din ţară a fost de aproximativ trei ori mai mare (peste 76.000 minori) decât în alte perioade ale anului.
IGPF precizează că pentru efectuarea formalităţilor la ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori sunt necesare mai multe documente valabile care trebuie prezentate poliţiştilor de frontieră de către părinţi sau de către însoţitorii acestora, în conformitate cu prevederile Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
În primele 5 luni ale anului 2013, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară unui număr de 1.578 minori români (care reprezintă aproximativ 4% din totalul minorilor care au ieşit din ţară), ca urmare a faptului ca însoţitorii acestora nu aveau documentele necesare pentru a îndeplini condiţiile legale – fie părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială, fie însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.
Pe parcursul anului 2012, au călătorit în străinătate peste 137.500 de cetăţeni români minori. În acelaşi an, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară pentru 4.884 de minori care nu îndeplineau condiţiile legale pentru a călători în străinătate.
IGPF aminteşte că Legea 248/2005 prevede faptul că minorii pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor. Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi sau în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte. Nu este necesară declaraţia celuilalt părinte, dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă. În situaţia în care minorii sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră aceasta trebuie să prezinte, pe lângă cazierul judiciar, o declaraţie a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă ori,după caz, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.
În situaţia în care poliţiştii de frontieră vor constata că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia. Dacă minorul nu este însoţit de cel puţin unul dintre părinţi, poliţiştii de frontieră îi vor informa imediat pe aceştia, punându-le în vedere să îl preia de îndată ce este posibil. In cazul în care nu este posibilă informarea părinţilor, organele poliţiei de frontieră vor anunţa Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care va iniţia procedura aplicabilă minorilor neînsoţiţi, potrivit legii, mai precizează comunicatul IGPF.
AGERPRES.ro