spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
09-ian.-2025

Ieseni „imuni” la canicula

- Advertisement -

Temperaturile ridicate din ultima vreme au creat probleme majoritatii iesenilor. Fericiti sint cei care lucreaza sau locuiesc in spatii dotate cu aparate de aer conditionat. Temperaturile la umbra s-au situat in ultima perioada, constant, peste 30 de grade. Cum este totusi sa lucrezi la 50 de grade Celsius? „Ziarul de Iasi” a stat de vorba cu persoane ce sint angajate in turnatorii de fonta. Aici, la gura cuptorului, se atinge temperatura de 1.000 de grade. Turnatorii sustin ca sint nevoiti sa bea si cinci litri de apa pe zi. Cind ies afara ei se racoresc. „Daca ai pune la cuptor un om care nu este obisnuit cu asa ceva ar fugi din prima”, crede un turnator de fonta. Conditii greu de indurat se intilnesc si la bucatariile restaurantelor sau ale fast-food-urilor. „Este foarte cald, chiar si cu aer conditionat, oricum stau desupra aburilor, dar m-am obisnuit deja”, explica o bucatareasa

Cum e sa lucrezi toata ziua la gura unui cuptor la peste 1.000 de grade? „E greu, dar n-avem ce face, trebuie sa faca cineva si meseria asta”. Acestea sint marturiile turnatorilor de fonta, care sint printre putinii angajati care in aceste zile de canicula suporta temperaturi de peste 50 de grade. Cu fetele pline de praf peste care se preling siroaie de sudoare si miinile pirlite de la focul din cuptor, acestia topesc zilnic tone de fonta. Consuma peste 5 litri de apa pe zi si mai ies din cind in cind afara, „la racoare”. Si bucatarii lucreaza in aceasta perioada in conditii greu de imaginat. Aburii de la cratitele cu mincare le transforma locul de munca intr-o adevarata sauna.

„Este riscul meseriei”

Valeriu Hangu are 52 de ani si lucreaza de mai bine de jumatate de viata la firma ieseana Mecon. Este cel mai in virsta turnator de fonta din cadrul acestei firme. „Am venit aici cind abia mergeam pe picioare, eram mic, si in toti acesti ani am stat la gura cuptorului, erau vremuri in care lucram incontinuu si cite trei ture a cite opt ore”, a declarat Valeriu Hangu, care crede ca meseria de turnator este una din cele mai grele si murdare meserii din lume. „Chiar daca sint exhaustoare, praful acela tot trece pe la noi prin nas si prin plamini. Este riscul meseriei, cineva trebuie sa faca si asta”, a spus Hangu. Acesta a marturisit ca pentru el caldurile de afara din aceasta perioada nu sint o problema deoarece corpul lui este obisnuit si cu temperaturi de peste 50 de grade. „Cind torn piesa, temperatura depaseste 1.000 de grade si eu trebuie citeva minute sa stau linga ea. Daca ai pune la cuptor un om care nu este obisnuit cu asa ceva, cred ca ar fugi din prima, dar asa miinile si pielea mea s-au deprins deja cu temperaturi mari”, a precizat Hangu.

„Ma simt un pic ametit”

Turnatorul a mai spus ca proba de foc o sustine nu la serviciu, ci atunci cind merge acasa cu mijloacele de transport in comun, in care este o naduseala si un aer greu de respirat. De aceeasi parere este si Petrache Constantin, turnator de fonta in cadrul firmei iesene Niciman, care in fiecare zi pleaca de la serviciu pina acasa cu trenul. „Sint destul de rezistent la temperaturi mari, pot sa stau linga cuptor si o ora, e altceva caldura care vine de aici si cu totul altceva caldura soarelui de afara, radiatiile care te bat in cap. Ma simt un pic ametit seara cind plec de la serviciu daca am stat mult timp la 50 de grade si ies afara la 30 de grade, dar ma obisnuiesc”, a declarat Petrache Constantin. Desi lucreaza in conditii greu de imaginat, a spus ca nu isi doreste alta meserie si ca aceasta l-a educat sa fie un „barbat de fier”. Constantin a spus ca bea in medie cam 5 litri de apa pe zi, volum care nu depaseste insa „caldarea de sudoare care cade de pe mine”. „In aceste zile cind devine prea cald mai iesim afara la racoare, dar tot insuportabil de cald este. Nu avem cu ce sa ne racorim, poate cu o bericica, dar nu avem voie in timpul servicului”, a conchis Constantin.

Cind iese afara, se racoreste

La temperaturi similare sint expusi si cei care stau in spatele bucatelor pe care le degustam la pizzeriile, fast-food-urile si restaurantele iesene. Bucatarii lucreaza in aceasta perioada ca in sauna. Aburii de la cratitele cu mincare, caldura care vine de la rotisorul pentru shaorma, sau focul de la cuptoarele cu jaratic pentru pizza sint adevarate chinuri pentru angajati. Anca Ciobanu lucreaza la un restaurant din Iasi in calitate de bucatar. In fiecare zi, inca de la ora opt aceasta incepe pregatirea ciorbelor. In timp ce cazanele cu apa clocotesc ca niste vulcani, Anca taie cu o viteza uluitoare legumele. „Trebuie sa ma misc repede pentru ca la 11.00 deja vin clientii si majoritatea vor sa serveasca ciorbe. Trebuie sa le mestec si sa le gust incontinuu, nu imi permit sa gresesc deoarece cazanele sint mari. Este foarte cald, chiar si cu aer conditionat, oricum stau desupra aburilor, dar m-am obisnuit deja”, arata Anca. Aceasta a precizat ca de cind s-a angajat a slabit mai bine de cinci kilograme din cauza temperatuilor mari pe care le suporta in fiecare zi. „Pentru ca stau toata ziua deasupra cratitelor si simt toate aromele, mi se duce toata pofta de mincare, si atunci beau foarte multa apa. In aceasta perioada, chiar daca sint aproape 30 de grade, eu cind ies pina afara simt ca ma mai racoresc un pic, desi oricum e naduseala”, mai spune Anca.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.